A levegő és szennyezéseinek 2016. január 25. hatása szervezetünkre Forrás: wikipedia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Advertisements

A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
LEVEGŐT! Balázs Katalin Környezeti kémia. KÖD, FÜST, HAB.
… Bioprotector Az egészség védelmezője. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a Bioprotector hatásosan semlegesíti a mágneses tér deformitásait és.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
NRC Omnibusz – november. Okostelefon használat  A éves internetezők 64%-a használ okostelefont (saját/céges okostelefont, vagy más készülékét).
Tűzterhelés. Az építmény adott tűzszakaszában, helyiségében jelen lévő és / vagy beépített éghető anyagok tömegéből és a fűtőértékből számított hőmennyiség.
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Ismétlés. Mit jelentenek az alábbi kifejezések? Cyanosis: Szederjesség (kékes elszíneződés) Dyspnoe: Nehézlégzés, erőltetett légzés Bronhoscopia: Hörgőtükrözés.
Ózon, a különleges oxigén
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Atomerőművek és radioaktív hulladékok kezelése
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Vezetékes átviteli közegek
A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar.
A légszennyezés.
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
A napsugárzás jótékony hatásai:
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Sejtbiológia.
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Colorianne Reinforce-B
SZÁMVITEL.
Környezetgazdaságtan 1
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Innovációs képesség és jólét összefüggései
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Levegőtisztaság-védelem
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A légkör anyaga és szerkezete
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A hétköznapok kémiai biztonsága
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Halmazállapot-változások
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
Épületek egészségtana
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Összeállította: J. Balázs Katalin
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Megújuló energiaforrások
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Járműtelepi rendszermodell 2.
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
A gazdasági fejlettség mérőszámai
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A bioszféra.
Környezet egészségtan
A légzés.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
CO Mérgezés megelőzése
Előadás másolata:

A levegő és szennyezéseinek január 25. hatása szervezetünkre Forrás: wikipedia

2 Hol is élünk? A Föld és légkör az ISS-ről (nasa.gov) Földünket egy igen vegyes összetételű gázburok veszi körül. A földi légkör legalsó rétege a troposzféra. E rétegben található a teljes légkör tömegének 80%-a. Vastagsága változó, az egyenlítő táján km, a sarkokon 10 km. A troposzférában játszódik le az időjárási folyamatok döntő többsége. A Föld légkörének rétegződése Forrás:

3 Mit tartalmaz a levegő? A bennünket körülvevő légkör azaz levegő főbb alkotórészei: nitrogén: 78,09 %, oxigén: 20,93 %, argon: 0,93 %, egyéb (nemes)gázok 0,002 %. Tiszta állapotban színtelen, szagtalan, cseppfolyós állapotban (-190 °C) világoskék színű. Vízben nagyon rosszul oldódik. Egy m 3 levegő tömege (sűrűsége) 20 o C -on: 1,293 kg. A levegő még nyomokban más összetevőket is tartalmaz: például szén- dioxidot, vízgőzt és egyéb, szennyeződésnek számító anyagokat. A levegő mind az élőlényeknek, mind az ipar számára jelentős szerepet tölt be. Az ipar számára a cseppfolyós állapotban lévő levegő, illetve alkotói a legfontosabbak. Forrás: Internet

4 Oxigén jelenléte az élőlények szervezetében Az élőlények tömegének legnagyobb részét az oxigén képezi, O mert azok fő alkotóeleme a víz, azaz H 2 O. Az oxigén megtalálható az élő szervezetekben előforduló számos fontos szerves kémiai vegyületcsoportban – mint például a fehérjék, nukleinsavak, szénhidrátok és zsírok, akárcsak a jelentős szervetlen vegyületekben, amelyek pl. a fogakat, csontokat stb. alkotják. A sejt anyagainak mintegy %-át mindössze négy elem: a szén, a hidrogén, az oxigén és a nitrogén építi fel. Az emberi szervezet a levegőből, légzéssel veszi fel az oxigént, majd a vér segítségével a sejtekhez szállítja azt, hogy ott a tápanyagok elégetésével energiává alakítsa át. Oxigén nélkül az ember számára nem létezik élet, így az oxigén egyszerűen az életet jelenti! Forrás: Internet

5 A légzés fontossága A légzés az élet egyik alapvető feltétele, nélküle nincs élet! A szervezet a levegő oxigéntartalmát veszi fel és hasznosítja. Erre alakult ki az embernél a légzőrendszer. Forrás: Internet A levegővel nemcsak az oxigén, hanem szennyező anyagok is bejutnak a szervezetbe. A nagyobb szennyező anyagok az orrlyukak szőrein fennakadnak, a kisebbeket az orrnyálkahártya, a még kisebbeket pedig a garat és a hörgők nyálkahártyája köti meg.

