Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hieroglifák. Az egyiptomi írás kialakulása  Nincsenek írásos emlékek.  Az els ő írások a III. dinasztia idején keletkeztek.  Az írás kialakulásának.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hieroglifák. Az egyiptomi írás kialakulása  Nincsenek írásos emlékek.  Az els ő írások a III. dinasztia idején keletkeztek.  Az írás kialakulásának."— Előadás másolata:

1 Hieroglifák

2 Az egyiptomi írás kialakulása  Nincsenek írásos emlékek.  Az els ő írások a III. dinasztia idején keletkeztek.  Az írás kialakulásának állomásai nem ismertek.  Eleinte valószín ű leg tiszta képírás lehetett.

3 Az egyiptomi írás fajtái A tévhittel ellentétben az ókori Egyiptomban nem csak egy, hanem háromféle írás volt. 1.Hieratikus írás 2.Démotikus írás 3.Hieroglif írás

4 A hieroglif írás Hieroglif írásnak nevezzük a képírást, vagy az abból kialakult írásokat. Jelei bet ű ket, szótagokat és szavakat jelentenek.

5 Kialakulásuk  A hieroglifa egy rajzos szimbólum, eredeti alakjában mindig konkrét tárgyat, él ő lényt jelöl.  Az els ő ismert hieroglif írások körülbelül egy id ő ben jelentek meg Mezopotámiában és Egyiptomban.  Az egyiptomi hieroglif írás els ő emlékei az archaikus korra tehet ő k.

6 Fejl ő dése  A hieroglif írás fejl ő désének több útja ismert.  A történelemben leghosszabb ideig alkalmazott írásrendszer az óegyiptomi írás, négyezer évig állt fent.  A képregényszer ű feliratok szabad rajzai id ő vel egységesedtek, kialakultak egyezményesen használt piktogramok.

7 Fejl ő dése 2.0  Egyszer ű bb és papiruszon könnyebben írható jelekké változott, ez a hieratikus írás.  További fejl ő dése a démotikus írás megjelenéséhez vezetett, amely már folyóírás, és az eredeti hieroglif jelet a legritkább esetben lehet felismerni benne.  Mindhárom írásrendszert párhuzamosan használták.  Az ókor végén az írás teljesen elfelejt ő dött.

8 Hieroglif írás más birodalmakban A hieroglif írást nem csak Egyiptomban, hanem a világ különböz ő részein is használták.  Közép-Amerika: A maja írás is hieroglif jeleket használt, de ezek még teljesen ismeretlenek számunkra.  Kelet-Ázsia: A kínai írás is hieroglifnak tekinthet ő, amit még ma is használnak, de mára már nagyon leegyszer ű södtek (!!!).

9 Az egyiptomi hieroglifák megfejtése  A hieroglifák megfejtése Francois Champollion nevéhez f ű z ő dik, azonban több kutató együttes munkája vezetett ahhoz, hogy meg tudta fejteni az egyiptomi írást.  Thomas Young Champollionnal versenyezve próbálta megfejteni a hieroglifákat, és ugyan a köztudatban annyira nem maradt meg a neve, nagyban hozzájárult a kutatás sikeréhez.

10 A rosette-i k ő  A rosette-i k ő egy sötét gránitdarab, amely egy ő si szöveg három fordítását nyújtja a mai kutatóknak.  Egyiptomi démotikus írás.  Görög nyelv.  Egyiptomi hieroglifák.  Mivel a görög nyelv jól ismert, ez a k ő volt a kulcs 1822-ben Francois Champollion és 1823-ban Thomas Young számára a hieroglifák megfejtéséhez.  A követ 1802 óta a londoni British Museum ő rzi.

11 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!!!


Letölteni ppt "Hieroglifák. Az egyiptomi írás kialakulása  Nincsenek írásos emlékek.  Az els ő írások a III. dinasztia idején keletkeztek.  Az írás kialakulásának."

Hasonló előadás


Google Hirdetések