Az egészségügy elérhetőségének változásai a lakhatás elvesztése okán Dr. Pálvölgyi Gabriella a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Orvosi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Dokumentációs, nyilvántartási és információáramlási rendszer Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei.
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
ÖNKORMÁNYZATOK ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Egészségügy Betegjogok.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A Mobil Orvosi Segélyhely (MOS)
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Egységes egészségügyi információrendszer
Egészségpolitika.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Szegénység és egészségi állapot
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Családok átmeneti otthona a Józsefvárosban
Az Egynapos Sebészet 6 éves tapasztalata Budaörsön
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Kormányszóvivői tájékoztató Hajléktalan-ellátás Felkészülés a télre.
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
OPAI Harangozó Judit és Silling Tibor véleménye
Gyógyászati segédeszközök az otthonápolásban PRIMA-PROTETIKA Kft
Támogatott lakhatási programok a fővárosban Adatok és módszertan szerepe a fővárosi lakhatási programok lebonyolításában.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
MIRE ELÉG AZ OEP KASSZA? ZELL AM SEE I. Nemzetközi megítélés.
A projekt általános szakmai célkitűzései
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
BMSZKI Szabolcs utcai Átmeneti Szálló bemutatása
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Infekciókontroll a rehabilitációs ellátás során
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Családtámogató ellátások
Hajléktalanügy 2015 Hajléktalanellátás Országos Konferenciája
Az egészségügyi intézményrendszert érintő jogszabályi változások főbb következményei. Kapacitások és finanszírozás változásai dr. Koós Tamás Budapest,
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bemutatása Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató.
1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.
A BMSZki szakmai irányainak tervezett változásairól, vázlatosan
HOSPITIUM MARKUSOVSZKY SAVARIENSE
A helyettes szülői ellátás működése
Megbecsülés az idős embereknek
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program RSZTOP-3 Tájékoztatás a Kísérő Intézkedések részprogram Adatszolgáltatási folyamatairól Hajléktalanokért.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Szociális regiszter publikus felület használata
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Az egészségügy elérhetősége, ellátórendszer
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház
Előadás másolata:

Az egészségügy elérhetőségének változásai a lakhatás elvesztése okán Dr. Pálvölgyi Gabriella a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Orvosi Krízis Szolgálat vezetője

Az egészségügyi ellátás jelenlegi rendszere  Alapja az egészségügyi törvény és az egyéb vonatkozó törvények, rendeletek (pl. a minimumfeltételekről)‏  A ráfordítható összegről a költségvetési törvény rendelkezik  Közfinanszírozott szolgáltató esetében az OEP – mint finanszírozó – dönt az ellátási feladatok mértékéről  („zárt kassza” rendszer – „volumenkorlát”)‏  A működtetés szakmai ellenőrzése az ÁNTSZ feladata, a finanszírozási oldalról az OEP, pénzügyi vonzatokban a fenntartó (önkormányzat, egyesület, egyház stb.) vizsgálhat, elszámoltathat, dönthet

Alkotmányos jog az egészség  Az Alkotmány 70/D. § (1) bekezdése kimondja, hogy  „ A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez.”  (az állam) „Ezt a jogot a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, a rendszeres testedzés biztosításával, valamint az épített és természetes környezet védelmével valósítja meg.”

Egészségügyi törvény  „ E törvény célja..... ...b, hozzájárulni a társadalom tagjai  esélyegyenlőségének megteremtéséhez  az egészségügyi szolgáltatásokhoz való  hozzáférésük során...”

Rendszerváltáskor: kettős finanszírozás  A lakosság egészségügyi ellátásának kötelezettsége az önkormányzatokhoz került (1990. évi LXV. törvény)  Az önkormányzatok vagy létrehoztak egészségügyi szolgáltatókat, vagy kötöttek szerződést már létező szolgáltatókkal, amelyek tevékenységét országosan egységes „tarifarendszer” szerint finanszírozta az OEP  Az önkormányzat saját költségvetéséből fejleszthette, javíthatta a rendszert (kis település = kis pénz, nagyváros = több lehetőség)‏

Jelenlegi állapot  A rendszer nem működik megfelelően, mert például:  Területi eltérések alakultak ki az eltérő önkormányzati fejlesztési, támogatási lehetőségek miatt  A kórházleépítések során „összekuszálódtak” a finanszírozás korábbi világos elvei (pl. Pest megyében élő falusi lakos tüdőbetegségével Törökbálintra, traumatológiai ellátásban a Péterfybe, szívsebészeti műtétre a GOKI-ba, szívinfarktus ellátásra a Bajcsy kórházba kerül  Országos alulfinanszírozottság (forint-dollár-euro árfolyamváltozások, közüzemi díjak emelkedése mellett is évek óta csökkenő reálértékű kassza)‏ Súlyosan sérülnek az EüTv-ben deklarált elvek!

Betegirányítás akut ellátásban Akut ellátás irányítása: lakcím alapján (területi beteg) kivéve: sürgősségi ellátás (ügyeletes kórház) az alább felsorolt szakterületekben van, az elhelyezés az évente, ÁNTSZ által kiadott regionális sürgősségi, akut ügyeleti beosztás utasításai alapján történik (az SBKCs/KÁNY szükség esetén naprakészen megmondja):‏  sebészeti, traumatológiai, idegsebészeti, égési, szájsebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti, szemészeti, pszichiátriai szakterületeken,  pulmonológiai intenzív, bronchológiai szakterületeken.

Hajléktalanok  Ki a hajléktalan? (1993. évi III. törvény „A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról”):  4. § (2) E törvény 6. §-a és II-III. Fejezet alkalmazásában hajléktalan a bejelentett lakóhellyel nem rendelkező személy, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.  (3) E törvény 7., 78., 84. és 89. §-ainak alkalmazásában hajléktalan az, aki éjszakáit közterületen, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben tölti.

Hajléktalan, akut betegségben szenvedők beutalása a fővárosban  a Főváros Önkormányzatának Főpolgármesteri Hivatala Egészségügyi Ügyosztálya állásfoglalása szerint a hajléktalan betegek kórházi elhelyezése a SBKCS-on (volt KÁNY-on) keresztül történik.  (A 2.2 és 2.3 pontok alapján) a SBKCs (volt KÁNY) betegirányítói a fővárosi önkormányzati tulajdonú gyógyintézetek között (feltalálási helytől függetlenül) nyilvántartásuk alapján „egyenletesen osztják el” a betegeket.

Krónikus ellátás, utókezelés, ápolás, rehabilitáció  A gyógyintézetekben már akut ellátást nem, de krónikus ellátást továbbra is igénylő betegek elhelyezése a beteget eddig ellátó osztály feladata, az átadó és átvevő osztály orvosainak megbeszélése alapján történik. A SBKCS (volt KÁNY) betegirányítói kérdésre tájékoztatják az akut ellátást végző orvost krónikus beteg elhelyezésére alkalmas gyógyintézetekről  (Itt az idő nem sürgető, de az aktív osztály finanszírozását negatívan érinti, ha a beteg sokáig foglalja az ágyat…. )

Szakorvosi ellátás  Az OEP felé elszámolt tevékenységek értékét nem befolyásolja, hogy ki a páciens (lakos, vagy hajléktalan), azonos díjazást jelent  DE: egyes szakmákban (pl. pszichiátria, bőrgyógyászat stb.) túlterhelést jelent, ha nagyobb hajléktalanszálló van a területen, és túl sok az ellátandó beteg hajléktalan (lerontja a lakossági hozzáférést is!)  Sok esetben nem is emelhető a leadott teljesítmény finanszírozása! (volumenfelosztás, volumenkorlát)

Háziorvosi ellátás  Az egyébként a rendelésen “non-comfortable” beteg lakcím híján nem is tartozik a területi ellátási kötelezettségbe, nem kötelező ellátni, csak akut esemény kapcsán...  Az átlag háziorvos mellett általában nincs szociális segítségnyújtásban járatos munkatárs, így az orvos segítsége is kétessé válik (“honnan lesz pénze a gyógyszerre, hol fog lefeküdni és borogatni a lábát stb.”)  A hajléktalanság speciális állapot, ismerni kell a lehetőségeket a megfelelő ellátáshoz!

Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (38 mutató alapján)‏  Betegjogok- és beteginformáció  Várakozási idő (háziorvosi, szakorvosi, kórházi)‏  Teljesítmény/minőség (infarktus halálozási ráta 28 napon belül, rák 5 éves túlélése, csecsemőhalandóság, elveszett évek, MRSA fertőzések)‏  Az egészségügyi rendszer bőkezűsége (milyen ellátást térítenek)‏  Gyógyszerügy (támogatások mértéke, új gyógyszerek stb)‏

2008: Európában 3. helyezett Magyarország 2009-re a 20. helyre csúsztunk vissza!

