Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,"— Előadás másolata:

1 A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,
GAZDASÁG A XVI. SZÁZADBAN

2

3 I. (Habsburg) Ferdinánd Született: 1503
                                      I. (Habsburg) Ferdinánd Született: március 10-én vagy 15-én Alcalá de Henaresban. Apja: Szép Fülöp burgundiai uralkodó. Koronázása: november 3-án Székesfehérvárott. Meghalt: július 25-én. Prágában, a Szent Vitus-székesegyházban temették el. I. Ferdinánd 1526 decemberében megszerezte a koronát és beiktatták a magyar királyok sorába. Ez volt az utolsó Székesfehérvári koronázás, a három részre szakadt országban ez az ünnepi esemény átkerült a pozsonyi dómba ben Perényi Péter koronaôr a koronával együtt török fogságba került. Szulejmán Szapolyai Jánosnak adta át az uralkodói jelvényt, aki nemsokára meghalt. Özvegye, Izabella 1551-ben átadta Ferdinándnak a koronát.

4 Miksa Született: 1527. július 31-én, Bécsben. Apja: I
                                    Miksa Született: július 31-én, Bécsben. Apja: I. Ferdinánd császár, magyar és cseh király. Koronázása: szeptember 8-án Pozsonyban. Meghalt: október 12-én. Prágában, a Szent Vitus-székesegyházban temették el. Apja életében került sor Miksa koronázására, elsôként a pozsonyi Szent Márton templomban, 1563-ban. A pozsonyi koronázásoknak történetét részletesebben ismerjük, hiszen ekkor már hosszas beszámolókat készítettek a krónikások. Így megemlítik, hogy Dobó István, Eger hôse és védôje és Zrínyi Miklós, a szigetvári vár védôje is ott volt, nagyszámú lovas kíséretében. Mindig leírják a királynék koronázását, ami általában másnap történt, s jelképesen csak a felséges asszony vállát érintették a Szent Koronával.

5 Rudolf Született: 1552. július 18-án, Bécsben. Apja: II
                               Rudolf Született: július 18-án, Bécsben. Apja: II. Miksa német-római császár, magyar és cseh király. Koronázása: szeptember 25-én Pozsonyban. Meghalt: január 20-án. Prágában, a Szent Vitus-székesegyházban temették el. Beteg apja mellett koronázták meg Rudolfot, aki többnyire Prágában élt, és a mûtárgyak iránti szeretete alapján a Szent Koronát is Prágába vitette. Súlyos elmebaja miatt néhány év múlva lemondott a trónról öccse, Mátyás javára.

6 II. Mátyás Született: 1557. február 24-án, Bécsben. Apja: II
                                       II. Mátyás Született: február 24-án, Bécsben. Apja: II. Miksa német-római császár, magyar és cseh király. Koronázása: november 19-én, Pozsonyban. Meghalt: március 20-án. Bécsben, a Kapucinus-kriptában temették el. Mátyás 1608-ban vette át Prága mellett, egy hatlovas hintóból a jelvényeket, majd Pozsonyban lelkes tömeg ünneplô gyûrûjében koronáztatta meg magát. Ekkor említik elôször a magyar nemzeti színek használatát. A menet piros-fehér-zöld színû posztóval bevont úton haladt. Az ünnepség után hatalmas vígasság, ökörsütés, tûzijáték fejezte be a napot. Ismét sor került a korona ôrzésének szabályozására: 2 koronaôr a pozsonyi várban, lepecsételt szekrényben vigyázzon a jelvényekre. Az egyik ôr, a mûvelt Révay Péter írta az elsô könyvet a koronáról.

7 BÉCSI KÖZPONT ÉS A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG
HABSBURG BIRODALOM ( HB CSALÁD TAGJA) EGYÉB HB TARTOMÁ- NYOK, SZERZETT TERÜLETEK MAGYAR KIRÁLYSÁG ( HB.CSALÁDBÓL) HELYTARTÓ ÉS TANÁCSA KP. POZSONY NÁDOR, ÉRSEK TANÁCSOSOKAT A KIR. NEVEZI KI ORSZÁGGYŰLÉS /ADÓ KATONA/ F.H. FŐNEMESEK A.H. KÖZNEMESEK MEGYÉNKÉNT KÖVETEK

8

9 A KERESKEDELEM RIDEG MARHATENYÉSZTÉS (MAGYAR SZÜRKE) PUSZTÁKON A VÁROSOK KÖZELÉBEN BÉRBE VETT FÖLDEKEN MO. A VILÁG LEGNAGYOBB HÚSEXPORTŐRE EKKOR VOLT AZ ÁRFORRADALOM (MG TERMÉKEK DRÁGULÁSA) ( POLGÁROK, HAJDÚK, TŐZSÉREK GAZDÁK) BOR ÉS GABONAKERESKEDELEM FŐKÉNT A NEMESSÉG ÜZLETE, BŐVÍTIK A MAJORSÁGUKAT(A NEMES SAJÁT KEZELÉSÉBEN LÉVŐ FÖLDBIRTOK, AMIT A JOBBÁGYOKKAL MŰVELTET MEG ROBOTBAN, A JOBBÁGYTELEK HASZNÁLATÁNAK FEJÉBEN!!!)


Letölteni ppt "A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések