Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia 2013. október 1. Dr.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Az Európai Unió Belső Piaca Egységes belső piac Vámeljárások, vámszabályozás EU és a Magyar piacvédelem.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Az „első lépés” TÁMOP
Egészségügyi technológiai fejlődés és finanszírozhatóság
A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar.
Dr. Kovács László Főtitkár
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban
376/2014 EU RENDELET BEVEZETÉSÉNEK

SZÁMVITEL.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
SZÁMVITEL.
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Kockázat és megbízhatóság
1993-as közoktatási törvény
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Korrupció és közbeszerzési kartellek
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Felhasználóképzés a kórházban
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Készletek transzformációja
Belügyi Rendészeti Ismeretek
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
KRÉTA-ESL Bemutató.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr. Zalai Péter ügyvéd egészségügyi szakjogász

Dr. Zalai Péter: Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Egészségügyi termékek határterületei A termék meghatározásának számos szempontból jelentősége van 2 kozmetikum gyógyszer étrend- kiegészítő orvostechnikai eszköz GYSE október 1. Étrend-kiegészítőGyógyszer Szabályozás jellege „Új megközelítésű” (keretek) „Régi megközelítésű” (részletes feltételek) Előzetes engedély a forgalomba hozatalhoz nem kell (elég a bejelentés) kötelező A marketing speciális szabályozása csak néhány szabályrészletes Forgalmazásnincs különösebb szabályszigorúan szabályozott Különadóknincsenekvannak tápszer

Dr. Zalai Péter: Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Az étrend-kiegészítők szabályozási keretei Cél az áruk EU-n belüli szabad mozgásának biztosítása 3 Az étrend-kiegészítők definíciója (ÉK Rend. 2. § a) pont) A hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszerek, amely koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan; adagolt vagy adagolható formában kerülnek forgalomba (pl. kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, stb.) Tápanyagok: jogszabályban meghatározott vitaminok és ásványi anyagok. Összetétel, előállítási sajátosságok, kiszerelés vagy címkézés miatt az irányelvnek megfelelő termékek kereskedelme nem korlátozható. Címkézés, kiszerelés, reklám: nem tulajdoníthat a terméknek betegségek megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására alkalmas tulajdonságokat október 1.

Dr. Zalai Péter: Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? A gyógyszer definíciója A magyar szabályozást júliusban igazították az európai uniós joghoz 4 A gyógyszer definíciója (Gyógyszertv. 1. § 1. pont) Bármely anyag vagy azok keveréke, amelyet emberi betegségek megelőzésére vagy kezelésére alkalmazható termékként jelenítenek meg, vagy azok az anyagok vagy anyagok keverékei, amelyek farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus hatások kiváltása révén az ember valamely élettani funkciójának helyreállítása, javítása vagy módosítása, illetve az orvosi diagnózis felállítása érdekében az emberi szervezetben vagy emberi szervezeten alkalmazhatók. A gyógyszerügyi szabályok hatályának kiterjesztése kétséges esetekre (Gyógyszertv. 2.§ (2)) Kiszerelés szerinti gyógyszer- fogalom Funkcionális gyógyszer- fogalom október 1.

Dr. Zalai Péter: Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Elhatárolási szempontok a bírósági gyakorlatban október 1. A funkcionális gyógyszerfogalomnak való megfelelés vizsgálatakor figyelembe kell venni különösen : a termék összetételét, a farmakológiai tulajdonságait, az alkalmazási módjait, a fogyasztóknak a termékkel kapcsolatos ismereteit és az alkalmazással járó kockázatokat. A funkcionális gyógyszer- fogalomnak való megfelelést esetről esetre, tudományos szempontok szerint kell megállapítani. A gyógyszerként történő minősítés nem eredményezheti az áruk szabad mozgásának a közegészség védelmével súlyosan aránytalan akadályozását. Az a körülmény, hogy egy adott termék valamely tagállamban étrend- kiegészítőnek minősül, nem akadálya annak, hogy egy másik tagállamban gyógyszernek minősítsék (ha rendelkezik annak jellemzőivel). Az OGYI által vizsgálat nélkül kiadott állásfoglalást is figyelembe veheti bizonyítékként a GVH. új Btk.!

Dr. Zalai Péter: Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Köszönöm a figyelmet! A Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda a PricewaterhouseCoopers International Limited tagja, amelyet önálló és független jogi személyiségű könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó, valamint ügyvédi irodák alkotnak. Dr. Zalai Péter ügyvéd egészségügyi szakjogász +36 (1)