2009 eredményei  Magyarország a maximális 1000 pontból 633 pontot ért el (2008-ban 647-t)‏  A rangsort Hollandia vezeti immár második éve, 875 pontos rekorddal  Dánia (819)‏  az újonc Izland (811)  Ausztria (795),  Svájc (788) Németország (787) következnek

Háziorvosok száma lakosra 2006-ban

Lakcímhez kötött egészségügyi ellátások:  Háziorvos (területi ellátási kötelezettséggel bíró)‏  Ügyeleti ellátás (lakosság létszám alapján)‏  Gondozóintézetek (tüdőgondozó, ideggondozó)‏  Szűrővizsgálatok (ÁNTSZ koordinálja)‏  Szűk keresztmetszetű, „hiányszakmás” ellátások (rehabilitáció, rekonstrukciós ortopéd-sebészet stb)‏ HA NINCS LAKCÍME, “POTYAUTAS”!

MÁS GOND IS VAN! A tartósan hajléktalan ember egészségi állapota is, BETEGSÉGE is más!

Jelenlegi helyzet Ez a „másság” elkülönítő hatású, szegregációra vezethet!

A „másság” okai lehetnek:  Több betegséget is hordoz egyszerre (leggyakoribb a pszichés és a belgyógyászati betegség együttes előfordulása, kérdés lehet: melyiket sürgősebb előbb kezelni?)= lassabban gyógyul meg! (HOLISZTIKUS ellátás igénye!)  Sokszor először az ellátás igénybevételéhez megfelelő állapotba kell hozni a betegeket (etetés, itatás, élősködőmentesítés, felöltöztetés, kórházi alapcsomag” biztosítása, mentális megerősítés, jövőkép stb.)‏  Speciális „hajléktalan betegségek”: rüh, tbc, tetvesség, végtaghiány, sorozatos traumás sérülések végállapota  Alultápláltság, hiánybetegségek, főként fehérjehiányos állapot =lassabban tud gyógyulni !

A hajléktalan beteg „problémás” a rutin egészségügyi ellátásban, mert: Nincs megfelelő  idő  személyzet (szociális személyzet is!)‏  gyakorlati tapasztalat az ellátásához!

A hajléktalan beteg „problémás” a rutin kórházi ellátásban, mert: Hová távozzék? „Utcaképes” …? „OTTHONÁBA BOCSÁTVA” !?

Új ág alakuljon az orvostudományban: a „szegény”-orvostan?

A fenti „másság” oka még:  A hajléktalan életformában mások a prioritások, mint a lakásban, családban élők esetében!  Napi élelem megszerzésére irányuló tevékenység elsődleges  Pénzforrások megkeresése (gyűjtögetés, munka stb)‏  Szenvedélybetegség kielégítése(dohányzás, alkohol)‏   NEM ANNYIRA FONTOS AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZEMÉLYZETTEL, NEM ANNYIRA FONTOS  AZ EGÉSZSÉG GYORS VISSZANYERÉSE, HISZEN AKKOR VISSZAKERÜL A KORÁBBI LEHETETLEN ÁLLAPOTÁBA.....

TÁRSADALMI GONDOK Rengeteg előítélet és indulat halmozódott fel a lakosságban, ennek sok oka van, pl: Ismeretek hiánya („kik ezek az emberek, és miért hajléktalanok?”)‏ Bűntudat („többet kellene segítenem, de nem győzöm”)‏ Saját helyzet téves értékelése („velem ez nem fordulhat elő, biztosan ő is tehet róla”)‏ Taszító külső jelek („piszkos, mosdatlan, tetves” magaviseleti problémák („ pszichiátriai betegek” „Mind bűnözésből él” (Mark Twain-i figurák)‏

Előítéletek a hajléktalanokban  „Rajtam úgyse segíthet már semmi”  „Azért utál, mert szegény és hajléktalan vagyok”  „Ki mit talál, övé”  „Minek erőlködni, ettől jobb úgyse lesz” Nincs önbecsülés, nincs jövőkép, sokszor nincs indulat a lakással rendelkezők irányában, de az atrocitások miatt mégis indulattal válaszolnak adott pillanatban! („Hagyj békén!”)‏

Más a megoldás? JÖJJÖN A SPECIALISTA? „Hajléktalan-ellátó egészségügyi részleg”

A hajléktalanellátás jelenlegi rendszere Budapesten  4 db 24 órás hajléktalan háziorvosi centrum (3 ezek közül magánszféra, saját szabályok szerint működhetnek az OEP szerződésben foglaltak betartása mellett), ezek úgynevezett lábadozókat működtetnek, de eltérő funkcióval  Szakorvosi rendelések: BMSZKI: bőrgyógyászat és pszichiátria Oltalom: bőrgyógyászat  Fekvőbetegellátás: BMSZKI: krónikus belgy. 50 ágy ápolási: 23 ágy Oltalom: krónikus belgyógyászat 30 ágy ápolási: 20 ágy

