Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Pécs Közép-Európában, a Kárpát- medencében fekszik. Magyarország déli megyéje, Baranya központjában.  A város délről nyitott, északról védi a Mecsek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Pécs Közép-Európában, a Kárpát- medencében fekszik. Magyarország déli megyéje, Baranya központjában.  A város délről nyitott, északról védi a Mecsek."— Előadás másolata:

1

2  Pécs Közép-Európában, a Kárpát- medencében fekszik. Magyarország déli megyéje, Baranya központjában.  A város délről nyitott, északról védi a Mecsek vonulata.  Legmagasabb pontjai: Jakab-hegy 592 m, Tubes 612 m, Misina 535 m.  Klimatikus szempontból kiemelkedően kedvező éghajlata van.

3  Pécs megyei jogú város, Magyarország ötödik legnagyobb városa, Baranya megye székhelye.  A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a 2. század elején a rómaiak alapították várost Sopianae néven.  A püspökséget 1009-ben Szent István király, az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította a városban.

4  A középkori Pécset az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává tette Janus Pannonius püspök.  A 150 éves török hódoltság után 1780-ban Pécs szabad királyi városi rangot kapott Mária Terézia királynőtől.  Az iparosodás a 19. század első felében jelentősen felgyorsult, a Zsolnay-kerámia, a Littke-pezsgő, az Angster-orgona világhírűvé váltak.

5  A város 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt Európa egyik kulturális fővárosa lett. A program 4 kulturális beruházásra épült: Pécsi konferencia- és koncertközpont Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Múzeumok utcája Zsolnay Kulturális Negyed.

6

7  A Széchenyi tér a pécsi belváros közigazgatási, kereskedelmi és idegenforgalmi központja.  A tér Pécs belvárosának szívében a Mecsek déli oldalán helyezkedik el. Tizenkét utca fut bele a térbe.  A tér főbb látványosságai a Gázi Kászim pasa dzsámija, a Városháza, a Megyeháza, a Nádor Szálló, a Zsolnay-kút, az Irgalmasrendi templom, a Szentháromság-szobor és Hunyadi János bronz lovasszobra.  A teret a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt keretein belül felújították.

8

9  Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.  2004-ben a „Pécs világöröksége, turisztikai vonzerő fejlesztése” című pályázat célul tűzte ki egyrészt a már meglévő emlékek bemutatási színvonalának emelését, másrészt bővíteni kívánta a műemléki látnivalók körét.  Az eredmény a Cella Septichora Látogatóközpont lett.

10  Pécs világörökségi helyszínei:  Cella Septichora Látogatóközpont  Ókeresztény Mauzóleum  Apáca utcai síremlékek

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt " Pécs Közép-Európában, a Kárpát- medencében fekszik. Magyarország déli megyéje, Baranya központjában.  A város délről nyitott, északról védi a Mecsek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések