Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

M ű vészeti alkotások képelemzése. Egy sajátos mezopotámiai templomforma, ahol több egymásra rakott, egyre kisebbed ő terasz tetején áll a tulajdonképpeni.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "M ű vészeti alkotások képelemzése. Egy sajátos mezopotámiai templomforma, ahol több egymásra rakott, egyre kisebbed ő terasz tetején áll a tulajdonképpeni."— Előadás másolata:

1 M ű vészeti alkotások képelemzése

2

3

4 Egy sajátos mezopotámiai templomforma, ahol több egymásra rakott, egyre kisebbed ő terasz tetején áll a tulajdonképpeni szentély. A sumér építészet legjelent ő sebb emléke az Úr- i fallal körülvett városközpont együttese.

5 Az ókori Mezopotámia legjelent ő sebb építészeti emléke az Istaar kapu, amelynek falait színes- mázas téglák borítják.

6 A dél-mezopotámiai Warka romterületének dombjai rejtik magukban az ókori Urukot az egyik leg ő sibb és legjellegzetesebb sumér városállam f ő városát. Az ember arcának egyik legkorábbi megjelenítése, a sumér „Mona Lisa”.

7 A képen látható bika fej hangszert díszített. Gazdagon díszített, arannyal és lazúrk ő vel berakott. Az Úr-i királysírból származik.

8  Tibia-játékost ábrázoló etruszk falfestmény a tarquiniai Tomba dei Leopardiból  …akár Mezopotámia, akár a Római Birodalom m ű vészete

9 Gudea volt Lagas legjelent ő sebb uralkodója, újjászervezte az állam mez ő gazdaságát. Lagas m ű vészete, els ő sorban szobrászata már a 3. évezred elején jelent ő s volt.

10 Az írásrendszerek egyik legkorábbi példája a suméroktól származik, akik a Közel-Keleten éltek nagyjából. Kr.e. 3500 és Kr.e. 2000 között. Kezdetben több, mint kétezer különféle szimbólumot használtak, de a sumérok fokozatosan lecsökkentették az „ábécéjüket” körülbelül 600 szimbólumra.

11  Ékírásos akkád lírai-filozófiai versek

12  A történelmi korokban a bet ű alakját, így az írásképét is alapvet ő en az íróeszköz határozta meg.


Letölteni ppt "M ű vészeti alkotások képelemzése. Egy sajátos mezopotámiai templomforma, ahol több egymásra rakott, egyre kisebbed ő terasz tetején áll a tulajdonképpeni."

Hasonló előadás


Google Hirdetések