Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapest mint világváros Természeti adottságai A Duna alkotja a határt a keleti oldalon elterülő Pesti-síkság és a nyugati oldalon lévő Budai Hegység.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapest mint világváros Természeti adottságai A Duna alkotja a határt a keleti oldalon elterülő Pesti-síkság és a nyugati oldalon lévő Budai Hegység."— Előadás másolata:

1

2 Budapest mint világváros

3 Természeti adottságai A Duna alkotja a határt a keleti oldalon elterülő Pesti-síkság és a nyugati oldalon lévő Budai Hegység között. A Budai-hegységet a kéregmozgások összetördelték,rögökre darabolták szét. A törésvonalakon hévforrások fakadtak. Különböző hőfokú (35-76 0 C)és változatos ásványi összetételű gyógyforrások a fővárost híres fürdővárossá emelik,pl. Gellért fürdő

4 A Pesti-síkság enyhén hullámos felszínét üledékek borítják. Pl.:folyami homok kavics,futóhomok.

5 Éghajlat Pozitívumok:- napsütés magas óraszáma - szélvédettség - uralkodó ÉNY-i szélirány Negatívumok: - zivatarra,ködképződésre való hajlam - a belvárosi mikroklíma* Mikroklíma: Kisebb területek felszínközeli éghajlata,amely kissé eltér a vidék egészének éghajlatától.

6 Felszíni vízhálózat Fő tengelye a Duna,amely budapesti szakaszon végig épít,ennek eredménye a zátonyos meder és a sok sziget. A folyó vízjárása erősen ingadozik. A Duna teljes fővárosi szakaszát szabályozták, rakpartjai kellő biztonságot nyújtanak az árvíz ellen.

7 Növénytakaró Az eredeti természetes növénytakaró a város terjeszkedésének áldozatává vált,nagy része elpusztult.

8 A városfejlődés fő állomásai az őskőkortól napjainkig A kedvező természeti adottságok minden időben idevonzották az embert. Az első településnyomok az őskőkorból származnak. A rómaiak alakították ki a Dunántúlon Aquincumot. A 900-ban ideérkeztek honfoglaló őseink.

9 A 14. században jelentős várossá fejlődött Pest, Buda, Óbuda. A 150 éves török megszállás után mindhárom város romokban hevert és a fellendülés csak nagyon lassan indult meg. 1873-ban a három rész egyesítésével létrejött Budapest. Napjainkban a fővárost 23 kerület alkotja.

10 Budapest Városszerkezete Tükrözi történelmi fejlődését. A Várnegyed az ország kulturális központja. Az UNESCO (Világörökség Bizottsága)a teljes Duna-parti sávot felvette a világ kulturális öröksége listájára. A városmag (city) körül helyezkedik el a belső lakónegyed. A külső lakóövet a kertvárosok és a lakótelepek alkotják.

11 A főváros jövője Budapest nemzetközi nagyváros. Gyorsan kiépülő pénzügyi,üzleti szolgáltatásai,kulturális élete, idegenforgalmi vonzereje alkalmassá teszi külföldi cégeknek,üzletközpontoknak idetelepedését. A külföldi befektetések,tőkeelhelyezések a fővárosba irányulnak. A lakosság szakképzettsége magas szintű.

12 Készítette Tóth Andor 8.a

13

14


Letölteni ppt "Budapest mint világváros Természeti adottságai A Duna alkotja a határt a keleti oldalon elterülő Pesti-síkság és a nyugati oldalon lévő Budai Hegység."

Hasonló előadás


Google Hirdetések