Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ókori Egyiptom művészete

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ókori Egyiptom művészete"— Előadás másolata:

1 Ókori Egyiptom művészete
Művészeti alkotások képelemzése Ókori Egyiptom művészete

2 Az ókori egyiptom földje

3 A piramisok az emberiség első nagyszabású építkezései.
Gízai piramis együttes – kül. Kheopsz fáraó piramisa, óbirodalom, Kr.e k. A piramisok az emberiség első nagyszabású építkezései. A piramis az egyiptomi temetkezési szokások szerves része: nem csak a halott király emléke, hanem az egész temetői körzettel együtt családjának, magas rangú alattvalóinak és szolgáinak túlvilági élettere.

4 Írnok (festett mészkő), óbirodalom, Kr.e. III.ée. (Párizs, Louvre)
A keresztbe tett lábbal és térdén papirusztekercset tartva ábrázolt Írnok. A póz az Egyiptomban magas rangot betöltő írnokok tipikus testtartását mutatja. A paróka alakja a kormeghatározás fontos segédeszköze. Ez az Óbirodalom korára jellemző forma az 5. dinasztia idején volt használatos. Írnok (festett mészkő), óbirodalom, Kr.e. III.ée. (Párizs, Louvre)

5 Falusi bíró, óbirodalom, Kr.e. III.ée. (Kairó, Egyiptomi Múzeum)
A régvolt tisztségviselő Kaaper pocakos figurája, közismert nevén a Falusi bíró. Az ásatáson dolgozó munkások nevezték el így, mivel annyira hasonlított falujuk bírájára. A szem hegyikristályból és fekete obszidián rézkeretezéssel készült.

6 A Új-Birodalom korszakában feloldódott a szobrászat törvényeinek szigora.
A királynő fejét a kiváltságát jelképező kék korona díszíti. Nofretete fejszobra, Kr.e k. (Berlin, Staatliche Museen – Charlottenburg)

7 A reprodukción jól megfigyelhetőek az egyiptomi dombormű sajátosságai: a kőlap eredeti síkja, a „háttér”, melybe belevésik az alakokat. (Mélydombormű.) Echnaton fáraó családjával (kődombormű), Aton kultusz, Kr.e k. (Berlin, Staatliche Museen)

8 E korszak síkművészetében még mindig kötelező érvényű volt a legnagyobb felületek törvénye szerinti ábrázolás. Halastó, thébai sír (falfestmény), Kr.e k. (London, British Múzeum)


Letölteni ppt "Ókori Egyiptom művészete"

Hasonló előadás


Google Hirdetések