6 A levegő szennyezései Forrás: Internet Levegőszennyező minden olyan anyag, amely (eredetétől és állapotától függetlenül) olyan mértékben jut a levegőbe, hogy az embert és környezetét károsítja, vagy anyagi kárt okoz. Légszennyezés eredete: - természetes légszennyeződések emberi beavatkozástól független természeti jelenségek pl. vulkáni tevékenységek, homok-viharok, erdőtüzek, növényi pollenek, szerves anyagok bomlása (mocsarak) stb. - mesterséges: emberi eredetű légszennyezések valamilyen emberi tevékenység során keletkeznek pl. technológiai folyamatok, közlekedés, tüzelés, hulladékégetés…

7 A levegő szennyezései Forrás: Internet A levegő nem csak gázmolekulákat, hanem jóval nagyobb szilárd- és cseppfolyós szennyezőket is tartalmazhat. Légszennyezők halmazállapot szerinti csoportosítása: - szilárdak (porok) ásványi-, állati- és/vagy növényi eredetűek szennyezőanyagok méretei: - 10 μm ≥ részecskék (PM10) - 2,5 μm ≥ részecskék (PM2,5) - folyadékok - légneműek (gőzök, gázok) Aeroszol: gázban diszpergált (szétoszlott) szilárd és/vagy folyadék részecske Füst: gázban eloszlott szilárd részecskék Köd: folyadékcseppek diszperziója gázban A levegőszennyezés nem ismer országhatárokat!

8 Forrás: Internet Szén-monoxid Szén-monoxid (CO) Színtelen és szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz. Könnyen áthatol a falakon, mennyezeten vagy földrétegen. A széntartalmú anyagok elégetésekor keletkezik: tüzelő berendezésekben, belső égésű motorokban, (kipufogógáz),erőművekben, hulladékégetőkben,stb. a tökéletlen égés során a szén-dioxid (CO 2 ) helyett A levegő szennyezései: SZÉN-MONOXID

9 A szén-monoxid egészséget károsító hatásai Forrás: Internet M E G E L Ő Z É S ! A hivatalos fűtési szezon kezdete előtt szakemberrel ellenőriztetni a tüzelő-fűtőberendezéseket és az égéstermék-elvezető rendszereket. A legnagyobb biztonságot a megfelelően alkalmazott szén-monoxid érzékelő berendezés jelenti

10 Forrás: Internet A levegő szennyezései: NITROGÉN-OXIDOK Nitrogén-oxidok Nitrogén-oxidok (NO, NO 2 ) A nitrogén-monoxid (NO) színtelen, igen reakcióképes gáz a tüzelés során elsődlegesen keletkező vegyület, a légkör oxigénjének hatására azonnal nitrogén-dioxiddá alakul át. A nitrogén-dioxid (NO 2 ) nagyon reakcióképes, vörösesbarna színű, a levegőnél nehezebb gáz. A nitrogén-oxidok (NO X ) hő hatására jönnek létre, vagyis elsősorban az égési folyamatok során keletkeznek: járművek üzemanyagának égéstermékeiből, valamint az energia-termelésből és a fűtésből. A közlekedés eredetű légszennyezésben az NO x koncentráció az egyik legjellemzőbb paraméter. A nitrogén-dioxid levegőben oxigénnel és vízzel reagálva salétromsavvá alakul, amely a savas eső kialakulásához vezet.

