CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Nem várt terhesség. NEM VÁRT TERHESSÉG Pánikba essünk? -Megtartsuk vagy elvétessük? -Kitől kérjünk tanácsot? -Hová forduljunk?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
VÁLTOZÁSOK A SZAKKÉPZÉSBEN április 04. dr. Harangozó Ildikó Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
1. Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium Nyírbátor 2 Iskolai közösségek A tanulók összetétele: A tanulói létszám jelenleg:780 fő –Szakközépiskolai.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Az iskolavédőnő szerepe az oktatási intézmény egészségnevelési drogstratégia megvalósításában Előadó Pátkai Beáta iskolavédőnő A védőnők szerepe az iskolai.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Roma kultúra.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
A gyermekjogok története A második világháborút követően a világ számos nemzete közösen létrehozott egy szövetséget – megalapították az ENSZ-t,
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
Solymosy József Bonifácz Egészségfejlesztési Osztályvezető NEFI Budapest, szeptember 29. Egészségfejlesztés az iskolai színtér vonatkozásában.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Érettségi tájékoztató 2015/ Értékelt vizsga: 290/ 301 Érdemjegy54321 Darabszám
A Europe Direct és más európai uniós tájékoztató hálózatok szerepe Székesfehérvár 2009.március 24.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Jogok és kötelességek a családban.
John Sheridan BVetMed CVPM DMS MRCVS A Te praxisod, a Te karriered, a Te életed – gond van?
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
Bölcsészettudomány › andragógia › anglisztika › germanisztika (néderlandisztika, német) › magyar › néprajz › pedagógia › pszichológia › romanisztika (francia,
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Pályaválasztási szülői értekezlet Készítette: Gede Eszter
A szakiskolák aktuális problémái
Kockázat és megbízhatóság
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
NIIF Behívás projekt aktualitások
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
BOROS SÁMUEL SZAKGIMNÁZIUMA
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése 19
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Pályaválasztási tanácsadás
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Kispálné Horváth Mária
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
középfokú felvételi eljárás
Szociális juttatások Írországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Németországban - családi ellátások Gellérné Lukács Éva.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Hallgatói ösztöndíjak
A Szociális Ágazati Regiszter használatával kapcsolatos tudnivalók
Érettségi tájékoztató 2019
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Iskolai szociális segítő
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A munkavédelem szervezeti struktúrája 2015-től
Előadás másolata:

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Nem várt terhesség

NEM VÁRT TERHESSÉG Pánikba essünk? -Megtartsuk vagy elvétessük? -Kitől kérjünk tanácsot? -Hová forduljunk? TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

»A TERHESSÉG JELEI Reggeli émelygés Hányinger, hányás A menstruáció kimaradása Mell megnő, feszül Kívánósság Fáradékonyság Szédülés TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

TERHESSÉGI TESZT Gyógyszertárban, drogériákban kapható A vizeletben megjelenő terhességi hormont HCG-t mutatja ki Megbízható Két piros csík→pozitív eredmény TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

SZITUÁCIÓS FELADAT A történet a következő: 17 éves lány terhes lesz, mivel még kiskorú egyedül nem dönthet. Mit tennél a helyében? TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

A PROBLÉMA MEGOLDÁSA NEM EGYSZERŰ! Két utat választhatunk: - megtartjuk a magzatot vagy az abortusz mellett döntünk. Nehéz jól választani, mindenkinek saját maga kell eldönteni, hogy neki mi a legjobb megoldás! TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

Tegyük fel, hogy egy 17 éves lány, aki iskolába jár és 1 év múlva érettségizik, teherbe esik. A szülei nem szeretnék, hogy abbahagyja az iskolát, azt akarják, hogy leérettségizzen ezért úgy döntenek, hogy nem tartják meg a gyereket. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

TÁMOP / INNOVATÍV ISKOLAFEJLESZTÉS A TOKAJI FERENC GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUMÁBAN Nézzük, hogy milyen utat kell végigjárnia ebben az esetben! 1.Nőgyógyász 2.Családvédelmi Szervezet→ első tanácsadás 3.Családvédelmi Szervezet→ második tanácsadás 4.Vérvétel 5.Egészségügyi intézmény, ahol a beavatkozást végzik

CSALÁDVÉDELMI SZOLGÁLAT Az ország bármely pontján Előzetes telefonos bejelentkezés Cím és telefonszám az Interneten megtalálható mlista_ pdf A szolgáltatás ingyenes Anoním TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

TÁMOP / INNOVATÍV ISKOLAFEJLESZTÉS A TOKAJI FERENC GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUMÁBAN 1. TANÁCSADÁS tájékoztatást az állami és civil szervezetek által nyújtott támogatásról a gyerekek után járó ellátásokról az örökbeadás lehetőségéről Abortuszról a terhesség megszakítás veszélyeiről az abortusz későbbi terhességre gyakorolt hatásáról Időtartam: kb perc ingyenes

GONDOLKODÁSI IDŐ 3 nap Ha az abortuszt választod újra vissza kell menned a Családvédelmi Szolgálat irodájába Nőgyógyász igazolása a terhességről TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

TÁMOP / INNOVATÍV ISKOLAFEJLESZTÉS A TOKAJI FERENC GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUMÁBAN 2. TANÁCSADÁS Abortusz iránti kérelem elindítása 18 év alatt a szülő jelenléte is szükséges Innentől már nem anoním védőnő ismerteti a terhesség megszakítás jogszabályait, feltételeit Felvilágosítást ad a műtétről beavatkozást végző egészségügyi intézményekről A terhesség megszakítás utáni további lehetőségekről a fogamzásgátlásról A beavatkozás költségéről (az abortusz nem ingyenes)

TÁMOP / INNOVATÍV ISKOLAFEJLESZTÉS A TOKAJI FERENC GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUMÁBAN ABORTUSZ díja változó, szociális alapon állapítják meg A beavatkozást a terhesség 12. hetéig végzik el A döntésed egészen a műtétig megváltoztatható.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!