Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NYON NYON városa Svájc délnyugati részén, Vaud kantonban, a Genfi tó nyugati partján, Genftől 25 km-re található. A Jura hegység lejtői egészen a városig.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NYON NYON városa Svájc délnyugati részén, Vaud kantonban, a Genfi tó nyugati partján, Genftől 25 km-re található. A Jura hegység lejtői egészen a városig."— Előadás másolata:

1

2 NYON

3 NYON városa Svájc délnyugati részén, Vaud kantonban, a Genfi tó nyugati partján, Genftől 25 km-re található. A Jura hegység lejtői egészen a városig húzódnak. Itt szállnak meg és innen indulnak útjukra a hegyi túrázás kedvelői. A települést a rómaiak alapították Noviodunum néven időszámítás előtt 50 és 44 között. A 18 ezer lakosú városban és környékén sok ókori emléket talál- tak és tártak fel. A város évszázados házai domboldalra kapaszkodnak fel. Legfontosabb látnivalója az öttornyú vár, melyről 1272-ből szólt az első jelentés. A várból szép kilátás nyílik a Genfi tóra és tiszta időben a Mont Blanc-ra is. A svájci Világörökség részét képező várat többször átépítették, 1580-tól a végrehajtó székhelye lett. A szépen felújított várban jelenleg a Helytörténeti Múzeum, valamint a Nyonban az 1780-as években működő híres Porcelán Manufaktúra termékeit bemutató Porcelán Múzeum működik. Érdemes meglátogatni a Nyon melletti Prangins kastélyt is. Nyon városban van az Európai Labdarugó Szövetség központja. Itt tartják minden évben az UEFA-Bajnokok Ligája és az Európa- Liga mérkőzéseinek sorsolásait. Liga mérkőzéseinek sorsolásait.

4 Nyon látványa a tó felől

5

6 Tóparti sétány

7 A házak fölé emelkedik a vár

8 A vár bejárata

9 Római kori oszlopok a tóparton

10 A tópart A tópart kedvelt találkahelye

11 A kivilágított vár

12

13

14 Nyon-i utcakép

15 Utcakép római oszloppal

16 Festett házfal a belvárosban

17

18

19 Julius Caesar szobra

20 Genfi tó

21 A vár látványa oldalról

22

23 A templom belső tere

24

25

26

27 Esti fényben a Nyon-i tópart

28

29

30 Kilátás a várból a tóra a tóra

31 A következő fotókon a Porcelánmúzeumban őrzött 18 századi porcelánokból látható néhány

32

33

34

35 Nyon közelében található az 1730-ban, dombon épült Prangins kastély, gyönyörű kilátással a Genfi tóra. Itt kilátással a Genfi tóra. Itt lakott Napoleon bukása után annak bátyja, Joseph a bot- csinálta spanyol király. A kastélynak magyar vonat- kozása, hogy 1919 és 1921 között itt lakott családjával IV. Károly, az utolsó magyar király, aki innen repült1921 októberében Sopronba, a második sikertelen vállalko- zására a magyar trón vissza- szerzéséért. A kastélyt 1998 évben felújították és a régió a Svájci Államszövetségnek ajándékozta. Azóta a Svájci Nemzeti Múzeum 17.-18. sz.-i anyagának ad otthont.

36 A Prangins kastély-múzeum 40 szobás gyűjteménye mellett méltán híres az épület angol stílusú parkja, valamint a 18. sz.-i valamint a 18. sz.-i hagyományok szerint hagyományok szerint kialakított veteményeskertje. kialakított veteményeskertje.

37

38

39 A veteményeskert a kastély felől nézve, háttérben a kápolna.

40

41 Márti PPS

42 VÉGE Készítette: Készítette: Dr Bajzák Tamásné


Letölteni ppt "NYON NYON városa Svájc délnyugati részén, Vaud kantonban, a Genfi tó nyugati partján, Genftől 25 km-re található. A Jura hegység lejtői egészen a városig."

Hasonló előadás


Google Hirdetések