Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyeskő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyeskő."— Előadás másolata:

1 Egyeskő

2 Tudnivalók Az Egyes- kő egy kiálló sziklatömb a Hagymás- hegységben, Hargita megye keleti részén. Délnyugati oldalában, 1504 m-en található az Egyes- kő menedékház, amelyet 1932-ben építettek.

3 Székelyföld Székelyföld messze földön is ismertebb hegyvidéki látványosságai, a Hargita, a Békás-szoros, a Gyilkos-tó és a Szent-Anna-tó mellett bizony van még jó néhány figyelemre méltó természeti képződmény. Ilyen az üledékes kőzetekből felépült Hagymás-hegység számos megkapó sziklaformációja: a Nagy-Hagymás, a Fekete-Hagymás, vagy az Öcsém (Ecsém) oldalában lévő Ördögmalom, de talán mind között a legszebbek az Egyeskő dacosan, ellentmondást nem tűrő módon égbe magasodó tornyai.

4 Egyeskő nyugati sziklaormai

5 Olt- forrás legendája A Balánbánya fölött élő Tarkő nevű tündérnek volt két szép lánya, az egyiket Marosnak a másikat Oltnak hívták. A két lány örökösen vitatkozott, ezzel is növelve édesanyjuk bánatát. Tarkő férje után epekedett, akit a tündérkirály a Fekete-tenger partjához űzött. A két lány egyszer felajánlotta édesanyjuknak, hogy megkeresik édesapjukat. A tündér folyóvá változtatta őket, s szigorúan meghagyta nekik, hogy mindig együtt haladjanak. A civakodó testvérek azonban megint nem tudtak megegyezni, és külön utakon indultak el. Maros szép csendesen átfolydogált a mezőkön, réteken, míg a Dunába nem ért. Olt átvágtatott a hegyeken, de mire a Vöröstoronyi-szoroshoz ért, igencsak elfáradt. A végkimerülés határán egyszer csak meghallotta testvére, Maros hangját. Boldogan ölelkeztek össze a Duna habjaival. Ahol a Duna beömlik a Fekete-tengerbe, meglátták édesapjukat, de mire megszólították volna, örökre elnyelték őket a tenger hullámai.

6 Futása Erdélyben a Gyergyói-havasokban ered, a Magas-bükk (1416 m) nyugati oldalából. Délnek halad a Csíki-medencében. A Hargita-hegység déli végén a folyó völgye választja el az előbbit a Csomád-hegységtől. A hegyek közül a Brassói-medencébe kijutva nyugatnak, majd északnak fordulva megkerüli a Baróti-hegységet, majd nyugat felé tartva átvág a Persányi-hegységen. Ezután a Fogarasi-medencében továbbra is nyugatnak tart. Itt öt vízerőmű létesült a folyón. Ismét délnek fordulva a nyugatról a Szebeni-havasok és a Lotru-hegység, keletről a Fogarasi- havasok által határolt Vöröstoronyi-szorosnál töri át a Déli-kárpátokat. Erdélyt és az egész Kárpát-medencét elhagyva az Előkárpátokban fut, majd a Géta-fennsíkon halad át, végül a Román-alföldön folyik végig dél felé. Itt Olténia és Munténia határát alkotja. A havasalföldi szakaszon 16 víztározó és erőmű található. Islaz alatt ömlik a Dunába.

7 Olt-forrás

8 2.Nap Készítette : Kovács Martina Tóth Móni Tóth Fruzsina
Antal Viktória Csendom Anna


Letölteni ppt "Egyeskő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések