TT/SHU-ASA | 2012.06.08 | © Robert Bosch GmbH 2008. Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Melyik agyféltekéje domináns? – teszt Pillantson a pörgő lányra! Merre forog? Az óramutató járásának megfelelően vagy azzal ellentétesen ?  Ha úgy.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Egészségügyi Menedzserképző Központ
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Microsoft Office Publisher
376/2014 EU RENDELET BEVEZETÉSÉNEK
A közigazgatással foglalkozó tudományok

videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kockázat és megbízhatóság
Magyar Tudományos Művek Tára
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
TERMÉKFELELŐSSÉG Dr. Gályász József.
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Állványokra vonatkozó követelmények
Colorianne Reinforce-B
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Előadó: Daka Zsolt ügyvezető Gyulahús Kft.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Munkagazdaságtani feladatok
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
A kutatás etikai vonatkozásai
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Adatszolgáltatás a számlákról
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
A gyermeki jogok érvényesítése
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Konzuli és Állampolgársági Főosztály, Schengeni Vízum Osztály
Az egyén társadalmi integrációja
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A tudáspiacok.
Munkagazdaságtani feladatok
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Pár óra tanulmányozás eredményei Nahalka István 2018 szeptember 1.
AC/DC Találd meg a helyed! Előadó: Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. Termékfelelősség és minőségbiztosítás Gyártói termékfelelősség és minőségbiztosítás a gyakorlatban Váradi Tamás Robert Bosch Kft. Thermotechnika üzletág 1

1. A termékfelelősségi törvény eredete? A termékfelelősség alapjai TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. Hammurapi Törvénykönyve (i.e ) A reklamáció: egy ház összeomlik 1. nem történik más kár: Egy új házat, erősebb falakkal kell felépíteni  Garancia 2. a tulajdonos vagy a fia életét veszti az építőmester halálbüntetésre lesz ítélve  BTK (büntető törvény könyv) 3. megöl egy rabszolgát (tárgyi következménykár) pótolni kell egy egyenértékű rabszolgával  Kártérítés 2

1.Hibás teljesítés – Termékbiztonság – Termékfelelősség  Felelősség hibás teljesítés esetén: Az eladó szavatosságot vállal a termék felmerülő hiányosságaiért a vevő számára a szállítási szerződés keretein belül. (Egy termék például lehet szerződés szerint hibátlan, még ha veszélyes is. )  Termékbiztonság: Garancia a közbiztonságra egy előzetes hatósági beavatkozással, melynek alapja az európai termékbiztonsági irányelv (Általános termékbiztonsági előírások 2001/95/EK)  Termékfelelősség: A gyártó felel mindenki számára azért, hogy a terméke biztonságos, ehhez nem szükséges szerződés. A termék lehet hasznavehetetlen is mindaddig, amíg használata nem veszélyes. A termékfelelősség alapjai Intern | TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. 3

2. Ki kezeskedik a termékfelelősségért? Gyártó: egy rész- vagy késztermék gyártója Gyártó: aki ráírja a nevét a termékre. Mindenki a elosztási láncból, ha az igazi gyártót nem lehet megtalálni Hogyan felel több gyártó egyidejűleg?: Mindenki teljesen mértékben felel a kárért de összesen csak egyszer. A termékfelelősség alapjai Intern | TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. 4

3. Mire vállal a gyártó felelősséget? A biztonságra, amit általában joggal el lehet várni Termék ajánlás (reklám) Elvárás szerinti használatra Objektíven kell felmérni a termék veszélyességét. A termék hibás, ha nem lett minden elkerülhető veszély elhárítva, vagy ha sérülés következik be. A termékfelelősség alapjai Intern | TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. 5

4. Mindenki által elvárható biztonság A termékfelelősség alapjai Ha a vágás során elvágjuk a kezünket, az a kés funkciójából eredő elkerülhetetlen rizikó. A biztonságos gyerekjáték elvárható! Intern | TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. 6