A BMSZKI forgalmi adatai

Tartósan speciális egészségügyi támogatást igénylők körei a hajléktalanságban élők közt:  HIV- betegek  Idült hepatitis B vagy C betegek  Tbc-s betegek  Stroke utáni súlyos maradványtünetekben szenvedők  Pszichiátriai betegek (szenvedélybetegek is), értelmi fogyatékkal élők  Időskorúak  Fiatalkorúak  Terhesek  Kisgyermekesek  Végtaghiányosok, mozgáskorlátozottak

A hagyományos háziorvosi és szakorvosi tevékenységekből nehezen valósítható meg a hajléktalan rendelésen:  Szűrés  Gondozás  Oltások  Rendszeres kontroll (egészségkárosodás felmérése)‏  Jogosítvány, lőfegyvertartási engedély karbantartása  A „heteroanamnézis” lehetősége is korlátozott

Pozitív tapasztalatok A speciálisan hajléktalanok részére létrehozott ellátásokat sokan kedvelik, szívesebben látogatják (főként a nem frissen hajléktalanná váltak közt pozitív a vélemény)‏, indokok:  „Itt a másik is olyan, mint én”  „Itt az orvosok azért vannak, hogy engem ellássanak”  „Az itt dolgozók tudják, hogy hogy élek”  „Jobb az ellátás, mint máshol” ITT IS VANNAK „POTYAUTASOK” !

Mit lehetne tenni?  Szegénykórházak létrehívása?  Alapbiztosítás + többletbefizetés a többletszolgáltatásért? TOVÁBBI SZEGREGÁCIÓ JÖNNE LÉTRE (a szolidaritás-alapú társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyben !?) NEM LEHET JÓ MEGOLDÁS!

Mit lehet itt tenni? Az egészségügyi intézményrendszert felkészíteni, megfelelően érdekeltté tenni az ellátásban - ráfordításokat igénylő, hosszútávú feladat! Amíg ennek „gyümölcse beérik”, az ellátandók érdekében speciális, hiánypótló, szociális és egészségügyi szempontok alapján összehangolt feladatot teljesítő, team munkával dolgozó, megfelelő infrastruktúrával rendelkező „lábadozó-helyek”, „szanatóriumok”, „otthonok” létrehozásával biztosíthatók lehetnek a megfelelő feltételek....

Mit lehetne még tenni?  A hajléktalan létformát lépcsőzetesen közelíteni a lakásban élőkéhez, megkeresve a megfelelő ellátási formát, fejlesztve minden résztvevő toleranciáját a folyamat többi szereplője iránt (jövőkép kialakítása), „megbékélési” folyamat  Folyamatos párbeszédet kell fenntartani az egészségügyi és a szociális ellátás szereplői közt, melynek alapja a kölcsönös bizalom és hozzáértés

Konkrét egészségügyi teendők:  A hajléktalanellátó egészségügyi szervezetek állítsanak fel közös adatbázist, amely átjárható minden résztvevő számára (elkerülhetők az ismételt, vagy felesleges vizsgálatok, hiányos előzetes adatok miatt felesleges kezelések, rossz döntések)‏  Az OEP tegye lehetővé a „betegutak” követését a hajléktalanellátók számára (azaz az OEP saját adatbázisába betekintést engedjen)‏  Az időközben elhunyt személyek adatai kerüljenek archívumba

További teendők (költséget jelent)  Egyes, hajléktalanok ellátásával kapcsolatos tevékenységek kapjanak többlet finanszírozást (pl. a fertőtlenítő fürdetés, jelenleg elszámolható kb 1000 Ft-ot érő pont, de egy ápoló 1 órás tevékenységét is igényli a fertőtlenítőszer költsége mellett)‏  Létesüljön több lábadozó, krónikus és ápolási ágy  A progresszív egészségügyi ellátás mintájára át kell tekinteni és logikai sorrendbe kell állítani a hajléktalanok egészségügyi ellátásának módozatait, lehetőségeit

Miért szükséges mindez?  A hajléktalanságból kivezető utak „térképe” még nincs a kezünkben, és az ország terhelhetősége kicsi  A hajléktalanok száma jelenleg nő, és ez a tendencia egyelőre nem várható, hogy megfordul  A meglévő lehetőségek ésszerű áttekintése, kihasználása gazdaságosabbá tenné az ellátást!