Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mohácsi csata. Hunyadi Jánosnak és Mátyásnak köszönhetően a törökök évtizedeken keresztül nem vállalkoztak nagyobb hadjáratra Magyarország területére.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mohácsi csata. Hunyadi Jánosnak és Mátyásnak köszönhetően a törökök évtizedeken keresztül nem vállalkoztak nagyobb hadjáratra Magyarország területére."— Előadás másolata:

1 A mohácsi csata

2 Hunyadi Jánosnak és Mátyásnak köszönhetően a törökök évtizedeken keresztül nem vállalkoztak nagyobb hadjáratra Magyarország területére (inkább Perzsiában és Egyiptomban terjeszkedtek). Ám a XVI. század elején ismét Magyarország felé fordult figyelmük.

3 II. Lajos harcba hívta az ország nemeseit, sőt még a jobbágyokat is felfegyverezte.

4 A mohácsi csata 1526. augusztus 29-én zajlott le a Magyar Királyság és az Oszmán Birodalom hadai között, magyar vereséggel. Valószínűleg ez a magyar hadtörténelem legtöbbet emlegetett ütközete.

5 Elesett 4000 lovas, 10000 gyalogos, 7 püspök - köztük a fővezér Tomori és Szalkai László esztergomi érsek és másik 5 püspök, valamint 16 zászlósúr meg 12 főúr. A menekülő király a Csele- patakba fulladt (bár később sokan azt állították, a trónra törő Szapolyai gyilkoltatta meg). Elesett 4000 lovas, 10000 gyalogos, 7 püspök - köztük a fővezér Tomori és Szalkai László esztergomi érsek és másik 5 püspök, valamint 16 zászlósúr meg 12 főúr. A menekülő király a Csele- patakba fulladt (bár később sokan azt állították, a trónra törő Szapolyai gyilkoltatta meg).

6 Képek a csatáról:

7

8

9 A mohácsi emlékmű:

10 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Ács Emőke Készítette: Ács Emőke


Letölteni ppt "A mohácsi csata. Hunyadi Jánosnak és Mátyásnak köszönhetően a törökök évtizedeken keresztül nem vállalkoztak nagyobb hadjáratra Magyarország területére."

Hasonló előadás


Google Hirdetések