Ne féljünk a változástól! Gál Csaba Debrecen, 2009-06-16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Advertisements

Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
„A golyóálló vezető” A vezetői munka hatékonyságának fejlesztése Dr. Petőné Ködmön Anikó Kreatív Kommunikáció Oktató és Szolgáltató Bt. 06/
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
A nemzetközi üzleti élet etikája
A vállalati érdekek és a család összhangjának megteremtése
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Egészségügyi Menedzserképző Központ
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 9. előadás
Költséghatékonyság a vendéglátásban
ESETTANULMÁNY Készítette: Fenyvesi Petra
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kockázat és megbízhatóság
Kockázat és megbízhatóság
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
A cégvezetők problémái az informatikával kapcsolatban
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Teljesítményértékelési rendszer
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Szervezetfejlesztés II. előadás
Vállalati értekezlet Cégnév.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 9. előadás
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Life is game! But do not only play with a game!
Cipész, maradj a kaptafánál!
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Cégnév….. KAIZEN AKCIÓ A ….. TERÜLETEN
Környezeti Kontrolling
Szervezet-fejlesztés
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment Teljesítmény-menedzsment.
Gazdaságpolitika 7. ea.
A szállítási probléma.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Családi vállalkozások
Üzleti projektterv Előadó neve | Cégnév.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Céges értekezlet címe Előadó.
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Ne féljünk a változástól! Gál Csaba Debrecen,

Az élet matematikája Mathematics of Life)

A cégek %-a nem éri el a céljait (Hammer & Champey) Az összeolvadások kevesebb mint 50 %-a éri el stratégiai vagy pénzügyi céljait (Harvard Business Review) A létszámleépítést végrehajtó cégek 2/3-a nem ér el költségmegtakarítást (Larkin) Tények, érvek

Miért? Minden mindennel összefügg! Ha fejleszteni, változtatni akarunk, egy elem kiemelése nem oldja meg a problémákat. A vállalkozások alapvető célja ( nettó nyereség növelése+ befektetések megtérülése+ pozitív cash flow) Árbevétel maximalizálása -- Vevői elégedettség Költségek racionalizálása -- Befektetések megtérülése biztosabb Mindez akkor lesz hatékony, ha magunk és alkalmazottaink is hozzáállásukkal segítik a változást Tudnunk kell mit akarunk és milyen eszközökkel érjük el a célunkat

Módszer a stratégia megvalósítására Kockázataink javítása Fejlesztések, javító akciók Erőforrások elosztása Stratégia Egyéni motivációs rendszer Teljesítménymérő rendszer

Folyamat Minden összefügg TERMELÉS LOGISZTIKA SZERVEZET- FEJLESZTÉS VEVŐI ELÉGEDETTSÉG KÖLTSÉG- CSÖKKENTÉS VESZTESÉG- MENTES FOLYAMATOK BIZTOSABB ÁRBEVÉTEL HATÉKONYSÁG JAVULÁS NYERESÉG NÖVEKEDÉS KONTROLLING

Spontán fejlődéssel szembeni ellenállások hatalmi helyzetek, munkamódszerek, normák változásai. viselkedések bizonytalanságok Okai lehetnek Tulajdonos váltás Vezetőváltás Technológia váltás Piacváltás A Vállalkozások általános gondjai - Szervezeti problémák

Megoldások Ellenállások kezelése belső folyamatok optimalizálása szervezet működésének felmérése: management audit, kompetencia felmérések, tesztek, munkaköri mérések tudatos fejlesztések: teljesítményt mérő módszerek, 360º-os értékelések, tréningek Kommunikáció javítása A változási sokk kialakulásának megelőzése vállalati coaching - pszichológiai szerződés és annak betartása vezető coaching - képessé tétel a változásra Best Fit megoldások, HCA tesztek – képesség, motiváció, orientáció Tapasztalataink szerint a szervezetekben a változás akkor lesz tartós, ha képesek vagyunk a "kemény" változókon (struktúra, folyamatok, infrastruktúra, erőforrások) túl a "puha" változókban (hatalom, értékek, érdekeltség, felkészültség, normák) is megfelelő változást elérni. A Vállalkozások általános gondjai - Szervezeti problémák

