Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c"— Előadás másolata:

1 A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Alsónémedi A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c

2 Története Alsónémedi Pest megye egyik legrégebb lakott területe.
Az első írásos emlékek 1067-ben keletkeztek. A háborúk miatt az őslakosság többször kényszerült elhagyni lakhelyét,a túlélők új betelepedőkkel együtt néhány év múlva ismét benépesítették a települést. A falu 1938-tól egészen 1945-ig folyamatosan a váci püspökség birtoka volt. - Nyolcvanas évek végén a némedi gazdák voltak az elsők, akik nyitottak a magángazdálkodás kialakítására

3 Katolikus Templom A régi templom az oklevelek szerint 1458-ban már állt körül elpusztult. Majd Althan Károly 1751-ben újraépítette. A templom hossza 25 m,szélessége 12 m, oldalfalai 11 m magasak. Barokk stílusban épült.

4 Plébánia A Katolikus templommal szemben található. Ebben a házban él a plébános.

5 Református templom Kezdetben Némegyi János,Mácsai János,Erdélyi Jakab,Sallai János építették a gyülekezetet. 25 m hosszú, 10 m széles és 9,5 m magas a templom épülete. 1803-ban 25 m magas tornyot építettek hozzá. 1948-ban készült el az új Úrasztal

6 Az iskola - A II. világháború után nagy nehézséggel tudták elkezdi a tanítást. 1948-ban államosították az iskolát, bevezették a kötelező 8 osztályt pedagógus tanított 7 tanteremben. - Az új iskola 1971 május 1-jén nyitotta meg kapuit. - Napjainkban kb. 420 tanuló van. - Az igazgató Mayer Istvánné

7 A könyvtár is itt található.
Művelődési ház Itt vannak különböző foglalkozások pl.: gitár, zongora, citera, színjátszó. A könyvtár is itt található.

8 Falu terei Az utóbbi időben újították fel őket , nagyon sok pénzből
Az eredmény meglett, rengeteg lehetőséget kínál fel a szórakozásra Sok fát kivágtak emiatt .

9 Óvodák A településen már a 30-as években is működött óvoda. De a napközis óvodát 1946-ban sikerült megnyitni. Kezdetben gyermek járt, most már a létszám kb. 200 Mindkét épület fel lett újítva. A két épület ben összesen 9 csoport működik. 32 közalkalmazott látja el a feladatokat.

10 -A II. világháborúban elesettek nevei találhatók rajta .
Emlékmüvek I. Világháborús II. Világháborús - A szabadságtéren található. - Itt szoktunk rendezni a 48-as szabadságharc megemlékezését -A II. világháborúban elesettek nevei találhatók rajta .

11 Temető ¤ A falu régi temetője. ¤ Külön katolikus és külön református rész volt, amit egy árok választott el. ¤ 35 évvel ezelőtt azonban ez megszűnt, ¤ és új temető lett.

12 Takarékszövetkezet 1959-ben alakult az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet, mely napjainkig térségünk egyik meghatározó pénzintézete.


Letölteni ppt "A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c"

Hasonló előadás


Google Hirdetések