Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév."— Előadás másolata:

1

2 A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév

3 A település elhelyezkedés, megközelíthetősége Markaz Budapesttől 100 km-es távolságra fekszik, 1 órás autóútnyi időre a belvárostól. A megközelítés útvonala: M3-as autópálya - Gyöngyös nyugati leágazás, Gyöngyösön keresztül.

4 A település története A Markaz név eredete nem tisztázott A falu első birtokosai a Kompoltiak voltak A török hódoltság után a falu elnéptelenedett, és közel két évszázadig lakatlan volt A 40 betelepülő családdöntő többsége szlovák, kisebb része magyar volt A település történetét a markazi születésű Hacsavecz Béla dolgozta fel.

5 Gazdaság A falu mikroklímája kiválóan alkalmas szőlőművelésre A két világháború között a lakosság 90%-a a mezőgazdaságból élt Napjainkban néhány családi vállalkozás foglalkozik kizárólag szőlő- és bortermeléssel

6 Nevezetességek, látnivalók A vár A Markazi tó Tájház Római katolikus templom Kápolna Várrom

7 Túrázni vágyóknak A Z jelzésen a faluból kiérve nemsokára leágazhatunk a ZL jelzésű úton a vár irányába kapaszkodhatunk. A Várbércet elhagyva a Hegyes-tető (629 m) és a Rókalyuk-tető (621 m) alatt elhaladva a Hatra-patak-tető (647 m) mellett csatlakozunk a Z jelzéshez, amelyen a Markazi-kapuhoz (672 m) jutunk. Itt már az Országos Kék Túra útvonalán mehetünk Kékestető irányába. Utunk Pazar kilátással kárpótol fáradalmainkért, elvezet a Kis-Sas-kő, a Disznó-kő, a Sas-kő (898 m) mellett

8 A falu madártávlatból


Letölteni ppt "A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév."

Hasonló előadás


Google Hirdetések