Szakmai tanácskozás Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése Salgótarján, 2008 december 16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2008 Versenyképesség Minőség Boldogulás Menner Ákos.
Advertisements

Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
Mayer József Budapest február 27.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Teljesítményértékelési rendszer
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Az EQAVET szerepe a szakképzés fejlesztésében
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Intézmény minőségirányítási programja
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Előadás másolata:

Szakmai tanácskozás Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése Salgótarján, 2008 december 16.

Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Készítette : Dr. Mikli Éva PTE Szociális és Egészségügy Szakképző Iskola

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Minőségbiztosítás  A minőség általános kérdései az oktatásban  A minőségfejlesztés helyzete az oktatásban  A minőségfejlesztési rendszerek megvalósítása  A minőségfejlesztés várható eredményei az oktatási intézményben

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Továbbképzés  képzés-felnőttképzés  továbbképzés  alkalmazható módszerek

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél  A minőség általános kérdései az oktatásban - oktatás és minőség - minőséggel kapcsolatos néhány alapfogalom - minőségirányítási rendszerek bevezetésének, működésének és fejlesztésének alapelvei

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél oktatás a leghatékonyabb eszköz Az oktatás a leghatékonyabb eszköz a társadalom kezében a jövő kihívásaira adott válaszadáshoz. Új szemlélet Új szemlélet: minden korosztályt képessé tenni arra, hogy felelősséget vállaljon egy fenntartható jövő kialakításáért. kiváló minőségű oktatás A kiváló minőségű oktatás elsősorban nem a megtanított anyaggal, hanem a - kifejlesztett tanulási képességgel, motiváltsággal, - alkalmazható és továbbfejleszthető tudással jellemezhető.

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Az oktatás feladata: - olyan további tanulásra alkalmas gyerekeket, majd szakembereket képezni, akik nem végrehajtók, hanem autonóm, gondolkodó, kompetens, kreatív, motivált felelős polgárok lesznek, aki képesek a saját életük irányítására, egyéni és kollektív felelősség viselésére. Felértékelődik a minőség az intézmények számára vagyis a - partnerek igényeinek és elvárásainak kielégítése, - a vezetési és működési folyamatok szabályozása, - az intézmény teljesítményének önértékelése, - folyamatos fejlesztés, - válaszadási képesség a környezet kihívásaira.

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél  Tanítás-tanulás terén paradigmaváltás szükséges. (A szokásos tanítási-tanulási elképzelések és módszerek egy változatlan, vagy lassan változó környezetben állják meg a helyüket).  A folyton változó világban az oktatás célja a tanulás facilitálása kell hogy legyen.  A pedagógusnak képesnek kell lenni a fenntarthatóság, a minőség megvalósítására való nevelésre.  A tanárok a tanulók mentorai, a tanulás segítői, feladatuk a tanulási környezet megteremtése,a vezetőknek a költséghatékony és kreatív oktatási módszereket kell kidolgozni, az intézményük új, professzionális szerepkörének kialakítására.

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Minőségpolitika: az intézmény minőséggel kapcsolatos céljainak és a minőség iránti elkötelezettségének kinyilatkoztatása. A minőségpolitika struktúrája: Elvárások: - jogi; - szakmai, - fenntartói; -partneri Jövőkép, küldetés „Mit?” Minőségcélok: - helyzetkép (eredményesség:mennyiség, minőség) (hatékonyság: eredmények/ráfordítás - nem feladat! Minőségfejlesztési rendszer: a megvalósítás feladatai Hogyan?

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél A minőséggel kapcsolat alapfogalmak értelmezése az oktatásra: Minőség: a követelményeknek való megfelelés, vevői megelégedettség, termék használhatósága Vevő-partner: tanuló,intézményi munkatárs, következő vagy előző szintű oktatás, alkalmazó intézmény, fenntartó Igények:az oktatási időszak során legyenek világosan megfogalmazott, érthető, jegyzetelhető – érdekes, számonkérés korrekt, tartalom, eladhatóság Termék: készségek, képességek, ismeretanyag alkalmazni tudása Folyamat: egymással kapcsolatban álló tevékenységek olyan sorozata, amely a bemeneteket kimenetekké alakítja Tevékenység: az a legkisebb cselekvési egység (lépés), amit ha nem bontunk tovább, mert bontható vagy nincs értelme tovább bontani, és amelynek a szabályozásáról gondoskodni kívánunk.