Készlet ( Rontja a termelés hatékonyságát) Raktár – PONTATLAN Termelés – PONTATLAN Selejt Magas selejt, sok az átmunkálások többletköltsége Tényleges VESZTESÉG Romlik a VEVŐKISZOLGÁLÁS Kapacitás menedzsment Nem ismeri a cég a valós kapacitását Nincs a vevői igényhez igazodó kapacitás tervezés VEVŐKISZOLGÁLÁS rossz Vevői elégedetlenség közvetve és közvetetten is hatással van a vállalkozás eredményére, likviditására A Vállalkozások általános gondjai - Termelési problémák

Megoldás a készlet problémákra Készletpontosság javítása ( min. 98% ) Minimális termelésközi készlet ( max. 4 órára elegendő) A termelés JIT jellegű kiszolgálása a raktárból Eredmény Selejt drasztikus csökkenése Pontos készletnyilvántartás Nincs anyaghiány miatti leállás Megoldás a termelési problémákra Anyagáramlás megtisztítása a veszteségektől Húzó rendszerű termelés Egydarabos áramlás Egyenes vonalú, átlátható termelő sorok ( value stream) kialakítása Termelés tervezés – órára lebontott tervek ( vevői igény szerint ) Eredmény Vevői igényhez igazított folyamat Selejt, anyaghiány gondok megszűnnek A hibák azonnal láthatóvá válnak és kijavíthatóak A vevői elégedettség nő A Vállalkozások általános gondjai - Termelési problémák

Megoldás a kapacitás problémákra (demand menedzsment) Vevői rendelések és a kapacitás összehangolása Rövid távú: 1 hét Közép távú: 12 hét Hosszú távú:6-12 hónap Vevői igények visszaigazolása és a termelési terv ez alapján készül Csúcsok és hullámvölgyek kiegyenlítése Eredmény Veszteségek csökkennek ( selejt, állásidők, munkaerő és eszközhatékonyság ) Átlátható, ellenőrizhető folyamatok Szállítási pontosság javulása VEVŐI ELÉGEDETTSÉG javulása

A CÉL A NETTÓ NYERESÉG NÖVELÉSE mellett A BEFEKTETÉSEK MEGTÉRÜLÉSE és javítása. A CASH FLOW A legjobbak akarunk lenni! Nincs status quo – folyamatosan keressük, meghatározzuk és végrehajtjuk azokat a teendőket, amelyeket még nem tettünk meg, addig, amíg csak lehetséges! Teljesítmény-orientált szervezetté válunk - a jutalmazások (pénz, karrier előmenetel) a teljesítmény és nem szenioritás vagy egyéb elvek alapján történnek! Profitot termelünk – azért vagyunk tagjai ennek a csapatnak hogy a lehető legtöbb profitot termeljük. A profit biztosít jövedelmet a tulajdonosoknak és az alkalmazottaknak, lehetőséget teremt a beruházásokhoz, amelyek további növekedést generálnak. Ha nincs profit, mindannyian szenvedünk. A cég MINDEN alkalmazottjának MINDEN PERCBEN, arra kell koncentrálnia,hogy a fenti célok megvalósuljanak!

Változtatás – Költségcsökkentés Stratégiai költségek Minden olyan költség, ami egyértelműen árbevételt és eredményt generál Ezekben túlköltekezünk a versenytársainkhoz képest szűkös esztendőkben is! Nem stratégiai költségek Minden egyéb kiadás, ami azonban szükséges az üzletmenethez (adminisztratív ráfordítások:menedzserek, könyvelők, IT, irodai) DE könyörtelenül és folyamatosan csontig levágjuk a nem stratégiai költségeinket! A cég MINDEN alkalmazottjának MINDEN PERCBEN, arra kell koncentrálnia, hogy a fenti célok megvalósuljanak!

Húzó (pull) rendszer kialakítása biztosítja a vevői igény kielégítését Veszteség mentes termelés (Lean Factory) Költségcsökkentés – Eredmény javítás Készletcsökkentés Anyag variancia (selejt, anyaghiány) drasztikus javítása Munka variancia (létszámhatékonyság) helyreállítása Általános költségek csökkentése, optimalizálása Minőség látványos javulása Eredmény: Elégedett vevők – hatékony értékesítési csapat Elkötelezett munkavállalók és menedzsment Nagyon gyors és látványos költség- és eredményjavulás A folyamatok optimalizálása a kulcs improvement 61.30%

Egy személyes példa bemutatása Káoszból preferált beszállító