5. Milyen hibákért lehet a gyártó felelős? Konstrukciós hiba: a széria minden terméke hibás Gyártási hiba: konstrukció rendben, de egyes termékek hibásak lehetnek Instrukciós hiba: termék hibátlan, de fennáll a veszélye hogy hibás használati útmutatót alkalmaznak A termék megfigyelési kötelesség elmulasztása: A gyártónak elegendő intézkedést kell hoznia ahhoz, hogy a biztonsági problémákat a piacon felismerje. Még akkor is, ha saját terméke hibátlan és csak más termékek kombinációjával vezet veszélyhez. Ilyen esetekben a gyártónak közbe kell avatkoznia! A termékfelelősség alapjai Intern | TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. 7

A termékfejlesztés felelősségi köre: A tudomány mai állása TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. A vevő elvárása nem csak az … … általánosan elismert műszaki szabványok teljesítése, … Műszaki szabvány -> az általános tudás és tapasztalat eredménye (DIN, RB-, MSZ-EN szabványok…) … hanem mindig a … … tudomány mai állásának megfelelő teljesítés. Még nincs rá műszaki szabvány, de már általános és elterjedt, a konkurencia már használja. 8

Meggyőző válaszok szükségesek A tudomány mai állása TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. Mit teljesítettünk a törvényi kereteken felül? Milyen gondosan lett fejlesztve, gyártva, forgalmazva? El lehetett volna kerülni egy másik konstrukcióval a károkat, vagy a károk következményeit? A versenytárs termékével a károk nem léptek volna fel? El lehetett volna kerülni megfelelő figyelemfelhívással a károkat? 9

Termékfelelősség a gyakorlatban TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen.  A termékfelelősség alkalmazásának célja a joggyakorlatban, hogy a gyártót a hibás terméke által okozott kárért az általánosnál szigorúbb felelősség terhelje, így biztosítva a fogyasztók számára a különböző termékek használata során a jogosan elvárható biztonságot.  Ösztönöz a termékeknek a fogyasztók számára kiemelten fontos tulajdonságainak figyelemmel kísérésére, így a vevőigényeknek minél jobb megfelelésére, a fogyasztók érdekeinek védelmére.  A gyártó érdeke tehát a korszerűsítés, műszaki színvonal fejlesztése, minőség javítása és következésképpen a fogyasztók elégedettségének elnyerése. 10

Kockázatok csökkentése Minőségbiztosítás TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. 11

Minőségbiztosítás egy rendszeren keresztül Minőségbiztosítás TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. CHECKLIST 3/1: Felismertünk minden olyan szabályt, szabványt és gyakorlati tapasztalatot, melyeket alkalmaznunk kell az adott termék esetében? A termék megfelelően megtervezett, tesztelt, legyártott, csomagolt, értékesített és raktározott? Készítettünk és dokumentáltunk kockázatértékelést arra vonatkozóan, hogy minden típus minimális kockázattal hozható forgalomba, a rendeltetésének megfelelő és előrelátható használatát, valamint hibás/helytelen felhasználását illetően? 12

Minőségbiztosítás egy rendszeren keresztül Minőségbiztosítás TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. CHECKLIST 3/2: Megfelelő a termék csomagolása, fel-/összeszerelési utasítása, típusjelölése/címkézése és Kezelési és Felhasználási útmutatója? Rendelkezik a gyártó olyan minőségbiztosítási rendszerrel, mely szavatolja, hogy a termék biztonságos, mikor az elhagyja az utolsó ellenőrzési kaput? Megfelelő a terjesztési, reklámozási anyag? Rendelkezik a gyártó olyan minőségbiztosítási rendszerrel, mely a forgalomba hozatal után is biztosítja a készülékek megfelelő és biztonságos működtetését? 13

Minőségbiztosítás egy rendszeren keresztül Minőségbiztosítás TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. CHECKLIST 3/3: Fog értesülni a gyártó a felhasználói problémákról, illetve a termék hibás, vagy nem megfelelő működtetésről? Követi a gyártó a tudományos és műszaki ismeretek fejlődését az adott területen? A gyártó tartja a kapcsolatot a vásárlókkal, felhasználókkal és más résztvevőivel az értékesítési láncnak? Kielégítő módon informálja a gyártó a vásárlóit és végfelhasználóit a folyamatban lévő vagy új kockázatanalízis eredményekről? 14

Minőségbiztosítás egy rendszeren keresztül: Time to Market Process Minőségbiztosítás TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. 15

Kérdés? Minőségbiztosítás TT/SHU-ASA | | © Robert Bosch GmbH Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Weitergabe sowie für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. 16