Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Perzsáktól származó régészeti leletek. Dareikosz A dareikosz egy arany érme volt, amit a Perzsa Birodalomban hazsnáltak Kb. 8 gramm nehéz volt, egy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Perzsáktól származó régészeti leletek. Dareikosz A dareikosz egy arany érme volt, amit a Perzsa Birodalomban hazsnáltak Kb. 8 gramm nehéz volt, egy."— Előadás másolata:

1 Perzsáktól származó régészeti leletek

2

3 Dareikosz A dareikosz egy arany érme volt, amit a Perzsa Birodalomban hazsnáltak Kb. 8 gramm nehéz volt, egy perzsa uralkodó vagy harcos volt rajta Az érmét I. Dareiosz perzsa uralkodó készíttette Az ókori görögök azt hitték, hogy a dareikosz Dareiosz nevéből származik A dareikosz perzsául aranyat jelent, lehet hogy innen származik a neve, Perzsia középső vidékein zarignak hívták Az érme Kr. e körül készült

4

5

6 Behisztuni felirat A feliratok I. Dareiosz perzsa király tizenkilenc győzelmét örökítik meg ékírással. Óperzsa, újelámi és akkád nyelven. A negyedik, arameus nyelvű változat teljesen elpusztult, de a többi három is erősen sérült A felirat az ókori Babilont Ekbatanával összekötő út mellett található. A felirat alatt I. Dareiosz király életnagyságú domborműve, kezében íjjal és más jelenetek láthatók A hatalmas sziklába vésett feliratok szövegét Georg Friedrich Grotefend zseniális észrevételei és részleges megfejtései alapján Henry Creswicke Rawlinson angol orientalista fejtette meg ban, amelyet később Edwin Norris tökéletesített Biszotun iráni település mellett egy híres háromnyelvű emlék. Nyugat-Iránban található. A faluhoz vezető út fölötti, körülbelül 100 méter magas sziklafalon található A település és környezete 2006-tól a Világörökség része

7

8 t t


Letölteni ppt "Perzsáktól származó régészeti leletek. Dareikosz A dareikosz egy arany érme volt, amit a Perzsa Birodalomban hazsnáltak Kb. 8 gramm nehéz volt, egy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések