Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

OPAI Harangozó Judit és Silling Tibor véleménye

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "OPAI Harangozó Judit és Silling Tibor véleménye"— Előadás másolata:

1 OPAI Harangozó Judit és Silling Tibor véleménye
Egyeztetés: Ébredések Alapítvány, MPGRE, FŐPSZICHÉ, PÉF, Lélek-Hang Egyesület, Egyensúlyunkért Alapítvány, Sötét nappalok…, Védőháló – Feledékeny emberek…, LET

2 1. Világszínvonalú pszichiátriai/addiktológiai központra szükség van, de ágyak nélkül.
Indoklás: A szakmának nagy szüksége van egy olyan országos központra, amely a külföldi, hasonló intézetekhez hasonlóan a szakmai módszertan fejlődésével, kutatások szervezésével, ellátás-szervezéssel, adatgyűjtéssel, minőség-ellenőrzéssel, pályázatok segítésével és működtetésével, a különböző szakmai csoportok közötti kapcsolatteremtéssel, egyeztetéssel, a civilekkel és más érdekeltekkel történő párbeszéddel (stb.) foglalkozik, ágyak nélkül. Az országos központnak a gyakorlati szolgáltatásokra épülő módszertani munkát ki kell szerveznie (pl. pályáztatás útján) minőségellenőrzött jó gyakorlatok megvalósítóihoz, hasonlóan kell tennie kutatásokkal, stb. Mindehhez jelentős forrásokat kell rendelni: HR és infrastruktúra (pl. menedzserek, szakértők, módszertani feladatok kiszervezése, országos minősége-ellenőrzés, szakmai tanácskozások, honlap, pályáztatás, szakmapolitikai irányelvek és tervek kidolgozása, stb.).

3 Háttér (a szociális ellátások országos központjának honlapja). Nincs saját intézmény, profi honlap, pályáztatott referencia-intézményekhez kiszervezett feladatok, pénzekkel, profi minőség-ellenőrzés. Kalmár Sándor cikke a PH-ban (2010)

4 2. Kórházi és járóbeteg-kapacitás fejlesztés szükséges lehet, de a központtól függetlenül és nem biztos, hogy Budapesten. A kapacitás-bővítésről – az OPAI által végzett - előzetes felmérés és széles körű egyeztetés után lehet dönteni, beleértve a művelt közvéleménnyel folytatott diskurzust. (Buda Béla gondolataiból merítve) „A gondozóintézeteknek  a biztonságos betegellátás érdekében saját stabilitásukon túl elsősorban  olyan háttérosztályokra van szükségük, melyek magas szakmai szinten és megfelelő biztonsági feltételekkel működnek. Ez utóbbi feltétel számos osztályon nem teljesül ma Magyarországon. Értetlenséget keltett az ország ágyakkal „gyengén „ ellátott nyugati felében a közép-magyarországi ágyszám fejlesztés terve. Megfogalmazódott az a vélemény is, hogy  a progressziv betegellátás jelenlegi nexusokon alapuló betegútjait rendezni kellene, de lehetőleg regionálisan és nem egy budapesti központtal.” - MPGRE

5 3. Világszerte csökkentik a pszichiátriai nagy intézmények létszámát és az ellátás a járóbeteg, közösségi formák felé fejlődik. A Nyírőben megvalósuló szakkórház visszalépés egy olyan modellhez, amelyet a nagy intézményi ellátás iatrogén ártalmai és költség-hatékony kiválthatósága miatt más országokban megszűntetnek.

6 4. A központi forenzikus, nagy biztonságú intézmény kialakítása előtt prioritásnak találjuk az akut /intenzív pszichiátriai, addiktológiai ellátás országos szintű minőség-fejlesztését, beleértve a nagyobb HR igényt és a biztonsági feltételek javítását. A humánus és komplex ellátásra és a biztonságra valamennyi betegnek joga van.

7 5. A lélekgyógyászat megújulása a biológiai túlsúlyú betegségkoncepciók és terápiák felől a humanisztikus, holisztikus modellek felé haladva képzelhető el. A szolgáltatások a hierarchikus és elkülönült szervezetek helyett egyre inkább hálózati működési elvekkel, munkacsoportokban képzelhető el. Mindkét változás elsősorban HR- és kevésbé infrastruktúra- igényes, ezért az erőforrásokat is elsősorban a humánerőforrás bővítésére kell fordítani.

8 6. A stroke-ellátás erőteljesen igényli a szomatikus medicína közelségét a pszichiátria mellett, ezért általános kórházi környezetben megfelelőbben helyezhető el, mint neuro-pszichiátriai szakkórházban.

9 Egyeztetések +++ indoklással +-+ indoklással +++kiegészítéssel +++
MPGRE +++ indoklással FŐPSZICHÉ +-+ indoklással PÉF +++kiegészítéssel Lélek-Hang +++ Védőháló – Feledékeny e. ++ kiegészítéssel Egyensúlyunkért Al. +++ kiegészítéssel Buda Béla Pátkai István Kedves János -- Danics Zoltán ++- indoklással Bodrogi Andrea Sötét nappalok… Nem válaszolt


Letölteni ppt "OPAI Harangozó Judit és Silling Tibor véleménye"

Hasonló előadás


Google Hirdetések