KÖRNYEZETVÉDELEM A South Parktól a kerékpározásig.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar Hidrológiai Társaság XXVII. Országos Vándorgyűlés Baja július Szekció. A CSATORNÁZÁS ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS KULCSKÉRDÉSEI NAPJAINKBAN.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
LEVEGŐT! Balázs Katalin Környezeti kémia. KÖD, FÜST, HAB.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
A gázüzemű közlekedés elterjedésének externális és más kedvező hatásai Dr. Somogyi Andrea, Ph.D. Csonka Attila - Dr. Kocsis Tamás, Ph.D – Lipcsei Gábor.
A zajártalom, mint a leggyakoribb foglalkozási betegség.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Energiatakarékos megoldások Név: Szamosi Rozina Felkészítő tanár: Kiss Csaba Iskola: Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, Pusztavacsi Tagintézménye Cím:
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata; a bányászat A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata;
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
A Levegő összetétele.
Egészség, baleset-megelőzés és környezet
Brikettálás – új innovatív technológia
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
A körforgásos gazdaság
Kassa A KRÜH kassai irodájának székhelye a város belvárosában a Csáky-Dessewffy Palotában található, valamint az irodamegnyitó december 12-én.
WE PROVIDE SOLUTIONS.
A légszennyezés.
ELŐNYÖK – megbízható működés
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Az IM csomópont funkciója, főbb tervezési kérdései
Megújuló energia a megújuló borsodi ártéren
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Készítette: Ocskó- Sós Bettina 12.B
Környezetgazdaságtan 1
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
Szervezeti egység megnevezése A konyhában keletkező tüzek megelőzése
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Szelektív hulladékgyűjtés
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A FONYÓDI MÁTYÁS KIRÁLY GIMNÁZIUMBAN
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
A hétköznapok kémiai biztonsága
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
14. VILÁGGAZDASÁG.
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
a hatékonyabb munkába segítésért
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Szervezeti egység megnevezése A konyhában keletkező tüzek megelőzése
Megújuló energiaforrások
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Járműtelepi rendszermodell 2.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Energia-források: Nap geotermikus nukleáris Energia.
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

KÖRNYEZETVÉDELEM A South Parktól a kerékpározásig

Wendy: Az én esszém a palackorrú delfinek szenvedéséről szól. Cartman: Hát ez az! Minek kellett neked a delfinekről firkálni? A delfinek hülyék! Stan: Haver, a második legokosabb állat a világon! Cartman: Na persze! Ha annyira nyomulnak agyban, miért akadnak bele folyton a hálókba?

A delfinek húsa súlyosan mérgező a magas higanytartalom miatt Mégis előfordul, hogy bálnahúsként dobják piacra Japánban A legnagyobb kereslet az élő állatok iránt van, mert egy- egy példányért akár több száz eurót is adnak a nagyobb delfináriumok Az állatvédők elítélik ezeket a műsorokat Míg a mészárlás csökken, addig vele párhuzamosan az élő állatok iránt egyre csak nő a kereslet

Cartman: (Wendyről) Minek firkált azokról a hülye halakról? Stan: A delfin okos, hasznos és szép. Cartman: Jó, hasznos és szép, két szelet kenyér között majonézzel. Stan: A delfinek okosabbak, mint te! Cartman: Ha olyan okosak, miért laknak igluban? Stan: A delfinek nem laknak igluban, azok az eszkimók! Cartman: Delfin vagy eszkimó, nem mindegy? Hal- hal! Tök uncsi a zöldek hippidumája!

Hulladékgazdálkodás Hulladékhierarchia

Műszaki védelem nélküli hulladéklerakó

Műszaki védelemmel ellátott hulladéklerakó

A szelektív gyűjtés Célja: A hasznosítható alkotók visszaforgatás a feldolgozóiparba (ábra) A környezetterhelés csökkentése Ártalmatlanítási (lerakóhelyi) kapacitások megtakarítása Az elsődleges energiaforrások készleteinek megkímélése Módjai: Gyűjtősziget Házhoz menő (zsákos) gyűjtés Hulladékudvar

A települési hulladék összetétele ben (Forrás:KSH, 2014)

