Számviteli törvényváltozások. 2014. évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CASH-FLOW kimutatások
Advertisements

Időszerű számviteli és adózási kérdések
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Céltartalékok.
Devizás értékelés számvitele
Változások a Számvitelben
Számviteli alapelvek Számviteli politika
EREDMÉNYKIMUTATÁS ADATOK
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
Az eredménykimutatás A mérleg szerinti eredmény levelezetését tartalmazza. (70. §) Eredménykategóriák: Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Számviteli törvény évi változásai
11 MKVK Komárom-Esztergom Megyei Szervezete A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről.
Számviteli törvény módosítása. Jogszabályhelyek évi LVI. törvény a Ket. (2004. évi CXL. tv.) módosításáról szóló évi CXI. törvény hatálybalépésével.
Mérleg, eredménykimutatás, cash flow
Eredménykimutatás 8. feladat (479. o.)
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A hitelintézeti beszámoló
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
ÁTALAKULÁS SZÁMVITELE
Informatikát érintő adóváltozások BADAK BÉLA OKL.KÖNYVVIZSGÁLÓ
MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar
Időbeli elhatárolások
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Ha külföldi pénzértékre szóló beruházáshoz, vagyoni értékű joghoz kapcsolódó hitel-, vagy devizakötvény-kibocsátásból származó tartozásunk van. Továbbá.
Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló január elsejétől Sajátos egyszerűsített éves beszámoló megszűnik! Könyvvizsgálatra nem kötelezett,
Mérlegképes kötelező továbbképzés SZÁMVITEL 2015 Beszámoló-készítés aktuális kérdései (90 perc) Szervező: Novitax Kft.
Mérlegképes kötelező továbbképzés SZÁMVITEL 2015 Mérleg és eredménykimutatás összeállításának egyes kiemelt tételei – különös tekintettel az elmúlt időszak.
2015. évi CI. törvény a számvitelről szóló 2000 évi C. törvény módosításáról II. Előadó: Enderné Lakner Hajnalka A feladatok Romsics Erika BGF Budapesti.
Horváth Dávid Nemzeti Adó- és Vámhivatal. * Időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontja * Levonási jog érvényesítésének módja * Sertéshús.
2015. évi CI. törvény a számvitelről szóló 2000 évi C. törvény módosításáról I. Előadó: Enderné Lakner Hajnalka.
A Számvitelről szóló évi C. törvény módosításai Készítette: Szabó Gabriella.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól.
Feladatok. Sorold be a megfelelő mérlegcsoportba! MegnevezésABDF 1. Szállító 2. Vevő 3. Termelőgép 4. Eredménytartalék 5. Anyagok 6. Pénztár 7. Jegyzet.
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
A SZÁMVITEL ALAPJAI Kodolányi János Főiskola Budapest, tavaszi félév Jelszó: tananyag.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló bemutatása Kapcsolata az éves beszámolóval.
SZÁMVITEL.
NEMZETKÖZI SZÁMVITEL I.
SZÁMVITEL.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
dr. Sallai Csilla Kamrai tag könyvvizsgáló
SZÁMVITEL.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
285 Eredmény 1000 Tulajdonos Eszköz Forrás 500 Bankhitel
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Mikrogazdálkodói beszámoló magyar számviteli standard
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Pénzügyi jog 2. Számviteli alapok 2019.
Előadás másolata:

Számviteli törvényváltozások

2014. évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában és a létesítő okiratban rögzíti) ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában és a létesítő okiratban rögzíti) Európai Központi Bank árfolyama is használható a külföldi pénzeszközben felmerülő tételek forintra történő átszámításánál, Európai Központi Bank árfolyama is használható a külföldi pénzeszközben felmerülő tételek forintra történő átszámításánál,

2014. évi várható változások (2/4) Nem pénzben kifizetett osztalék, ha a társaság az osztalék kötelezettséget pénzeszköztől különböző eszközben fizeti, akkor a számvitelben az értékesítés szabályait alkalmazza. Nem pénzben kifizetett osztalék, ha a társaság az osztalék kötelezettséget pénzeszköztől különböző eszközben fizeti, akkor a számvitelben az értékesítés szabályait alkalmazza.

2014. évi várható változások (3/4) Az eredménytartalék csökkentése: Az eredménytartalék csökkentése: a tagi viszony megszűnésekor a kilépő tagot, a részesedésével arányosan illeti meg a vagyonrész. A tagot megillető vagyonrész hatására az eredménytartalék negatívvá válhat. a tagi viszony megszűnésekor a kilépő tagot, a részesedésével arányosan illeti meg a vagyonrész. A tagot megillető vagyonrész hatására az eredménytartalék negatívvá válhat. Összevont (konszolidált) éves beszámoló készítésének új határértékei: mérlegfőösszeg M Ft, értékesítés nettó árbevétel M Ft. Összevont (konszolidált) éves beszámoló készítésének új határértékei: mérlegfőösszeg M Ft, értékesítés nettó árbevétel M Ft.

2014. évi várható változások (4/4) Kapcsolt vállalkozásoknál az ügylet eredeti ellenértéke módosítható (ha az adózás előtti eredményt nem akarják módosítani.) Kapcsolt vállalkozásoknál az ügylet eredeti ellenértéke módosítható (ha az adózás előtti eredményt nem akarják módosítani.) Könyvvizsgálati kötelezettség: ha a köztartozás meghaladja a 10 M Ft-ot és 60 napon túl lejárt, Könyvvizsgálati kötelezettség: ha a köztartozás meghaladja a 10 M Ft-ot és 60 napon túl lejárt, Könyvvizsgálati kötelezettség új értékhatára: értékesítés nettó árbevétel 300 M Ft. Könyvvizsgálati kötelezettség új értékhatára: értékesítés nettó árbevétel 300 M Ft.

