Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Királyhelmec városunk története

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Királyhelmec városunk története"— Előadás másolata:

1 Királyhelmec városunk története
Bandura Nikoletta

2 Városunk története A város területe az újkőkortól kezdve folyamatosan lakott hely, a vízjárta síkságból kiemelkedő magaslatok már több ezer éve otthont adtak többféle népnek. Megfordultak itt kimmerek, kelták, vandálok, szlávok. A 9. század végétől a magyarok lakják a területet. A Magyar Királyság létrejötte után a település és az egész Bodrogköz Zemplén megye kötelékébe kerül. A helység nevével “Helmech” az 1214-ben keltezett leleszi alapítólevélben találkozunk. A pápai adószedők a 14. század elején már fejlett települést és kőtemplomot találnak - a mai római katolikus templom gótikus ősét. A 15. század közepétől mezővárosi rangot visel, amit címere pecsétje is bizonyít, mely a szőlőtermesztés meghatározó voltára utal.

3 A 16. század elején Perényi Péter várkastélyt emel a város fölötti magaslaton, melynek romjai ma a Csonkavár néven ismertek.

4  A 17. században átmenetileg az Erdélyi Fejedelemséghez tartozik, ekkor építi itt vidéki kastélyát I. Rákóczi György özvegye - Lórántffy Zsuzsanna. (Az épületben a művészeti iskola működik).

5 Királyhelmec látképe az 1900-as évek elején

6 Királyhelmec látképe 1939-ben

7 Királyhelmec a 20. század elején

8 Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola
A Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 1950-ben alakult, 2002-től jogalanyi intézményként működik, fenntartója Királyhelmec Város Önkormányzata. Az iskola a Hunyadi út 1256/16 szám alatt található, a háromemeletes épületben az Európai Unió elvárásainak megfelelő tágas osztályok, korszerű szaktantermek, gyermekorvosi rendelő, konyha és ebédlő, könyvtár, iskolai műhely és gyakorló konyha várja a gyerekeket. Iskolánkat jelenleg 436 tanuló látogatja. Ebből az 1-4. évfolyamba 202 gyerek, az 5-9. évfolyamba 234 gyerek jár. Tanulóink főként királyhelmeciek, de a felső tagozatot már a körzetünkbe tartozó kisiskolák diákjai is gyarapítják. Az alsó tagozat mellett működik közel 100 gyerekkel a napközi otthonunk. A szülőkkel szorosan együttműködve arra törekszünk, hogy tanulóink megőrizzék és továbbvigyék a városunkra és régiónkra jellemző hagyományokat, tekintsék szívügyüknek a természet- és környezetvédelmet, valamint a város kulturális és sportéletének gazdagítását. Iskolánk pedagógusai az általános alapfokú tanulmányok és felzárkóztató foglalkozásokon túl gondos odafigyeléssel támogatják és fejlesztik a tehetség kibontakozását.  Tehetséggondozási programunk, melyet a tanítási időn túl szakkörök és nem kötelező tanítási órák formájában tartunk az idén is meghozta gyümölcsét, melyet a hazai és magyarországi versenyeken, rendezvényeken elért jó szereplésért kapott oklevelek sokasága tanúsít.

9 Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

10 Köszönöm figyelmüket 


Letölteni ppt "Királyhelmec városunk története"

Hasonló előadás


Google Hirdetések