Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

II. József Róla Egyházügyi rendeletei Jobbágyrendelete Államszervezet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "II. József Róla Egyházügyi rendeletei Jobbágyrendelete Államszervezet."— Előadás másolata:

1 II. József Róla Egyházügyi rendeletei Jobbágyrendelete Államszervezet

2 Róla II. József Bécs, március 13. –án született Bécsben. Mária Terézia királynő és I. Ferenc István császár legidősebb fia. Kalapos királyként is emlegetik, mivel nem koronáztatta meg magát től német-római császár, 1780-tól magyar és cseh király, az első uralkodó. Két felesége volt, Bourbon Izabella és Mária Jozefa. Két lánya volt, Mária Terézia Erzsébet és Mária Krisztina. II. József február 20.-án hunyt el Bécsben.

3 Egyházügyi rendeletei
Első, legfontosabb intézkedése a türelmi rendelet létrehozása volt 1781-ben, amely az unitáriusok, reformátusok, evangélikusok és ortodoxok számára szabadabb vallásgyakorlást engedélyezett. Ahol legalább 100, nem katolikus vallást gyakorló család élt, ott azok a saját költségükön templomokat is építhettek.

4 Jobbágyrendelete A román parasztfelkelés nagy szerepet játszott az 1785-ös jobbágyrendelet kiadásában. Ez eltörölte a jobbágy elnevezést és megerősítette a parasztok telekhez való jogát, valamint vagyonuk szabad örökítésének jogát. Egy február 10-én kiadott rendelet egységes adót tervezett bevezetni minden föld után parasztnak és nemesnek egyaránt. A magyar arisztokrácia körében ez a terv felháborodást szült.

5 Államszervezet II. József igyekezett központosítani az államszervezetet ben egyesítette a Helytartótanácsot és a Magyar Kamarát és a Magyar és Erdélyi Kancelláriát. A Helytartótanács ügyintézésének gyorsabbá, pontosabbá tétele érdekében 29 ügyosztály szervezését rendelte el. Ezek 1848-ig működtek.


Letölteni ppt "II. József Róla Egyházügyi rendeletei Jobbágyrendelete Államszervezet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések