Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Művészeti alkotások képelemzése. A piramisok az emberiség első nagyszabású építkezései. A piramis az egyiptomi temetkezési szokások szerves része: nem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Művészeti alkotások képelemzése. A piramisok az emberiség első nagyszabású építkezései. A piramis az egyiptomi temetkezési szokások szerves része: nem."— Előadás másolata:

1 Művészeti alkotások képelemzése

2

3 A piramisok az emberiség első nagyszabású építkezései. A piramis az egyiptomi temetkezési szokások szerves része: nem csak a halott király emléke, hanem az egész temetői körzettel együtt családjának, magas rangú alattvalóinak és szolgáinak túlvilági élettere.

4 A keresztbe tett lábbal és térdén papirusztekercset tartva ábrázolt Írnok. A póz az Egyiptomban magas rangot betöltő írnokok tipikus testtartását mutatja. A paróka alakja a kormeghatározás fontos segédeszköze. Ez az Óbirodalom korára jellemző forma az 5. dinasztia idején volt használatos.

5 A régvolt tisztségviselő Kaaper pocakos figurája, közismert nevén a Falusi bíró. Az ásatáson dolgozó munkások nevezték el így, mivel annyira hasonlított falujuk bírájára. A szem hegyikristályból és fekete obszidián rézkeretezéssel készült.

6 A Új-Birodalom korszakában feloldódott a szobrászat törvényeinek szigora. A királynő fejét a kiváltságát jelképező kék korona díszíti.

7 A reprodukción jól megfigyelhetőek az egyiptomi dombormű sajátosságai: a kőlap eredeti síkja, a „háttér”, melybe belevésik az alakokat. (Mélydombormű.)

8 E korszak síkművészetében még mindig kötelező érvényű volt a legnagyobb felületek törvénye szerinti ábrázolás.


Letölteni ppt "Művészeti alkotások képelemzése. A piramisok az emberiség első nagyszabású építkezései. A piramis az egyiptomi temetkezési szokások szerves része: nem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések