Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nagyszőlős. Nagyszőlős az Alföldre kilépő Tisza közelében, a Fekete-hegy lábánál terül el. Száz kilométerre fekszik Ungvártól, a megyei székhelytől. A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nagyszőlős. Nagyszőlős az Alföldre kilépő Tisza közelében, a Fekete-hegy lábánál terül el. Száz kilométerre fekszik Ungvártól, a megyei székhelytől. A."— Előadás másolata:

1 Nagyszőlős

2 Nagyszőlős az Alföldre kilépő Tisza közelében, a Fekete-hegy lábánál terül el. Száz kilométerre fekszik Ungvártól, a megyei székhelytől. A város fölött emelkedik a Fekete-hegy (568 m). Mindossze 20 Km-re fekszik a Magyar és Román országhatártól.

3 Az első említések a városról 1262-ből származnak. 1329-ben gazdasági és kereskedelmi jogokat kapott Károly Róbert királytól. 1399-ben mezővárosi rangra emelkedett. Az 1315-ben Károly Róbert által lerombolt várat a XV. Században a Perényiek újjáépítették. 1717-ben a betörő tatárok csaknem egész lakosságát kipusztították. 1880-ra már 4400 körülire emelkedett a lakossága. A trianoni békeszerződésig és 1939-1944 között Ugocsa-vármegye székhelye volt. 1946-tól a város hivatalos neve Vynohradiv. 1989-től Nyugat-ukrajnai város.

4 Természeti szépségek:

5 Perényi kastély: Kilátás az egykori var romjaitól:

6 A várost védelmező angyal: Templom:

7 Az egykori Ferences kolostor romja: A hegyoldalt átszövő borospincék:

8 Néhány híresség: Bartók Béla Révész Imre


Letölteni ppt "Nagyszőlős. Nagyszőlős az Alföldre kilépő Tisza közelében, a Fekete-hegy lábánál terül el. Száz kilométerre fekszik Ungvártól, a megyei székhelytől. A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések