Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A Budai külváros legrégibb épülete. A várfalszerű kerítés veszi körül, a hajdani temető kerítése. A Tettye-patak völgyének lakossága már a 13. század.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A Budai külváros legrégibb épülete. A várfalszerű kerítés veszi körül, a hajdani temető kerítése. A Tettye-patak völgyének lakossága már a 13. század."— Előadás másolata:

1

2  A Budai külváros legrégibb épülete. A várfalszerű kerítés veszi körül, a hajdani temető kerítése. A Tettye-patak völgyének lakossága már a 13. század elején egyhajós templomot emelt itt. Az eredetileg román stílusú Mindenszentek templomát a 15. század végén késő gótikus stílusban átalakították. Külseje egyszerű, főhomlokzatának háromszögű oromzatán alacsony torony emelkedik. Belső berendezése nagyrészt a 18. századból származik, barokk stílusú.

3

4  A török hódoltság alatt Pécs egyetlen keresztény kézen maradt temploma volt, amelyet közösen használtak a katolikusok, a reformátusok és az unitáriusok. 1588-ban itt tartotta híres hitvitáját, a Pécsi Disputát, Skaricza Máté református és Válaszúti György unitárius lelkész. A 17. század közepén a templom unitárius lett, a katolikusok csak 1664-ben nyerték vissza. A 18. század elején, 1704-ig a jezsuiták kezelésében volt. Ez időben háromhajóssá építették át, ekkor épült a hagymasisakos kis torony.  A templom kőfallal zárt temetőjének déli részén 18-19. századi sírok, északon barokk sírkövek láthatók.

5

6  Pécs egyik kevéssé ismert, de rendkívül fontos szerepet játszó temploma. A török megszállás idején (1543-1686) ez a középkori eredetű templom volt az egyetlen, amelyben keresztény istentiszteletet lehetett végezni. 1588. augusztusa végén e templom falai között folyt le a „Pécsi Disputa” néven ismert hitvita. Ebben Válaszúti György unitárius pap és Skaricza Máté ráckevei kálvinista prédikátor érvei csaptak össze a hit kérdéseiben. A nyilvános teológiai vita állítólag Skaricza győzelmével végződött.

7

8  A templom háromszög alakú homlokzatát és tornyát az 1740-es barokk átépítés során nyerte, szentélye gótikus, de eredetileg a román korból származik. A török kiűzése után egy ideig ez volt a püspöki templom, mert az ostrom alatt a székesegyház boltozata több helyen is beszakadt és használhatatlanná vált. Ebben az időben a város püspöke a templommal szemben egy kis házban lakott. A fallal körülvett dombot a középkorban temetőnek használták. 1935-ben karmelita kolostor épült a templom északi oldalához.

9

10 Mátyás Dóra Kollár Fortuna Fenyvesi Tamara Bihary Virág 11/C


Letölteni ppt " A Budai külváros legrégibb épülete. A várfalszerű kerítés veszi körül, a hajdani temető kerítése. A Tettye-patak völgyének lakossága már a 13. század."

Hasonló előadás


Google Hirdetések