11 Dinitrogén-oxid (N 2 O) Oxigénnel keverve altatógáznak, foghúzások alkalmával pedig érzéstelenítésre is használják. Nitrogén-monoxid (NO) Színtelen, igen reakcióképes gáz, amely az egészségre csak akkor ártalmas, ha nitrogén-dioxiddá alakul. A nitrogén-monoxidnak erős értágító hatása van, ezért a gyógyászatban használják! A nitrogén-dioxid (NO 2 ) egészséget károsító hatásai A nitrogén-dioxid irritáló hatású gáz. Az egészséget károsító hatásmechanizmusa kettős: - a nedves légúti nyálkahártyához kapcsolódva salétromsavvá alakul és helyileg károsíthatja a szövetet; - kötő- és nyálkahártya izgalmat, a szem kötőhártyájának gyulladását, köhögési, hányási ingert, fejfájást, szédülést okozhat. Majd pedig később tüdővizenyő és a tüdőgyulladás is kifejlődhet. Az asztmásak érzékenyebbek a nitrogén-dioxidra, mint az egészségesek. A nitrogén-oxidok magasabb koncentrációja valószínűleg hozzájárul a szív- és tüdő betegségeihez, továbbá csökkenti a szervezet ellenálló képességét a légúti fertőzésekkel szemben. A nitrogén-dioxid és a többi légszennyező (szálló por és ózon) közötti összefüggés összetett, emiatt nagyon nehéz értékelni az NO 2 elkülönített hatását az epidemiológiai (orvosi statisztikai) vizsgálatokban. A forgalmas utak mentén élők között többen válnak asztmásokká. A nitrogén-oxidok egészségügyi hatásai Forrás: Internet

12 Forrás: Internet Kén-dioxid Kén-dioxid (SO 2 ) Színtelen, jellegzetesen szúrós szagú mérgező gáz. A kén-dioxidok természetes forrása a vulkánok A kén-dioxid (SO 2 ) elsősorban a ként tartalmazó tüzelőanyagok (szén, kőolaj) elégetésekor keletkezik. Fő kibocsátó: az energia ipar, a széntüzelés, a közúti közlekedés és a hajózás is. Az utóbbi időben jelentősen csökkent a kéndioxid kibocsátás. A kén-dioxid vízzel érintkezve kénessavvá majd oxigénnel kénsavvá alakul, a savas esők kialakulásáért felelős. A levegő szennyezései KÉN-DIOXID Kihat az ökoszisztémára: jelentős erdőpusztulást eredményez. Veszélyezteti a műemlékeket, korróziót okoz az épületeknél.

13 Forrás: Internet Kén-dioxid egészséget károsító hatásai Kén-dioxid (SO 2 ) egészséget károsító hatásai A kén-dioxid környezet-egészségügyi hatásai már régóta ismertek A nedves légúti nyálkahártyához kapcsolódva - a savas kémhatás miatt - izgató hatású és helyileg károsíthatja a szövetet és roncsolhatja a vörösvérsejteket is. A véráramba jutva a hemoglobint szulf-hemoglobinná alakítja, gátolja az oxigénfelvételt. Tiszta levegőn a vérkép helyreáll. Kisebb koncentrációjú, de hosszabb szennyezés esetén légcsőhurutot okoz, elősegíti egyéb légúti betegségek kialakulását (hörgő összehúzódás, csökkent tüdőfunkció). Nagyobb koncentráció esetén kezdetben a légutak reflexes görcsös állapota majd tüdővizenyő, légzésbénulás alakulhat ki, súlyos esetben tudatzavart és halált is okozhat. Az asztmában szenvedők hevesebben reagálnak, mint az egészséges emberek. A legveszélyeztetebbek az asztmában, és a valamilyen egyéb légúti megbetegedésben szenvedő gyermekek és felnőttek. Hatással van a látási viszonyokra is, mivel a kén-dioxid másodlagos formában szulfáttá alakulhat, ami ködöt okozva, ronthatja a látási viszonyokat (főleg télen). A kén-dioxid egészséget károsító hatásai

14 Forrás: Internet A környezetünket szennyező porok olyan kisméretű részecskékből állnak, amelyek egy része a légkörben lebeg (fölkapja a szél és továbbszállítja) de később leülepedhetnek ( mm), míg mások a levegőben lebegve maradnak (10 - 0,1 mm) ez utóbbiak az un. szálló porok. A porrészecskék élettartama néhány perctől akár több hónapos időtartamig terjedhet a részecskék méretétől és tömegétől függően. A szálló por a levegőben eloszlatott szilárd és /vagy folyékony részecskék elegye: Aeroszol: gázban diszpergált (szétoszlott) szilárd és/vagy folyadék részecske Füst: gázban eloszlott szilárd részecske A por származási helye: vulkánkitörések, kozmikus por, a talaj eróziója (homoksivatag), az utak kopása, ipari tevékenységek (vegyi folyamatok, bányászat, fémkohászat, energiaipar, cementgyártás, építőipar, stb.), mechanikai műveletek (aprítás, csiszolás stb.), tüzelő berendezések, közlekedés, mezőgazdaság (pl. növényi pollenek, gombák stb.), a közvetlen emberi környezet apró szemcsés részecskéi (pl. dohányzás, haj, szőr, rostos anyagok parányi részecskéi, stb.)… e A levegő szennyezései: POROK

15 Forrás: Internet - ülepedő por ( mm), - a lebegő por (10 - 0,1 mm)…. (1 mm = 1000 μm) A szennyezőanyagok méretei: - 10 μm ≥ részecskék (PM10) - 2,5 μm ≥ részecskék (PM2,5) Porok A porok egészséget károsító hatásai A porok egészséget károsító hatásainak kialakulása függ annak mennyiségétől, méretétől, és összetételétől (pl. korom, azbeszt, nehézfémek, növényi pollenek, stb.)

16 Forrás: Internet A porok egészséget károsító hatásai A szél fújta inert por – nagyobb, leülepedő szemcsemérete miatt – kevésbé károsítja az egészséget. A szálló por mennyiségének rövid távú növekedése ingerli a szem kötőhártyáját, izgatja a felső légutak nyálkahártyáját köhögést és nehézlégzést válthat ki. A nyálkahártya ellenálló képessége a kórokozókkal, allergénekkel szemben csökken. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, gyulladásos folyamatot indíthat el asztmás rohamot provokálhatnak. Hatásukra heveny, illetve krónikus légzőszervi betegségek (pl. krónikus bronchitis) fokozódó nehézlégzés jelentkezhet és még szív-érrendszeri megbetegedések is kialakulhatnak. A levegőben lévő finom részecskés anyag (PM 2.5 ) a becslések szerint az EU-ban több mint nyolc hónappal csökkenti a várható élettartamot. A kutatások szerint a kültéri levegő szálló porok (amelyek szén- és különböző nehézfém szennyezőanyagok is tartalmazhatnak), hosszú távon ötször gyakrabban okoznak halálhoz vezető tüdőrákot, szívbetegséget, mint a többi, átlagos szennyezőanyag. Az egészségkárosítást okozó főbb szennyező források: a közlekedésből származó kipufogó gázok és a tüzelés okozta levegőszennyezések.

17 Közlekedés káros hatásai Forrás: Internet

18 Tüzelés káros hatásai Égetés elleni Greenpeace demonstráció Kossuth tér 2016 január 20. A műanyagok égésekor mérgező anyagok szabadulnak fel. Ezek egészségkárosodást, nagy koncentrációban akár azonnali halált is okozhatnak! Ajánlott égethető anyagok: földgáz, pb gáz, biogáz, fűtőolaj, petróleum, koksz, feketeszén, barnaszén, szén-brikett, tűzifa, fapellet, fabrikett, faapríték, faszén. Mire kell fokozottan figyelni: -a tüzelésre alkalmas fának max. 20 % nedvességtartalma legyen; -a magas nedvesség- és kén-tartalmú szenek (pl. mátrai lignit) tüzelésre való felhasználása nem ajánlott; -az avar-, a kerti-, a mezőgazdasági- valamint az illegális hulladékok égetése, parlagterületek felégetése fokozott légszennyezést okoz, a mellett hogy ez a tevékenység rendkívül tűzveszélyes is! Forrás:

Budapest légszennyezettségi térképe október január Forrás: további információk: Magyarország légszennyezettségi térképe október január 22 Magyarország pollentérképe augusztus október Légszennyezettségi adatok

20 Halál Sürgős kórházi felvétel Korlátozott napi tevékenység, fokozott orvosi ellátás Légúti tünetek, asztmás rohamok, gyógyszerek használata Légzésfunkció- és szívproblémák Érintett emberek száma Súlyosság hatása Egészségügyi hatások piramis A levegőt szennyező anyagok egészséget veszélyeztető hatásai Forrás: Internet (EEA Report) A főbb légszennyező anyagok és az általuk leggyakrabban megtámadott emberi szervek Forrás:

