Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

5. NAP.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "5. NAP."— Előadás másolata:

1 5. NAP

2 Csíksomlyó Csíksomlyó a korai csíki települések közül való. Somlyó nevét a közeli hegyről kapta. A falu Csíkszereda központjától 3 km-re északkeletre, a Somlyó-patak völgyében található. Csíksomlyó Csíkszereda része.

3 Csíksomlyó búcsúhely Pünkösd szombatján szokás, hogy elzarándokolnak ide a székelyek, ez a hely a katolikus székelység legnagyobb zarándokhelye több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú az erdélyi Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben.

4 Csíksomlyói borvízforrás
híres és gazdag ásványvízforrásai a felszínre törő bővizű források vulkáni utóműködésnek az eredményei. Csíksomlyó területén a Kis-Somlyó lábánál fakadó forrást Benkő Károly1853-ban “lobogó víznek” nevezte. A Lok-patak völgyében, a Ferences-kolostor mögötti réten található

5 Csíkszereda

6 Elhelyezkedése Csíkszereda Erdély keleti felében helyezkedik el, a Hargita-hegység vulkáni vonulata és a Csíki-havasok közé beékelődő Csíki-medence középső részén. A város Csíkszereda Hargita megye székhelye, az Olt folyó bal partján található.

7 Mikó-vár A Mikó-vár építtetője, Hidvégi Mikó Ferenc után kapta a nevét. Ma Csíkszereda egyik legfontosabb nevezetessége a neoreneszánsz stílusú olaszbástyás várkastély, amely helyet ad számos kulturális rendezvénynek. A vár az 1630-as években épült fel, és egészen 1970-es restaurálásáig főleg katonai használatban volt, a 1970-ig nagyrészt katonai célokat szolgált, majd Csíki Székely Múzeum kapott helyet benne.

8 Mikó-vár

9 Csíki Székely Múzeum

10 Márton Áron Gimnázium Az Erdély nagy püspöke, Márton Áron nevét viselő gimnáziumnak, valamint a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumnak otthont adó épület Csíkszereda egyik legszebb, legimpozásabb építménye, amely 1909–1911 között épült, szecessziós stílusban.

11 Városháza

12 Millenniumi templom – Makovecz templom
A Makovecz Imre  és Bogos Ernő által tervezett templom első volt a rendszerváltás után megépülő új templomok közül Erdélyben. Fő motívumai a világítón át a belső teret figyelő angyalszobrok, és a templomkert falába épített sírkövek. A templomban körben az oltár körül összesen 300 ülőhely van a földszinten és a galérián.

13 Millenniumi templom – Makovecz templom

14 Köszönjük a figyelmet! Készítette: Ősz Kitti Timkó Evelin
Csarnai Fanni Varga Erika Ferenczi Sára


Letölteni ppt "5. NAP."

Hasonló előadás


Google Hirdetések