Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Albert Krisztina

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Albert Krisztina"— Előadás másolata:

1 Készítette: Albert Krisztina
Visegrád turizmusa Készítette: Albert Krisztina

2 A városról A Dunakanyarban, a Duna folyam jobb partján, Budapesttől 30 km-re található. Magyarország egyik legkisebb, de egyik legrégibb városa. Népszerű kirándulóhely, régészeti jelentősége kiemelkedő.

3 Látnivalók

4 Fellegvár A ma látogatható Fellegvár nem az első vár, amely itt épült. Az első vár, amely a tatárjárás során pusztult el, a Sibrik-dombon, az egykori római tábor alapjaira épült. A török időkben a vár óriási pusztítást szenvedett el, 1544-ben török kézre került. A vár helyreállítására az első törekvések az 1870-es évek elején történtek, s még napjainkban is tartanak.

5 Mátyás Király múzeum Fő feladata Visegrád régészeti és történeti emlékeinek feltárása, gyűjtése, gondozása és bemutatása. A múzeum kiállításai a Salamon-torony és a Királyi palota helyreállított termeiben láthatóak. Gyűjteményei közül a legjelentősebbek a régészeti gyűjtemény és a kőtár, de rendelkezik a település XVIII-XIX. századi emlékeit őrző helytörténeti gyűjteménnyel és jelentős fotó-, rajz- és szöveganyagot kezelő adattárral is.

6 Mária kápolna A 18. század első felében, barokk stílusban építették
A kápolnát többször, így 1788-ban és 1873-ban is felújították. A kápolna eredetére több elképzelés is van, egyesek szerint a Visegrádot a törököktől visszafoglaló csapatok emelték a győzelem emlékére, mások szerint a török után betelepült német lakosság emelte.

7 Salamon torony A visegrádi kettős várrendszert a tatárjárás után körül építtette IV. Béla és felesége. Az alsóvárat a fellegvárral tornyokkal megerősített völgyzárófal kötötte össze, mely egészen a Duna-parti őrtoronyig húzódott. A völgyzárófalakon át vezetett a  Budát és Esztergomot összekötő középkori országút. Az alsóvár lakótornya, az ún. Salamon-torony a korszak magyarországi építészetében szinte egyedülálló épület. 13. századi főbejárata az első emeletről nyílt, innen vezetett az emeletre a déli falsarkba beépített lépcsőház.

8 Királyi palota Az egykori palota feltárt részei gótikus és reneszánsz stílusjegyeket mutatnak. Egy ideig itt volt a magyar uralkodók hivatalos székhelye, majd nyári rezidenciája. A XIV-XV. században épült palota maradványai mintegy 500 méter hosszúságú és 150 méter szélességet meghaladó területet foglalnak el a hegy lábánál. Az épületkomplexumot mintegy 350 terem, szoba alkotta.

9

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Albert Krisztina"

Hasonló előadás


Google Hirdetések