Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Település bemutatása  A lakosságszám jelenleg 700 fő.  A község összes lakosságán belül körülbelül 157 nyugdíjas él. 18 éven aluliak száma körülbelül.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Település bemutatása  A lakosságszám jelenleg 700 fő.  A község összes lakosságán belül körülbelül 157 nyugdíjas él. 18 éven aluliak száma körülbelül."— Előadás másolata:

1

2 Település bemutatása  A lakosságszám jelenleg 700 fő.  A község összes lakosságán belül körülbelül 157 nyugdíjas él. 18 éven aluliak száma körülbelül 163 fő. 304fő a munkaképes korú lakosság, akik főleg Pápára és a szomszéd településekre, de Tétre és Győrbe is járnak dolgozni.

3 Fekvése  Vanyola község az Északi-Bakony nyúlványai és a Kisalföld találkozásánál fekszik, Pápától 15 km-re északkeletre, Veszprém 54 km-re található délre.

4 Megközelítés  Budapest felől  A 8-as útról Herend után észak felé a 83-as úton autózunk Pápáig, onnan tovább kelet felé 13 km.  Budapestről csak Nagygyimótig és Pápateszerig lehet menni.  Az Pápa, Tatabánya vagy Győr által kelmenyesebb oda jutni.  Pápa felõl  Nagygyimóton át. Zirc felõl Pénzesgyõr, Bakonybél, Bakonykoppány, Csóton keresztül.

5 Nevénekeredete  A község nevét 1222-ben egy pannonhalmi apátsági oklevélben, mint egyházi birtok szerepel elõször.

6 Történet  Írásos emlék 1222-bõl van róla.  A török háborúk idején többször említették pusztaként, később a környék földesura letelepedőket hívott a faluba, mely jellegzetes agrártelepülés lett.  A XVI. század közepén a veszprémi püspökség tulajdonába kerül.  A XVIII. század végén a szombathelyi káptalané lesz. Ebben az időben itt lakók földművelésből és szőlőtermesztésből éltek.

7 Történet  Itt született 1808-ban Vajda Péter költő, a reformkor nagy alakja. A 180 m magasan fekvő település határában DK-ÉNY-i irányú, alacsony, a 200 m-t alig elérő, homokos, kavicsos dombhátak húzódnak. A dombok közötti völgyekben folyik a Szentiváni-ér és a Czuha- patak vize. Bakony lábánál fekvő település kellemes táji környezetben található, területe mintegy 1950 ha, melynek belterülete 111 ha-t tesz ki. A település legnagyobb része szántóföld, de kisebb szőlők, a magasabb fekvésű területeken kisebb erdők is találhatók. Ma hozzá tartozik Pápanyögér és Szalmavár.

8 Nevezetsségek  Szőlőhegy – 200-300 éves pincék. A szõlõhegyen régi pincék õrzik a múltat, a szõlõmûvelés, borkészítés évszázados hagyományait. A pincékhez gyümölcsfákkal körülvett hétvégi házak épültek, hogy a vendégszeretõ tulajdonosok és vendégeik pihenését, kikapcsolódását szolgálják.  Római katolikus templom ( Bűnbánó Magdolna, az 1737-ben épült barokk templomot többször átalakították. Egy ideig a protestánsoké volt, de Padányi Bíró Márton visszavette, és megnagyobbíttatta. Majd 1885-ben eklektikus stílusban átalakították)

9  Római katolikus templom ( Szent István Király, a Vanyolához tartozó pápanyögéri római katolikus templomot Szent István király tiszteletére szentelték fel)  Református templom (A pápanyögéri református templom a XVIII. század végén épült copfstílusban)  Evangélikus templom  Emléktábla (Vajda Péter utca 44. - eredetileg 124/a) Felirata: E házban született VAJDA PÉTER a természet és függetlenség dalnoka 1808. január 20-án. Emlékének a Pápai Jókai Kör 1898.  Emléktábla (Vajda Péter utca 44.) Felirata: Felújíttatta a Veszprém Megyei Tanács. Az Országos Műemléki Felügyelőség és a Községi Közös Tanács 1988.  Szobor (A település jeles szülötte volt Vajda Péter reformkori költő, a róla elnevezett iskola előtt látható a mellszobra, Tarr István alkotása.)

10  Emléktábla (Általános iskola falán)  Vajda Péter szülőháza (A költő egykori szülőházában, a tornácos parasztházban őrzik azt a gyűjteményt, mely a falu nagy szülöttére emlékeztet. A házon emléktáblát is látunk, a pápai Jókai Kör helyezte el 1898-ban.)

11 Képek

12

13 Terkép


Letölteni ppt "Település bemutatása  A lakosságszám jelenleg 700 fő.  A község összes lakosságán belül körülbelül 157 nyugdíjas él. 18 éven aluliak száma körülbelül."

Hasonló előadás


Google Hirdetések