Kisebbségi kultúrák Magyarországon Szerbek Készítette: Balogi Edit Pedagógiatanár MA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Korond Készítette: Víglási Anna HAT Története  A hagyomány szerint a falu első házai a Korondi-hegyen, a Szállás nevű határrészen épültek ban.
Zala Megyei Irodája 2015-ben megvalósult programjaink.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A nemzetiségi nevelés-oktatás eredményei és hatékonyság mutatói a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Óvodában Készítette: Laukó.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Kárpátalja.
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
Kitüntető elismerés Londonban élő tiszteletbeli tagunk, Hévézi Endre novemberében.
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
Intézményesülés a Baptista egyházban
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
Fejlesztési szükségletekkel kapcsolatos helyzetfelmérés
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
A régészeti örökség védelmének szabályrendszere
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Osztálykirándulás 2016 (Szécsisziget).
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Gyűjtőköri szabályzat
ÉRDI VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM
Gyorsjelentés a hajléktalan emberek kérdőíves adatfelvételéről
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
szakmai referens, országos versenyszervező
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
A magyar egyházak lelkigondozói felelőssége az új hullámú magyar világszórványban Jegyzetek a nyugati munkavállaló emigrációs magyarság egyházi lelkigondozásának.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A Sztetoszkopók bemutatkoznak….
1993-as közoktatási törvény
Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében.
A korai Egyház Az első közösségek.
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
Diplomás Pályakövetési Rendszer
Folyamatosan emelkedik a lakosság
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Könyvtári munkásság bemutatása
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
A regionális szintek hierarchikus rendszere
Pécs törökkori emlékei Bianka
Zsolnay Vilmos születésének 190. , szobra felállításának 110
A térbeli szintek hierarchikus rendszere
egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu
Iglódi István rendezése
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A regionális szintek hierarchikus rendszere
Balatonkenese Készítette: Szabó Lilla
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
Az identitástudat kialakulásának tényezői kisebbségi közegben
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Kína népességföldrajza
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Előadás másolata:

Kisebbségi kultúrák Magyarországon Szerbek Készítette: Balogi Edit Pedagógiatanár MA

o Államalapítás: több nemzeti közösség o török hódoltság idején: népességpusztulás o századi spontán migrációk és szervezett telepítések A magyarországi kisebbségek jórészt ezekben az évszázadokban érkeztek. o A XIX. század végére nem-magyar nemzetiségek a teljes lakosság több, mint 50 százalékát tették ki. o Az I. világháborút követően a Kárpát-medencében élő magyarok mintegy 33 százaléka (3,3millió fő) az ország határain kívülre került, míg a határokon belül élő kisebbségek létszáma lecsökkent o Napjainkra a lakosság 10%-a tekinthető valamely nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozónak Nemzeti és etnikai kisebbségek Magyarországon

Magyarországon élő szerbek Történeti áttekintés A szerbek Magyarország területére először a 14. század végén, a török hódítás elől menekülve érkeztek, majd a középkorban szinte folyamatosan telepedtek le hazánkban. A 18. sz. a magyarországi - különösképpen a szentendrei – szerb kultúra virágzásának ideje. A Dunakanyarban elhelyezkedő városban virágzott a gazdaság: kézműipar, kereskedelem, pezsgő kulturális élet. A magyarországi szerbek nyelvének és kultúrájának, azonosságtudatuk megőrzésében fontos szerepe van a szerb ortodox egyháznak. Magyarországon 43 temploma van, az egyházi szervezet élén a szentendrei püspökség áll. Templomaik többsége a magyarországi barokk építészet jelentős alkotása.

Napjainkban Demográfiai jellemzők 2011-ben a magyar állampolgárok közül 7210-en vallották magukat szerb nemzetiségűnek. A szerbek viszonylag koncentráltan, egy tömbben élnek, egyrészt a határ menti területeken: Baranya megye, Bács-Kiskun megye, Csongrád megye, másrészt Budapesten és környékén, azon belül is főleg a Csepel-sziget területén, itt található az egyedüli többségi település Lórév.

Napjainkban Szervezetek  Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ  Szerb Pedagógiai és Módszertani Központ  Radio SRB a magyarországi szerb közösség online rádiója  Srpske nedeljne novine – szerb hetilap  Szerb Intézet  Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda  Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

 IZDAN Kiadó  Szerb Országos Önkormányzat Könyvtára  Joakim Vujić Szerb Színház  Miloš Crnjanski Alapítvány  Jakov Ignjatović Alapítvány  Tökölyanum  2003 Magyarországi Szerb Dokumentációs és Kulturális Központ Kultúra

 Néptánc együttesek:  Banat (Deszk)  Lórévi tánccsoport (Lórév)  Opanke (Pomáz)  Sarenac (Medina)  Taban (Budapest)  Veseli Santovčani (Hercegszántó)  Vujicsics együttes  a szentendrei Javor Férfikórus  Söndörgő Együttes (1995)  Szerb Színház (1995) Kultúra

A magyarországi szerbek nyelvének és kultúrájának, azonosságtudatuk megőrzésében fontos szerepe van a szerb ortodox egyháznak. A szerb egyháznak Magyarországon 43 temploma van az egyházi szervezet élén a szentendrei püspökség áll. A hitéletet 14 lelkész szolgálja, és a szerb iskolákban rendszeres hitoktatás folyik. A magyarországi szerbek egyik legragosabb intézménye a Budai Szerb Ortodox Püspökség páratlan egyházművészeti gyűjteménye és könyvtára Szentendrén, amely egyben a szerb ortodox egyház tudományos központja is. Számos, kiemelkedő jelentőségű műemlék templomépület is található hazánkban (Ráckeve, Szentendre, Grábóc, Eger, Székesfehérvár). Hitélet

A Budai szerb ortodox egyházmegye és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa szervezésében 2003 májusában első alkalommal került megrendezésre az Ortodox Egyházi Napok elnevezésű ünnepségsorozat, amely során a Magyarországi szerb ortodox egyház számára alkalom nyílt a széles körű bemutatkozásra. Hitélet

Híres szerb kisebbségi történelmi alakok  Sztevanovity Zorán és Dusán  Vujicsics testvérek  Petrovics Emil  Károli Gáspár  Damjanich János

Építészeti hagyatékuk A szerbek jelentős építészeti örökséget hagytak hátra Magyarországon. A szerb templomok 18. és 19. században épültek, a legtöbbjük a magyarországi barokk építészet jelentős alkotása.  Szentendre a magyarországi szerbek egyházi és kulturális központja is volt. Itt régen nyolc templom volt ebből hét még ma is áll:  Belgrád székesegyház (Саборна)  Blagovestenszka szerb ortodox templom (Благовештенска)  Pozsarevacska szerb ortodox templom (Пожаревачка)  Preobrazsenszka szerb ortodox templom (Преображенска)  Péter-Pál római katolikus templom (Csiprovacska, Ђипровачка)  Szent András római katolikus templom (Zbeska, Збешка)  Református templom (Opovacska, Оповачка)  Budapesten: a mai Szerb utca és Veres Pálné utca sarkán álló pesti szerb templom

Gasztronómia A balkáni, török hatásokat magában hordozó ízvilág nem fél a kalóriáktól és az étel élvezetétől: rengeteg hús, erős fűszerezés, markáns pálinkák jellemzik – a szerbek igazán tudnak élni és élvezni az ízeket. A birkahús a jellegzetes húspogácsák alapanyaga. Készülhet belőle marha- és sertéshús hozzáadásával csevap, ami az egyik legjellegzetesebb szerb étel. Az ajvár, papaprikából, padlizsánból, fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele.

Szokások, hagyományok, hiedelmek  Badnjak, a karácsonyi tuskó égetése. Az égő tuskót karácsony vigíliájától reggelig egy családtagnak őriznie kellett, másnap az első látogató (a polazsenik) szerencsekívánatai közben vesszővel megpiszkálta, hogy repüljenek a szikrák. A jövő évi bő termést, az állatállomány szaporodását, a család számbeli és vagyoni gyarapodását, valamint egészségét igyekeztek biztosítani.  Szenteste január 6-ára esik  Karácsony előtti héten, minden nap kiemelten gondolnak egy-egy családtagra. Ennek megfelelően van „Apák napja” „Nagyszülők napja” stb.

Szokások, hagyományok, hiedelmek  Újévet követően, vízkereszt napján a pesti szerbek még a XX. század elején is ünnepi körmenettel vonultak a Váci utcai templomból a Duna-partra, ahol a vízszentelést követően a pap a vízbe vetette az e célt szolgáló fakeresztet, amelyet vállalkozó szellemű szerb fiatalemberek a Ferenc József (mai nevén Szabadság) hídról a jeges Duna vizébe ugorva vittek vissza a partra  A szerb egyházi naptárban nem szerepel a halottak napja, a családok húsvétkor emlékeznek elhunyt szeretteikre. A gyertyagyújtás és virág mellett az elhunytak kedvenc ételeit elhelyezni a sírokra.  Érdekes megfigyelni, hogy a hagyományőrző szerbek házaik a bejárata felett aranysárga mezei virágból font virágkoszorút helyeznek el Szent Iván napjára