Műanyag újrahasznosítása

Papír újrahasznosítása

Üveg újrahasznosítása

Fém újrahasznosítása

Hulladékválogató: felhordó szalag és automata bálázó berendezés

Veszélyes hulladékok Elemek és akkumulátorok: ólom, műanyag, nátrium-szulfát, a gipsz és ipari víz, nikkel, lúg, vas- és műanyaghulladék Veszélyes anyagokat tartalmazó, kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések: fénycsövek és egyéb fényforrások szelektív gyűjtésének lehetősége Veszélyes anyagot tartalmazó csomagolási hulladék pl. hajtógázos palackok Ártalmatlanítás: Veszélyes hulladékégető – Dorog Aszód-Galgamácsa veszélyes hulladéklerakó

Természetvédelem: Élőhely- fragmentáció Az élőhely-fragmentáció az élőhely területi csökkenésének és feldarabolódásának folyamata, mely során az egyes élőhely-területek izolálódhatnak egymástól. Fragmentációs hatása lehet az utak, vasutak, csatornák építésének. A terület-feldarabolódással együtt járhat a szegélyhatások erősödése (mikroklimatikus hatások, zavarás, szennyezőanyagok), a kompetitív hatások erősödése, a táplálékforrások és a párválasztási lehetőségek szűkülése.

Utak fragmentációs hatásának csökkentése vadátjáró békaátjáró

Motorizált közlekedés Közlekedési szennyezők Forrás: Égéstermék (Pb, SO2, CO, CH, NO 2, PM, CO 2 stb.) Kopástermék (gumi, aszfalt) Egyéb (gyártás, üzemanyagtöltés és –tárolás) Terhelt közegek: Levegő Talaj és talajvíz Víz + Zajszennyezés

Motorizált közlekedés – autók Gépjárművek ~ személygépjármű (10 éve stagnál) ~ tehergépjármű ~ busz +vontatók, motorkerékpárok

Autó vagy bicikli? Európában az autóval megtett utak 30 százaléka 3 km-nél, 50 százaléka pedig 5 kilométernél rövidebb távolságra terjed. Ezen a távolságon a parkolóhely kereséssel töltött időt beleszámítva is gyorsabb a kerékpár. 8km-es távolságnál az autó előnye még mindig nem több néhány percnél, itt viszont a kerékpár-közösségi közlekedés páros a verhetetlen megoldás. Az időtakarékosság, pedig pénzt jelent a gazdaságnak, cégeknek, jobb életminőséget az embereknek.

Következmények? Emberi egészség veszélyeztetése (ua. mint a levegőszennyezés) Energiaforrások felhasználása (kőolaj, földgáz stb), importfüggés Savasodás (erdőpusztulás): SO 2, NO x, (NH 3 ) Éghajlatváltozás: CO 2, CH 4, N 2 O Talajközeli ózon, prekurzorok: NMVOC, NO x Szmog!

Szmog/füstköd London-típusú: savas eső, köd képződik – SO 2, CO, por, korom Los Angeles-típusú vagy fotokémiai szmog: erősen irritálja a nyálkahártyát, az O 3 pedig károsan hat mind a növényekre, mind az állatokra és az emberre, korróziót is okozhat - NO x, szénhidrogének, CO + UV fény Források: háztartási tüzelés, közlekedés, hőerőművek, ipari tevékenység Tökéletes égés: CO 2, H 2 O Tökéletlen égés: CO, NO x, CxHy, PAH, VOC, PM

Egészségedre! CO: szagtalan gáz, fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése, hosszútávon szívinfarktus, légszomj, fulladás NO2: nyálkahártyát izgatja, tüdőödéma, légzési elégtelenség SO2: Szúrós szagú gáz, belélegezve a nyálkahártyát izgatja, a vörösvérsejteket roncsolja CO2: nagy cc-ben fulladást okoz PM: kötő- és nyálkahártya-irritáció, asztma tüdőrák, légzési elégtelenség O3: kötő- és nyálkahártya-irritáció, másodlagos reakciótermékei rákkeltők, légúti gyulladás

Mitől környezetbarát? Nincs légszennyezés Nincs zajkibocsátás Kisebb a fenntartási költség Kevesebb a baleset (emberek, állatok) A bicikliút kevesebb helyet foglal el a természettől

Mindenkinek biztonságos kerékpározá st! Kálóczy Mihály Nemzeti Környezetügyi Intézet – 2015