Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ROMÁNIA.  területe: 238 ezer km2  lakossága: 23 millió fő  Az ország 2007. január 1-jétől az Európai Unió tagja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ROMÁNIA.  területe: 238 ezer km2  lakossága: 23 millió fő  Az ország 2007. január 1-jétől az Európai Unió tagja."— Előadás másolata:

1 ROMÁNIA

2  területe: 238 ezer km2  lakossága: 23 millió fő  Az ország 2007. január 1-jétől az Európai Unió tagja.

3  Első államaikat a XIV. században hozták létre Havasalföld és Moldva néven.  A XV. században mindkettő török fennhatóság alá kerül hosszú évszázadokra.  A XIX. század közepén egyesült Havasalföld és Moldva, majd 1859-ben vívják ki függetlenségüket a törökök alól.  A két világháború között nemzetiségellenes politikát folytatott, ami leginkább az erdélyi magyarokat és németeket érintette súlyosan.

4  1940-ben a második bécsi döntés során Erdélyt és a Székelyföldet visszacsatolták Magyarországhoz, de a II. világháború után nagyjából visszaállították a trianoni határokat.  Románia is a szovjet érdekszférába tartozott, így itt is szocialista államrendszert hoztak létre.  1989 karácsonya körül véres események kíséretében megdőlt a Ceausescu-rendszer, megkezdődött a rendszerváltás.  Erdélyben három nemzetiség él együtt, a román, a magyar (arányuk 20-25 %, kb. 2 millió fő) és a német szászok és svábok)

5 Természetföldrajz  Az ország területén húzódik a Keleti- és a Déli-Kárpátok: –A Keleti-Kárpátok vonulatai: Flis és homokkő-vonulat: Moldvai-, Háromszéki-, Brassói- havasok Kristályos-vonulat: Borgói-, Gyergyói-, Csíki-havasok Vulkáni-vonulat: Kelemen-, Görgényi-havasok, Hargita (az egykori vulkáni tevékenységet ma vulkáni utóműködések jelzik) –A vonulatok közötti medencék: Háromszéki-, Csíki-, Gyergyói-, Barcasági-medence.

6 –A Déli-Kárpátok csak kristályos vonulatból áll: Kristályos-vonulat: Fogarasi-havasok, Pareng, Retyezát –Medencék: Petrozsényi- és Hátszegi-medence.  Az Erdélyi-medence fontos ipari és mezőgazdasági körzet, központja a Mezőség.  Az Erdélyi-szigethegység választja el az Erdélyi-medencét a magyar Alföldtől, legjelentősebb részei a Királyerdő, Bihar, Erdélyi- érchegység.  A Havasalföld két része: északon a Szubkárpáti-dombság, délen a Román-alföld.  A történelmi Moldova keleti része (a Kárpátok és a Prut folyó között) tartozik Romániához. (A nyugati részén a Prut és a Dnyeszter között ma Moldova köztársaság helyezkedik el.)

7

8 Fogarasi-havasok

9  legmagasabb a Moldoveanu-csúcs (2544 m) a Fogarasi-havasokban.

10

11

12 Nagyobb folyók: –Duna –Tisza, –Maros, –Szeret, –Olt, –Zsil, –Prut, –Szamos, –Temes, –Körösök

13 Tavai:  A természetes tavak: –vulkáni kráterben lévő Szent Anna-tó –a Keleti-Kárpátokban hegyomlás következtében létrejött Gyilkos-tó. –A Déli-Kárpátokban a tengerszemek a jellemzőek.

14

15

16

17 Parajd(sóbánya)

18 Szováta

19

20 Korond

21

22

23 Ipar  Bányászat - kőolaj: Kárpátok déli lábánál (Craiova, Ploiesti), Moldvában - földgáz: Erdély (Medgyes), Kárpátok déli lábánál (Craiova, Ploiesti), Moldvában - kőszén: Erdély délnyugati részén - lignit: Erdélyi-permhegyvidék lábánál, Kárpátok déli lábánál - vasérc: Erdély délnyugati részén (Resica) - bauxit: Királyerdő - ólom-, cink-, rézérc: Nagybánya környékén - arany, ezüst: Erdélyi-érchegység - kősó: Erdélyi-medence peremén, Kárpátok déli lábánál, Moldvában

24  Energiagazdaság –Földgáz és lignit tüzelésű hőerőművek, Vaskapunál és a Déli-Kárpátok folyóin vízerőművek.

25  Feldolgozóipar - vaskohászat: Vajdahunyad, Resica, Galac - gépgyártás: Brassó, Segesvár, Nagyszeben, Arad, Ploiesti (kőolajipari gépgy.), Craiova (mezőgazdasági gépek, közlekedési eszközök), Pitesti (Dacia autók)

26  kőolajfinomítás: Ploiesti, Pitesti  vegyipar: Marosvásárhely, Torda, Kolozsvár, Nagyvárad  timföldgyártás: Nagyvárad  cellulóz és papírgyártás: Braila

27 Mezőgazdaság  Havasalföld: –kukorica, búza, napraforgó a Román-alföldön; gyümölcs, zöldség a Szubkárpáti-dombság déli lejtőin.  Erdélyi-medence: –gyümölcs, zöldség  Székelyföldi-medencék (Háromszéki-, Csíki-, Gyergyói-medence): –burgonya, takarmánynövények, juh, szarvasmarha

28 erődtemplom

29 Prejmer

30 Brassó- Fekete-templom


Letölteni ppt "ROMÁNIA.  területe: 238 ezer km2  lakossága: 23 millió fő  Az ország 2007. január 1-jétől az Európai Unió tagja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések