Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alsónémedi A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alsónémedi A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c."— Előadás másolata:

1 Alsónémedi A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c

2 Története -Alsónémedi Pest megye egyik legrégebb lakott területe. -Az első írásos emlékek 1067-ben keletkeztek. -A háborúk miatt az őslakosság többször kényszerült elhagyni lakhelyét,a túlélők új betelepedőkkel együtt néhány év múlva ismét benépesítették a települést. -A falu 1938-tól egészen 1945-ig folyamatosan a váci püspökség birtoka volt. - Nyolcvanas évek végén a némedi gazdák voltak az elsők, akik nyitottak a magángazdálkodás kialakítására

3 Katolikus Templom A régi templom az oklevelek szerint 1458-ban már állt. 1740 körül elpusztult. Majd Althan Károly 1751-ben újraépítette. A templom hossza 25 m,szélessége 12 m, oldalfalai 11 m magasak. Barokk stílusban épült.

4 Plébánia A Katolikus templommal szemben található. Ebben a házban él a plébános.

5 Református templom Kezdetben Némegyi János,Mácsai János,Erdélyi Jakab,Sallai János építették a gyülekezetet. 25 m hosszú, 10 m széles és 9,5 m magas a templom épülete. 1803-ban 25 m magas tornyot építettek hozzá. 1948-ban készült el az új Úrasztal

6 Az iskola - A II. világháború után nagy nehézséggel tudták elkezdi a tanítást. - 1948-ban államosították az iskolát, bevezették a kötelez ő 8 osztályt - 14 pedagógus tanított 7 tanteremben. - Napjainkban kb. 420 tanuló van. - Az igazgató Mayer Istvánné Az új iskola 1971 május 1-jén nyitotta meg kapuit.

7 M ű vel ő dési ház Itt vannak különböz ő foglalkozások pl.: gitár, zongora, citera, színjátszó. A könyvtár is itt található.

8 Falu terei Az utóbbi id ő ben újították fel ő ket, nagyon sok pénzb ő l Az eredmény meglett, rengeteg lehet ő séget kínál fel a szórakozásra Sok fát kivágtak emiatt.

9 Óvodák A településen már a 30-as években is működött óvoda. De a napközis óvodát 1946-ban sikerült megnyitni. Kezdetben 15-20 gyermek járt, most már a létszám kb. 200 Mindkét épület fel lett újítva. A két épület ben összesen 9 csoport működik. 32 közalkalmazott látja el a feladatokat.

10 Emlékmüvek I. Világháborús - A szabadságtéren található. - Itt szoktunk rendezni a 48-as szabadságharc megemlékezését II. Világháborús -A II. világháborúban elesettek nevei találhatók rajta.

11 Temető ¤ A falu régi temetője. ¤ Külön katolikus és külön református rész volt, amit egy árok választott el. ¤ 35 évvel ezelőtt azonban ez megszűnt, ¤ és új temető lett.

12 Takarékszövetkezet 1959-ben alakult az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet, mely napjainkig térségünk egyik meghatározó pénzintézete.


Letölteni ppt "Alsónémedi A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c."

Hasonló előadás


Google Hirdetések