Személyes életvitel. IV. Kikerülhetetlen problémák 1.A pályaválasztás Mi a dolgom a világban? Serdülőkorban válik éles kérdéssé – végig kíséri életünket.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
Advertisements

Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
KÖZÖS UTAKON – PÁRBESZÉD A TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT KONFERENCIA DECEMBER 2. DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES-ÁLLAMTITKÁR.
A szenior tudástőkére épített társadalmi innováció május 21. Miskolc ©Sárközy Erika.
Személyes életvitel. VI Tanácsok a személyes segítő szolgálathoz 9. Vigyázz magadra, hogy kísértésbe ne essél „Testvéreim! Lehet, hogy közületek valaki.
Menedék módszertan1 A Menedék Alapítvány küldetése Módszertani előadás.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Családi kapcsolatok újjáépítésének a segítése. „Az a tény, ha ma Magyarországon vagy bárhol a világban egy embert a bíróság elítél, és büntetés végrehajtási.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A szakiskolák aktuális problémái
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
A házasság arcai Mihalec Gábor Adventista Családi Szolgálatok.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
„16„Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem.” 17A tanítványai közül egyesek ezt kérdezték egymástól: „Mi az, amit.
Diplomás Pályakövetési Rendszer
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Zenei tehetségek mentorálása és egyéni fejlesztése
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
JÓ REGGELT! BÖJT- ÚTON JÉZUSSAL 2016.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
Állampolgári jogok és kötelességek
Miért hirdessük az evangéliumot a gyermekeknek?
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Intézmény minőségirányítási programja
Iskolai szociális segítő
Az identitástudat kialakulásának tényezői kisebbségi közegben
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Személyes életvitel

IV. Kikerülhetetlen problémák 1.A pályaválasztás Mi a dolgom a világban? Serdülőkorban válik éles kérdéssé – végig kíséri életünket. Boldogságunk, megelégedett nyugalmunk egyik fő forrása, ha olyan értelmes munkát végzünk, amely hasznos magunknak, a társadalomnak is. Nem az a főkérdés, hogy mit dolgozol, hanem, hogy milyen hozzáállással végzed! Örömmel, hivatástudattal, vagy keserű kedvvel, kényszerűségből.

Mi kell az értelmes és jó munkavégzéshez?  Munkaszeretet és jó munkaerkölcs – Nem kényszer, öröm a munka (Édenben) Jó példa és nevelés eredménye: kötelezni, megdicsérni, jutalmazni. Genetikailag lusta? Nincs!  Egyéniségnek és adottságnak megfelelő életpálya – sokat segít abban, hogy örömmel és jól dolgozzunk

Szülők, nevelők felelőssége: Felfedezni és segíteni, áldozni érte! Gyakori tévedések a szülőknél: Saját elképzeléseiket akarják megvalósítani (amiről ők lemaradtak) Nem veszik eléggé komolyan a gyermek hozzáállását, adottságát Főként, vagy kizárólag anyagi szempontok vezérlik őket. Teljességgel rábízzák a serdülőkorú gyermekükre.

Régebben egyszerűbb volt a döntés. Nemzedékeken át folytatták a szülők foglalkozását A szocializmusban a társadalmi irányítás volt a döntő Ma sok szakma eltűnt – vagy alig van: szabó, kovács, esztergályos, cipész, stb. Automatizált üzemekben – kevesebb és magasabb képzettségű munkás Új szakmák: programozó, pályázatíró, menedzser, stb. A szakképzetlen fizikai munkás egyre jobban kiszolgáltatott.

 Pályaválasztás ma: Nagy körültekintést igényel Alapvető fontosságú, hogy gyermekeink minél magasabb iskolai végzettséget szerezzenek, nyelveket tanuljanak. Nagyon fontos a többirányú képzés – ne csak egy szakmája legyen. A szakmai tudáson kívül fontos a kommunikációs készség (alkalmazkodás) Legyen készsége a pályamódosításra.

2. Az adottság, a környezet, ahova születtél. Senki sem befolyásolhatja, hogy hova szülessen. Óriási különbségek: királyi család – cigány putri – tálib – maharadzsa Mindegyik lehet teher; öntudatos küldetés, iszonyatos hátrány. Minden embernek egyéni feladata, megtalálni helyét a világban.

Nehezebb a helyét megtalálnia annak, aki hátrányos körülmények közé született, vagy ilyen helyzetbe került. Ő feléjük van felelős küldetésük a szociális munkásoknak, a pedagógusoknak.

Hátrányos helyzetű embercsoportok: - szegények – sokrétű ok: szakképzetlenség, munkanélküliség, szenvedélybetegség, valamilyen csődhelyzet. - kisebbséghez tartozás (pl. roma – évezredes hátrány) - intézeti nevelés negatív „eredményei” - szülők betegsége - csonka család - hátrányos lakóhely (falú, albérlet, hajléktalan) - békétlen, pereskedő család Gyakori a halmozottan hátrányos helyzet.

A kiemelkedés útja – a segítés módja A szociális munkának ők a célcsoportjai (pl. a Menedék értük van) Az egész társadalom közös nagy gondja, sebe, és feladata a segítés. A segítés módjai: - életmentés: élelem, átmeneti otthon, éjjeli szállás, segélyek - resszocializálás: felkarolva, nevelve, munkahelyhez és lakáshoz juttatni őket. - megelőzés … családba fogadás … családgondozás Állami és társadalmi szervek végzik - Igazi megoldás: ha lélekben, gondolkodásukban változnak meg. Ez Jézus Krisztusban vetett hit által valósul meg! Vannak örömteljes tapasztalatok erre.

3. Emberi közösségek, amelyeket magadnak választasz. Diákként, majd felnőttként az ember maga választja meg a barátait, és azt a közösséget, amelybe tartozik Az ember társas lény – az egészséges életvitelhez hozzátartozik, hogy - a családon kívül – legyenek barátai, és olyan közösség, amely lelki támaszt jelent számára, illetve a családja számára.

A magányos elzárkózás beteges ferdeségbe vezet Körültekintően válassz, és tarts meg barátokat! „Madarat tolláról …”, „Mond meg ki a barátod …”

Intés: „ Fiam, ha vétkezők csábítanak, ne engedj nekik! Ha ezt mondják: jöjj velünk, álljunk lesbe vérontásra, ólálkodjunk az ártatlanra, ok nélkül is. Nyeljük el őket, mint a holtak hazája az élőket, tökéletesen, mint akik sírba szállnak! Mindenféle drága kincset találunk, megtöltjük házunkat zsákmánnyal. Ha ránk bízod a sorsodat, egy erszényünk lesz mindnyájunknak! Fiam, ne járj velük egy úton, ne lépj rá ösvényükre! Mert ők rossz úton futnak, és vérontásra sietnek. De hiába feszítik ki a hálót a sok szárnyassal szemben. Mert ők a saját vérük ellen állnak lesbe, saját életük kárára ólálkodnak. Így jár minden haszonleső: tulajdon életét veszi el.” Pl 1:11-19

Ezernyi emberi közösség hív, vár és fogad (politikai – civil – vallási – művészi – karitatív, stb.) Én keresztyén közösséget választottam: testvéri közösség szeretetben, egymás terhének hordozására Alap: Jézus Krisztusban való hit. Távlat: az örök élet.