Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Szalay Zoltán

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Szalay Zoltán"— Előadás másolata:

1 Készítette: Szalay Zoltán
Ókori Mezopotámia Készítette: Szalay Zoltán

2

3 Az ókori Mezopotámiával kapcsolatos események dátumai még mindig vitatottak, a dátumozásnak számos különböző módszere és meghatározása van.

4 Csaták

5 Kr.e.24.sz.-ban Sarrukín megalapította az akkád dinasztiát, majd a sumér városállamokat elfoglalva egyesítette mezopotámiát. Sarrukín utódai nem voltak képesek egyben tartani ezt az államot, a gutik támadásai szétzilálták majd romba döntötték a birodalmat.

6 Az ujjászületett Sumer új központját, Ur-t a portyázó amarru törzsek döntötték romba.
Az Újbabiloni birodalmat a könnyűfegyverzetes hettiták rohanták le. A hettiták Kis-Ázsia nagy részet bevették, és még Egyiptomot is elfoglalták.

7 A perzsák könnyen megdöntötték az Újbabiloni birodalmat, mert az újbabiloniak kegyetlen módszerei elégedetlenséget okoztak az emberek körében. Miután Nagy Sándor meghódította Perzsiát, Mezopotámia a Szeleukida Birodalom része lett.

8 Mezopotámia Később a Parthus Birodalom része lett, majd 2 provinciára osztották.

9 Gaugamélai csata A Nagy Sándor vezette makedón csapatok a számbeli fölényben lévő, III. Dareiosz vezette perzsákkal ütköztek meg. Ez a csata a leginkább Nagy Sándor leghíresebb ütközete, melyben döntő csapást mért a perzsa birodalomra.

10 Hadvezérek

11 A királyok feladata volt a gazdaság, és a város védelmének a megszervezése. A későbbiekben ezeket a tevékenységeket már csak despotikus módon lehetett irányítani. A király despotává vált.

12 Sarrukín: akkád dinasztia megalapítója, egyesítette Mezopotámiát
Narám-Szín: az első király, aki istennek nyilvánította magát Utu-Hegal,Ur-Nammo: Sumer ujjászületésében fontos szerepet vállaltak

13 Sulgi: egyik legősibb törvénykönyv alkotója
Hamurrapi: az Óbabiloni birodalom legismertebb uraldokója, híres törvénykönyvének egy része fentmaradt Nabú-kudurri-uszur: elpusztította Ninivét, elfoglalta Palesztinát és Főníciát Gilgames: a leghíresebb mezopotámiai hős

14 Gilgames Ur 5. királya volt. Ő volt az 1. emberfeletti ember az irodalomban, mert Ninszun istennő volt az anyja. A sumer név: Bílga-mesz azaz „Öreg ifjú”. Egyes történetek nem tartják élő embernek, hanem a csak sumer pantheon egy részének, korábbi eposzok viszont valóban élő embernek tartják. Isteni jellege csupán halála után erősödött fel. Istenné csak az alvilágban vált.

15 Katonák

16 A sumérok korából maradtak fent az első kocsik, amiket valószínűleg a csatákban is használtak.
Az akkád dinasztia katonáit toborozták A hettiták sok harcikoscsit használtak, és főleg könnyűfegyverzettel harcoltak

17 Hettiták Kisebb szerepe volt a feldeítőknek, a sáncásóknak, és az utóvédőknek. Lovas had valószínűleg nem volt, de források szerint jól bántak a lovakkal

18 A hettita harckocsi A tengelyt a hátsulsó elhelyezés helyett a szekér alján, a súlypontnál rögzítették. Ezzel csökkent a lovak terhelése, így lehetővé vált, hogy a kétfős egyiptomi szekérrel szemben három harcos alkossa a személyzetét: a hajtó (kocsis), a pajzshordó (vagy fegyverhordozó) és a lövész (a szekér tulajdonosa, a harcos).

19 A pajzs vagy négyszögletű, vagy dupla szekerce alakú volt.
A lövész fegyverei a lándzsa és az íj voltak. A kerekek általában hatküllősek voltak. A szekerek nagy alakulatokban harcoltak.


Letölteni ppt "Készítette: Szalay Zoltán"

Hasonló előadás


Google Hirdetések