2013. évi változások (1/3) Árfolyamveszteség elhatárolásának lehetősége a forgóeszközhitelre is, Árfolyamveszteség elhatárolásának lehetősége a forgóeszközhitelre is, A napi készpénz záró állományának maximális értéke a pénzkezelési szabályzatban rögzítendő, A napi készpénz záró állományának maximális értéke a pénzkezelési szabályzatban rögzítendő, A kisadózó, ha kikerült a KATA hatálya alól, akkor a Sztv. vonatkozik rá, nyitó mérlegét készít…. A kisadózó, ha kikerült a KATA hatálya alól, akkor a Sztv. vonatkozik rá, nyitó mérlegét készít….

2013. évi változások (2/3) Jelentős összegű hiba: az ellenőrzött mérlegfőösszeg 2%-a, ha az nem haladja meg az 1 M Ft, Jelentős összegű hiba: az ellenőrzött mérlegfőösszeg 2%-a, ha az nem haladja meg az 1 M Ft, Lényeges hiba fogalmát törli a törvény, a beszámoló ismételt közzétételének kötelezettsége megszűnt, Lényeges hiba fogalmát törli a törvény, a beszámoló ismételt közzétételének kötelezettsége megszűnt, Támogatásból beszerzett, ill. térítés nélkül kapott eszköz halasztott bevételének elszámolása, - a feloldás az eredeti bekerülési érték figyelembe vételével lehet elvégezni, az időközi értékmódosítások azt nem befolyásolhatják Támogatásból beszerzett, ill. térítés nélkül kapott eszköz halasztott bevételének elszámolása, - a feloldás az eredeti bekerülési érték figyelembe vételével lehet elvégezni, az időközi értékmódosítások azt nem befolyásolhatják - az eredeti hasznos élettartamot kell figyelembe venni - az eredeti hasznos élettartamot kell figyelembe venni

2013. évi változások (3/3) Eredménytartalék felhasználása osztalékra, (ha a tárgyévi eredmény negatív és a szabad eredménytartalékból osztalékot hagynak jóvá, akkor a mérlegszerinti eredmény is negatív lesz) Eredménytartalék felhasználása osztalékra, (ha a tárgyévi eredmény negatív és a szabad eredménytartalékból osztalékot hagynak jóvá, akkor a mérlegszerinti eredmény is negatív lesz) Tartósság megítélése az értékveszténél és terven felüli értékcsökkenésnél: az eszköz könyv szerinti értéke és a piaci értéke közötti különbözet legalább egy évig fennáll. Tartósság megítélése az értékveszténél és terven felüli értékcsökkenésnél: az eszköz könyv szerinti értéke és a piaci értéke közötti különbözet legalább egy évig fennáll. Mikro-gazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló határértékei: Mikro-gazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló határértékei: Mérlegfőösszeg 100 M Ft, Értékesítés nettó árbevétel 200 M Ft, létszám 10 fő. Mérlegfőösszeg 100 M Ft, Értékesítés nettó árbevétel 200 M Ft, létszám 10 fő.

2013. évi változások – pontosítások (1/3) Kényszertörlési eljárásra vonatkozó számviteli feladatokkal kiegészült a Számviteli törvény, Kényszertörlési eljárásra vonatkozó számviteli feladatokkal kiegészült a Számviteli törvény, Elektronikus aláírás, időbélyegző nélkül is alkalmazható számviteli bizonylatként az elektronikus dokumentum, irat, ha az megfelel az Számviteli Törvény bizonylatokra vonatkozó szabályainak. Elektronikus aláírás, időbélyegző nélkül is alkalmazható számviteli bizonylatként az elektronikus dokumentum, irat, ha az megfelel az Számviteli Törvény bizonylatokra vonatkozó szabályainak.

2013. évi változások – pontosítások (2/3) Skontó elszámolásának szabályai: a pénzügyileg rendezendő számla szerinti összeg maximum 3%-a lehet, Skontó elszámolásának szabályai: a pénzügyileg rendezendő számla szerinti összeg maximum 3%-a lehet, Értékesítési céllal beszerzett-, de átmenetileg használatba vett eszköz - árú, Értékesítési céllal beszerzett-, de átmenetileg használatba vett eszköz - árú, Üzembe helyezés időpontja: amikor az eszközzel az üzemszerű tevékenységet megkezdik. Üzembe helyezés időpontja: amikor az eszközzel az üzemszerű tevékenységet megkezdik.

2013. évi változások – pontosítások (3/3) Átalakulást során megszűnő társaság, a végleges vagyonmérleg készítését megelőzően köteles az átalakulás napjával, az időszakról készített beszámolót letétbe kell helyezni és közzé kell tenni, Átalakulást során megszűnő társaság, a végleges vagyonmérleg készítését megelőzően köteles az átalakulás napjával, az időszakról készített beszámolót letétbe kell helyezni és közzé kell tenni, Konszolidációs mentesítés szabályai: Konszolidációs mentesítés szabályai: IFRS-ek szerint készített konszolidált beszámolónál a konszolidálási kört az IFRS-ek határozzák meg. IFRS-ek szerint készített konszolidált beszámolónál a konszolidálási kört az IFRS-ek határozzák meg.