21 A beltéri szennyezés lehetséges forrásai: -a légszennyezőanyagok kívülről kerülhetnek be a lakásba; -mi magunk is szennyezzük a belsőtereinket a fűtéssel, a sütés-főzés füstjével, kemikáliák használatával, dohányzással… -feldúsulhat az épületben a földkéregből feltörő radioaktív radonnal… Az egyik legjelentősebb szennyező forrás az épület berendezése: -az épületelemek, a padló, a bútorzat, a függönyök és a szőnyegek… -a szobában használt festékek, lakkok, pácok és ragasztók... A lakberendezési tárgyak gyakori alkotói például a környezet- és egészségkárosító hatású illékony szerves oldószerek (VOC-k, formaldehid), perfluorozott víztaszító anyagok (PFOA, PFCA, PFOS), égésgátló anyagok (PBDE-k) és a műanyagok lágyítószerei (ftalátok)… Ezekből számos egészségünkre ártalmas anyag kerül a lakások, munkahelyek, iskolák stb. levegőjébe, majd pedig a légzőrendszeren keresztül a szervezetbe! Belső légszennyezők

Levegőtisztító kapacitás: 40 – 60 m 3 Levegőtisztító kapacitás: m 3 Belső levegőszennyezettség csökkentési lehetőségei A SELVA készülékek működési elve: elektromos kisülés hatására a levegő oxigén molekuláiból ózon molekulákat és oxigén atomokat állít elő. Selva ózon air-fresh CM-103 Javasolt felhasználási területek: - kisebb légterű helyiségekben, -hálószobában, -irodában, -gépkocsikban szivargyújtó-töltőről is üzemeltethető… Selva ózon air-fresh CM-316 Nagyobb légterekben, üzemi felhasználásra is javasolt: - kórtermek, orvosi rendelők, - óvodák, iskolák, - irodák, tárgyaló- és konferencia helyiségek, - éttermek, konyhák, bárok, - virág és zöldségárusok, stb. 22

23 A SELVA készülékek aktív oxigént állítanak elő, amely köztudottan jó hatással van az emberi szervezetre, hatása percek alatt érzékelhető. A hagyományos szagtalanítóktól eltérően (melyek egy erősebb illattal próbálják elnyomni a kellemetlen szagokat) az aktív oxigén segítségével szétroncsolja a levegőben lévő hosszú láncmolekulákat, melyeket rossz szagként érzékelünk. „Eltünteti” az ételek, állatok, mellékhelyiségek kellemetlen szagát. Az általában pozitív töltésű nagy molekulájú, vagy összetett légszennyezőket, mint a füstöt, (dohányfüstöt) a port, elektromos szempontból semlegesíti leköti és leülepíti, ezáltal enyhíti a por- és pollenallergiát. Nagymértékben gátolja a mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok, gombák) szaporodását a levegőben, sterilizál és elősegíti a sebek gyógyulását, enyhíti és jótékonyan csökkenti a asztmatikus tüneteket, a fulladásos rohamokat, az allergiát. Fertőtleníti a helyiségek levegőjét. Nincs mozgó, kopó alkatrésze, nincs többé karbantartás, betét- vagy szűrőcsere, utólagos többletkiadás. Elektromágneses teret nem generál. Káros anyag kibocsátás gyakorlatilag alig van: S E L V A levegőtisztító készülékek OKI mérése: 50 cm 24 órás átlag: max. 8 μg/m cm 24 órás átlag: < 5 μg/m 3 WHO ajánlás: 1 órára 80 μg/m 3, 24 órára 50 μg/m 3

S E L V A levegőtisztító készülékek Selva ózon air-fresh CM-103 Selva ózon air-fresh CM Eladási ár: ,- FtEladási ár: ,- Ft Munkatársi ár:35.920,- FtMunkatársi ár: ,- Ft 7.880,- Ft31.340,- Ft Árrés: 7.880,- Ft Árrés: ,- Ft Pontszám: 155 Pontszám: 730 A levegőtisztító használatával kapcsolatos tapasztalatok:

25 És mit tehetünk akkor, ha már bekövetkezett az egészségünk romlása? 25

Tiszta levegő… Szervezetünk optimális működése és regenerálódása érdekében elengedhetetlen a tiszta levegő, amely az emberi élet és egészség egyik alapja! A Biyovis Selva levegőtisztító készülékek ezt a belélegezhető, tiszta levegőt biztosítják, a további Biyovis termékek, pedig segítenek az egészség helyreállításában. 26