Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mondák, dalok útja Zsámbok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mondák, dalok útja Zsámbok."— Előadás másolata:

1 Mondák, dalok útja Zsámbok

2 Zsámbok Budapesttől 40 km-re keletre fekszik Pest megye határán
Zsámbok Budapesttől 40 km-re keletre fekszik Pest megye határán. A 2500 fős település története a bronzkorba nyúlik vissza. Oklevélben először az 1200-as években említik. Szinte végig lakott hely volt. Az itt élő idős személyek még ma is viselik a palócos eredetű díszes népviseletet. Fontos a településnek a népi értékek megőrzése. Ennek egyik színhelye a Lapu Istvánné Falumúzeum. A község másik látványossága az épült barokk temploma. A népi építészet emlékeit sok régi lakóház őrzi. A település híres látványossága a Zsámboki Lakodalmas, melyet a helyi népi együttes és az Új Gyöngyösbokrétások csoport mutat be. A lakodalmas során a település szokásait, dalait mutatják be a hagyományőrző csoportok. A településen élőknek fontos a hagyományok megőrzése. A település nevezetességeinek, emlékeinek bemutatása céljából jött létre a „Mondák, dalok útja”. A 13 állomásból álló tematikus útvonalon a község emlékeit, dalait, nevezetességeit mutatja be a frekventált helyeken elhelyezett tájékoztató tábla. Minden tábla tartalmazza az adott téma bemutatását szövegesen, képekkel, dalokkal, illetve egy-egy érdekes információt kérdésként feltéve. A tematikus útvonal nem csak az idelátogatóknak nyújt útmutatást a település életéről, és jelent turisztikai látványosságot, hanem a településen élők is sok hasznos információkhoz juthatnak.

3 Egy izgalmas utazásra invitáljuk Önt községünkben.

4 A település központjában található állomáson a községről
készült térkép látható. A térképen megtekinthetők a község nevezetességei, intézményei, illetve képek láthatók a falu életéből.

5

6 A település határában található táblán a község történetét ismerhetjük meg. A falu több helyen feküdt eddig. Olvashatunk az első írásos emlékekről, Zsámbok váráról. A község régen a település mellett fekvő Jaj hegyen terült el, és a régi templom még a 19. században is látható volt. XVIII. századi térképen is megtekinthetjük a korabeli falut.

7 A település határában bronzkori földvár állott
A település határában bronzkori földvár állott. A földvár történetéről és a község mellett húzódó Csörsz árokról olvashatunk és tekinthetünk meg régészeti emlékeket.

8

9 A településen 3 kastély állt
A településen 3 kastély állt. A felső kastély, a Beniczky-Snell kastély leghíresebb lakói Beniczky Ferenc és Bajza Lenke. Bajza Lenke a 19. században híres írónő volt. Nevét viseli a helyi Általános Iskola.

10

11 A középső, Bíró Zsiga kastélyában jelenleg a József Attila Művelődési Ház áll.
Itt rendezik meg minden évben a Lecsót a keceléből hagyományőrző fesztivált. A Művelődési Ház udvarán két száz éves fenyő található.

12 Az alsó kastély volt a harmadik a községben
Az alsó kastély volt a harmadik a községben. Mára a kastélyból és a hozzá tartozó parkból csak egy kőhíd maradt meg az utókornak.

13

14 A népi építészet jellemző a településre
A népi építészet jellemző a településre. A községben még most is sok vályogból épült tornácos faoromzatú ház áll. Egyik híres épület a ma már nem látható Deák kocsma.

15 A község központjában áll a szoborkert
A község központjában áll a szoborkert. Itt találhatjuk az 1848-as emlékművet. A szoborkert mellett áll a Bajza Lenke Általános Iskola és a Kacó Napközi Otthonos Óvoda. A két intézmény történetét is megis- merhetjük.

16

17 A parkban található a Szent Háromság szobor és a Millenniumi Emlékmű.
A Bajza Lenke Általános Iskola és a Polgármesteri Hivatal között fekszik a község védőszentjéről elnevezett Szent Erzsébet Park. A parkban található a Szent Háromság szobor és a Millenniumi Emlékmű. A tér déli részén fekszik az 1926-ban felavatott Községháza.

18

19 A falu egyik leghíresebb építménye az 1752 és 1754 között épített barokk temploma. Freskóit Bergl János osztrák festő készítette. A plébániát 1777-ben építették és azóta is megőrizte eredeti formáját. A templom rokokó főoltárát Szent Erzsébet tiszteletére emelték. 1842 óta áll a templom kertjében a műemlék Nepomuki Szent János szobra. Itt található a Beniczky család sírkertje is.

20

21 A tájház a falusi népi élet emlékeit gyűjtötte össze. 1982
A tájház a falusi népi élet emlékeit gyűjtötte össze óta áll jelenlegi helyén. Zsámbok leggazdagabb emberének házában került kiállításra a község tárgyi emlékanyaga. Alapítójáról a tájházat Lapu Istvánné Falumúzeumnak nevezték el. A Falumúzeum ad helyt a Zsámboki Lakodalmasnak is.

22

23 A településnek korábban két temetője volt, külön a katolikusoknak és a zsidóknak. A jelenlegi temető a korabeli zsidó temető helyén áll től bővítették ki. A közelmúltban történt meg a temető felújítása.

24

25 A község határában a török időtől fogva állt egy vízimalom
A község határában a török időtől fogva állt egy vízimalom. Ennek történetét mutatja be ez az állomás. Ezen a terü- leten jelenleg Szabadidő és Egészség- park, vala- mint játszótér áll.

26

27 település nevezetességeit!
Köszönjük, hogy velünk utazott! Kérjük látogasson el községünkbe és élőben is nézze meg a település nevezetességeit!


Letölteni ppt "Mondák, dalok útja Zsámbok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések