Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Fekete Ágnes

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Fekete Ágnes"— Előadás másolata:

1 Készítette:Fekete Ágnes
A falusi turizmus bemutatása Gyöngyöspatán egy konkrét példán keresztül Készítette:Fekete Ágnes III. évf., gazdálkodási szak Idegenforgalmi szakirány

2 Gyöngyöspata A Mátra délnyugati lábánál, Gyöngyöstől 12 km-re fekszik.
A vidék vulkáni középhegység, legmagasabb csúcsa a Muzsla. A Danka és a Zám patakok folynak keresztül a falun. A természetes növényzete bükkös, tölgyes erdőtársulásokból áll. Állatvilága nagy- és kisvadakban gazdag.

3 Történelmi múlt Régészeti ásatások több kor emlékét hozták felszínre.
Feltártak avarkori temetőt, honfoglaláskori sírt. 1460-ban mezőváros lett, majd a husziták itt favárat építettek, melyet Mátyás király elfoglalt. A falu a XVI. sz.-tól a töröknek hódolt, és e korban a megye 2. legnagyobb települése volt. Az itt lakók szőlő- és bortermeléssel foglalkoztak. 1895-től önálló anyakönyvi kerület.

4 Építészeti, kulturális emlékek
A Szent Péter templom már a XI. században megépült. A templom főoltára a magyar művészetben egyedülálló: Jézus családfáját ábrázolja. A műemlékek közül említésre méltó a XVIII. századi kőhíd, Nepomuki Szent János szobrával. A falu gazdálkodását meghatározza a szőlő- és bortermelés, így elengedhetetlen a pincesor.

5 A Nandi Vendégház tevékenysége
A vendégház kiemelkedő példa a falusi turizmusra. 12 éve működik. A ház alatt XIV. századi pince található. 3 szoba, 9 ággyal szolgálja a vendégek kényelmét. A vendégeknek lehetőségük van megkóstolni a ház specialitását. A pince más vendégkört céloz meg: cégeket, baráti társaságokat borkóstolás céljából.

6 Gyöngyöspata, templom

7 A templom Jesse-oltára, bor- és kenyérszentelés Szent István napján

8 A Nandi Vendégház ínycsiklandozó különlegességei: a Füstölt csülök vörös babbal és boros káposztával, hozzá Kiss Sándor Abasári Olaszrizling bora és a buciban tálalt Palócleves Gyöngyöspatai Cuvée-vel

9 A Nandi Vendégház A vendégház előszobája

10 A Nandi Vendégház egykori dézsmapincéje Gyöngyöspatán

11 Gyöngyöspatai képeslap A Nandi Vendégház régen és a pince

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette:Fekete Ágnes"

Hasonló előadás


Google Hirdetések