Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VANYOLA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VANYOLA."— Előadás másolata:

1 VANYOLA

2 Település bemutatása A lakosságszám jelenleg 700 fő.
A község összes lakosságán belül körülbelül 157 nyugdíjas él. 18 éven aluliak száma körülbelül 163 fő. 304fő a munkaképes korú lakosság, akik főleg Pápára és a szomszéd településekre, de Tétre és Győrbe is járnak dolgozni.

3 Fekvése Vanyola község az Északi-Bakony nyúlványai és a Kisalföld találkozásánál fekszik, Pápától 15 km-re északkeletre, Veszprém 54 km-re található délre.

4 Megközelítés Budapest felől
A 8-as útról Herend után észak felé a 83-as úton autózunk Pápáig, onnan tovább kelet felé 13 km. Budapestről csak Nagygyimótig és Pápateszerig lehet menni. Az Pápa, Tatabánya vagy Győr által kelmenyesebb oda jutni. Pápa felõl Nagygyimóton át. Zirc felõl Pénzesgyõr, Bakonybél, Bakonykoppány, Csóton keresztül.

5 Nevénekeredete A község nevét 1222-ben egy pannonhalmi apátsági oklevélben, mint egyházi birtok szerepel elõször.

6 Történet Írásos emlék 1222-bõl van róla.
A török háborúk idején többször említették pusztaként, később a környék földesura letelepedőket hívott a faluba, mely jellegzetes agrártelepülés lett. A XVI. század közepén a veszprémi püspökség tulajdonába kerül. A XVIII. század végén a szombathelyi káptalané lesz. Ebben az időben itt lakók földművelésből és szőlőtermesztésből éltek.

7 Történet Itt született 1808-ban Vajda Péter költő, a reformkor nagy alakja. A 180 m magasan fekvő település határában DK-ÉNY-i irányú, alacsony, a 200 m-t alig elérő, homokos, kavicsos dombhátak húzódnak. A dombok közötti völgyekben folyik a Szentiváni-ér és a Czuha-patak vize. Bakony lábánál fekvő település kellemes táji környezetben található, területe mintegy 1950 ha, melynek belterülete 111 ha-t tesz ki. A település legnagyobb része szántóföld, de kisebb szőlők, a magasabb fekvésű területeken kisebb erdők is találhatók. Ma hozzá tartozik Pápanyögér és Szalmavár.

8 Nevezetsségek Szőlőhegy – éves pincék. A szõlõhegyen régi pincék õrzik a múltat, a szõlõmûvelés, borkészítés évszázados hagyományait. A pincékhez gyümölcsfákkal körülvett hétvégi házak épültek, hogy a vendégszeretõ tulajdonosok és vendégeik pihenését, kikapcsolódását szolgálják. Római katolikus templom ( Bűnbánó Magdolna, az 1737-ben épült barokk templomot többször átalakították. Egy ideig a protestánsoké volt, de Padányi Bíró Márton visszavette, és megnagyobbíttatta. Majd 1885-ben eklektikus stílusban átalakították)

9 Római katolikus templom ( Szent István Király, a Vanyolához tartozó pápanyögéri római katolikus templomot Szent István király tiszteletére szentelték fel) Református templom (A pápanyögéri református templom a XVIII. század végén épült copfstílusban) Evangélikus templom Emléktábla (Vajda Péter utca eredetileg 124/a) Felirata: E házban született VAJDA PÉTER a természet és függetlenség dalnoka január 20-án. Emlékének a Pápai Jókai Kör 1898. Emléktábla (Vajda Péter utca 44.) Felirata: Felújíttatta a Veszprém Megyei Tanács. Az Országos Műemléki Felügyelőség és a Községi Közös Tanács 1988. Szobor (A település jeles szülötte volt Vajda Péter reformkori költő, a róla elnevezett iskola előtt látható a mellszobra, Tarr István alkotása.)

10 Emléktábla (Általános iskola falán)
Vajda Péter szülőháza (A költő egykori szülőházában, a tornácos parasztházban őrzik azt a gyűjteményt, mely a falu nagy szülöttére emlékeztet. A házon emléktáblát is látunk, a pápai Jókai Kör helyezte el 1898-ban.)

11 Képek

12

13 Terkép


Letölteni ppt "VANYOLA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések