Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hieroglifák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hieroglifák."— Előadás másolata:

1 Hieroglifák

2 Az egyiptomi írás kialakulása
Nincsenek írásos emlékek. Az első írások a III. dinasztia idején keletkeztek. Az írás kialakulásának állomásai nem ismertek. Eleinte valószínűleg tiszta képírás lehetett.

3 Az egyiptomi írás fajtái
A tévhittel ellentétben az ókori Egyiptomban nem csak egy, hanem háromféle írás volt. Hieratikus írás Démotikus írás Hieroglif írás

4 A hieroglif írás Hieroglif írásnak nevezzük a képírást, vagy az abból kialakult írásokat. Jelei betűket, szótagokat és szavakat jelentenek.

5 Kialakulásuk A hieroglifa egy rajzos szimbólum,
eredeti alakjában mindig konkrét tárgyat, élőlényt jelöl. Az első ismert hieroglif írások körülbelül egy időben jelentek meg Mezopotámiában és Egyiptomban. Az egyiptomi hieroglif írás első emlékei az archaikus korra tehetők.

6 Fejlődése A hieroglif írás fejlődésének több útja ismert.
A történelemben leghosszabb ideig alkalmazott írásrendszer az óegyiptomi írás,  négyezer évig állt fent. A képregényszerű feliratok szabad rajzai idővel egységesedtek, kialakultak egyezményesen használt piktogramok.

7 Fejlődése 2.0 Egyszerűbb és papiruszon
könnyebben írható jelekké változott, ez a hieratikus írás. További fejlődése a démotikus írás megjelenéséhez vezetett, amely már folyóírás, és az eredeti hieroglif jelet a legritkább esetben lehet felismerni benne. Mindhárom írásrendszert párhuzamosan használták. Az ókor végén az írás teljesen elfelejtődött.

8 Hieroglif írás más birodalmakban
A hieroglif írást nem csak Egyiptomban, hanem a világ különböző részein is használták. Közép-Amerika: A maja írás is hieroglif jeleket használt, de ezek még teljesen ismeretlenek számunkra. Kelet-Ázsia: A kínai írás is hieroglifnak tekinthető, amit még ma is használnak, de mára már nagyon leegyszerűsödtek (!!!).

9 Az egyiptomi hieroglifák megfejtése
A hieroglifák megfejtése Francois Champollion nevéhez fűződik, azonban több kutató együttes munkája vezetett ahhoz, hogy meg tudta fejteni az egyiptomi írást. Thomas Young Champollionnal versenyezve próbálta megfejteni a hieroglifákat, és ugyan a köztudatban annyira nem maradt meg a neve, nagyban hozzájárult a kutatás sikeréhez.

10 A rosette-i kő A rosette-i kő egy sötét gránitdarab,
amely egy ősi szöveg három fordítását nyújtja a mai kutatóknak. Egyiptomi démotikus írás. Görög nyelv. Egyiptomi hieroglifák. Mivel a görög nyelv jól ismert, ez a kő volt a kulcs 1822-ben Francois Champollion és 1823-ban Thomas Young számára a hieroglifák megfejtéséhez. A követ 1802 óta a londoni British Museum őrzi.

11 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!!!


Letölteni ppt "Hieroglifák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések