Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felsőregmec.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felsőregmec."— Előadás másolata:

1 Felsőregmec

2 Felsőrgmec megközelíthetősége
A 3-as és a 37-es főutat Hidasnémeti és Sátoraljaújhely között összekötő útról, Alsóregmecen át érhető el Felsőregmec. A település a megyeszékhelytől számítva -közúton- 100 km-re, vagyis 1,5 órányi távolságra van.

3 Falu rövid története: Felsőregmec a Ronyha patak völgyében a Mátyás-hegy déli oldalán fekvő kb. 250 főt számláló zsáktelepülés. A falu első írásos említése 1277-ből maradt fenn. A mai Felsőregmec Mátyásháza és Felsőregmec II. világháború utáni egyesülésével jött létre.

4 Falu rövid története A legrégebbi ismert birtokosok a pálos szerzetesek voltak,, akik -a hagyomány szerint- a falu templomát építették a XII-XIII. században. A templom a reformáció óta a református híveké.

5 Falu rövid története A faluban található az Ősrög tanösvény egyik végpontja. Ezen a turistaúton haladva megismerhetők a millió évvel ezelőtti kőzetképződmények változásai. A községben található Magyarország legrégebbi ősföld rétege, amelyet több mint 10 millió évesre becsülnek.

6 Református templom: A román stílusú templom a XII-XIII. Században épült. A templomot pálos szerzetesek építették A XIV. században gótikus részletekkel egészítették ki. A román stílusú, támpilléres templom hajójához a XIV. században épült az egyenes záródású szentély. A hajó síkmennyezetes, a szentély keresztboltozattal fedett.

7 Református templom Az épület nyugati homlokzatán román kori kapu, fölötte pedig háromkaréjos körablak nyílik. Az oromzatból kétszintes, ikerablakokkal áttört, karcsú torony emelkedik ki.

8 Déli homlokzatán lévő román kori, bélletes kapu látható
Déli homlokzatán lévő román kori, bélletes kapu látható. Figyelmet érdemel az ajtótól jobbra a két román kori ablak, balra pedig a gótikus mérműves ablak, valamint a szentély déli falán lévő, szintén mérműves ablak is.

9 Néhány fontosabb adat a faluról:
Felsőregmec polgármesteri hivatalának címe: Felsőregmec, Szabadság u. 2 Telefonszáma: 47/ Polgármester neve: Espán Miklós A település közigazgatási területe: 10, 75 km2

10 Néhány fontosabb adat a faluról:
Állandó népesség kor szerinti megoszlása (fő): 0-19 éves korig: 70 fő 20-39 éves korig: 46fő 40-59 éves korig: 30 fő

11 Fontosabb adatok a faluról:
Felsőregmec közigazgatási státusza község. A falut vasúton illetve közúton lehet megközelíteni. Felsőregmec az ország kevésbé fejlett részei közé tartozik. Etnikai jellemzője, hogy a falu összlakosságának 60%-a roma. A községnek csak egyetlen egy befektetési lehetősége van, ami az idegenforgalomban rejlik.

12 Fontosabb adatok a faluról:
A termelői infrastruktúrális helyzete viszonylag elmaradott. A telefon ellátásba kapcsolt lakások száma 25 lakás, a faluban van ivóvíz és van gáz. A szennyvíz elvezetése azonban nem korszerű eszközökkel megoldott (ez alatt a csatornázást értem).

13 Fontosabb adatok a faluról:
A faluban összesen 4 kereskedelmi és vendéglátóhely található. Mint már említettem fő látványosság a Református templom. Felsőregmec a Hegyköz Településszövetségnek aktív tagja.

14 Képek a községről

15 Felsőregmec címere

16 Falu főbb látványossága, a református templom

17 Református templom

18 Felsőregmec térképe


Letölteni ppt "Felsőregmec."

Hasonló előadás


Google Hirdetések