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Eljárás: egy tevékenység vagy egy folyamat elvégzésének előírt módja Folyamatos fejlesztés: folyamatok folyamatos fejlesztése, amelynek eredménye a jobb minőségű termék és szolgáltatás PDCA ciklus: bármely tevékenység lebontható négy lépésre P - tervezés D - cselekvés C - ellenőrzés A – beavatkozás Folyamatszabályozás: adott tevékenységsorozat megvalósítási feltételeinek a megtervezése (eljárás, intézkedési terv, folyamatábra, intézkedési terv) Szervezeti kultúra: szokások, normák, szabályok, értékrend, elvárt magatartásmód, légkör, kommunikáció, kapcsolattartási forma

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Megvalósítás feltételei: - partneri igényeknek megfelelő versenyképes oktatás, - dinamikus vezetés - munkatársi kapcsolatok újragondolása - források és eszközök eredményesebb és hatékonyabb felhasználása - szolgáltató folyamatok hatékonyabb működtetése - folyamatközpontú működés - önértékelés képessége

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Minőségfejlesztés helyzete az oktatásban szakképzés terén való fokozott európai együttműködésről szóló tanácsi állásfoglalás – Koppenhágai folyamat(2002) meghatározza a szakképzés számára a prioritásokat: - egységes átláthatóságot biztosító keretrendszer - szakképzési kreditek átszámítása - minőségbiztosítás munkaerő jobb foglakoztathatósága képzési kínálat és kereslet közötti nagyobb összhang szakképzéshez való jobb hozzáférés

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Továbbképzés folyamatának lépései:  A folyamat céljának meghatározása – figyelembe kell venni a partneri elvárásokat, igényeket, beleértve a munkatársak elvárásait, igényeit is, a jogszabályi követelményeket, a munkahelyek, fenntartó elvárásait  A vonatkozó követelmények- jogszabályi, partneri – értelmezése  A jelenleg használt dokumentumok összegyűjtése, elemzése, különös tekintettel az ellentmondások, hiányosságok feltárására

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Továbbképzés folyamatának lépései:  Jelenlegi gyakorlat részletes vizsgálata  Folyamat határainak meghatározása  A folyamat legfontosabb lépéseinek meghatározása, bemenetek, kimenetek, lépések erőforrások  Felelősségek, hatáskörök meghatározása, és az egyes lépésekhez rendelése  Lépések végrehajtási módjának rögzítése a szükséges részletességgel

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Elérhető eredmények:  Nő a célok megvalósulásának tudatossága  A partnerek jobban elismerik az intézmény munkáját  a döntések gyakrabban születnek tényekre alapozva  A fejlesztések átgondoltabbak, a döntések célirányosabbak  Javulnak a partneri kapcsolatok  Csökkennek a működési zavarok

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Elérhető eredmények:  Átláthatóbbá válnak a folyamatok  Csökken az egyes feladatok, tevékenységek személyektől való függése  Nő az egyének felelősségtudata  Teljesítményértékelés objektív szempontrendszer alapján  Kommunikáció és az együttműködés javul az egyes területek között  Nő az intézmény sikeressége, elismertsége és az összes partner elégedettsége

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Megvalósítás nehézségei:  Változástól, ismeretlentől való félelem  Formális vezetői elkötelezettség  Csodavárás  Feladat és felelősség és az ehhez szükséges információ hiányos megosztása

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Megvalósítás nehézségei:  Vezetői tapasztalatlanság  Motiválatlan munkatársak,  Team munka hiánya,  Szemléletváltás hiánya

Minőségbiztosítás jelentősége a továbbképzéseknél Akkreditált továbbképzés minőségbiztosítás körében a segítő szakmában dolgozók számára. „A minőségfejlesztés alapjai a szociális szektorban” Továbbképzés pontértéke: 50 pont Időtartam: 30 óra A továbbképzés a PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola szervezésében történik. Időpont megegyezés szerint, intézményekben is szervezhető az ország egész területén Érdeklődni lehet:

Köszönöm a figyelmet!