Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Úton a kincses Magyarország bányavárosaiba.  Selmecbánya egy nagy kiterjedés ű, hegyekkel körülvett középkori hangulatú bányaváros. Sok legenda f ű z.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Úton a kincses Magyarország bányavárosaiba.  Selmecbánya egy nagy kiterjedés ű, hegyekkel körülvett középkori hangulatú bányaváros. Sok legenda f ű z."— Előadás másolata:

1 Úton a kincses Magyarország bányavárosaiba

2  Selmecbánya egy nagy kiterjedés ű, hegyekkel körülvett középkori hangulatú bányaváros. Sok legenda f ű z ő dik hozzá. A városnak a nemesfém-kitermelés miatt volt fontos szerepe. Itt is található Szentháromság-szobor.

3  Az arany városként is nevezett város a különböz ő országok pénzverését szolgáltatja ma is.

4  A város a Beszterce-patakról kapta nevét. Besztercebánya a rézbányászat központja volt. 1944-ben itt robbant ki a szlovák nemzeti felkelés, mely eseménynek múzeumot is állítottak.

5  Rimaszombatot elhagyva a bátkai magyar nyelv ű általános iskolát látogattuk meg.

6  Az itt található vár „többször cserélt gazdát”. 1780-ban egy villámcsapás okozta t ű zvész lerombolta, azóta rom.

7  Ez a fontos város árumegállító joggal rendelkezett.

8  Ótátrafüred Magyarország legmagasabb pontját is túlhaladja. Ez a legnagyobb tátrai üdül ő telep. Már 1723-ban említették az itteni savanyúvízforrást.

9  Kedvez ő fekvés ű kiemelked ő fontosságú város. Kassa címert kapott a királytól. Virágkorát a XV. században élte. A török háborúk alatt a kereskedelem hanyatlásnak indult, de id ő vel fellendült.

10  5 hangárban 52 repül ő gép és veterán autó tekinthet ő meg. Magyar repül ő t is láthatunk.

11  A monda szerint a mai Eperjest II. Béla alapította 1132-ben és a környéken található finom eperr ő l nevezte el. Az eper a városcímerben is megjelenik.


Letölteni ppt "Úton a kincses Magyarország bányavárosaiba.  Selmecbánya egy nagy kiterjedés ű, hegyekkel körülvett középkori hangulatú bányaváros. Sok legenda f ű z."

Hasonló előadás


Google Hirdetések