Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MAGYARORSZÁG A SZÁZADBAN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MAGYARORSZÁG A SZÁZADBAN"— Előadás másolata:

1 MAGYARORSZÁG A 12-13. SZÁZADBAN

2

3 SZENT LÁSZLÓ HADJÁRATAI

4 SZENT LÁSZLÓ ÁTKEL A DRÁVÁN

5 KÖNYVES KÁLMÁN ( )

6

7 KÁLMÁN ÉS ÁLMOS

8 KÁLMÁN HADJÁRATAI

9 A KÖZNEMESSÉG KIALAKULÁSA

10 A VÁROSOK - RENDISÉG

11 AZ ÁLLAM IGAZGATÁSA

12 III. BÉLA JÖVEDELMEI

13 AZ ARANYBULLA MOZGALOM
OKAI: AZ URALKODÓ PAZARLÓ ÉLETMÓDJA FÉNYŰZŐ ÉLET, UDVARTARTÁS KÖLTSÉGES, ZÖMMEL SIKERTELEN HADJÁRATOK IDEGEN KEGYENCEK A KIRÁLYI UDVARBAN A KIRÁLYI FÖLDEK ELADOMÁNYOZÁSA (80%-ról 30 %) EREDMÉNYE: CSÖKKENŐ URALKODÓI BEVÉTELEK

14 AZ ARANYBULLA MOZGALOM
AZ URALKODÓI BEVÉTELEK VÁLTOZÁSAI: regálék (adók, vámok-révek növelése) A pénz nemesfém tartalmának csökkentése a kamara haszna növelése ) a pénzváltás jövedelmét bérbe adta (izraeliták és izmaeliták = zsidók és arabok).

15 AZ ARANYBULLA MOZGALOM
TÁRSADALMI ELÉGEDETLENSÉG: AZ OSZTOGATÁSBÓL KIMARADT FŐURAK AZ EGYHÁZ A SZOLGÁLÓ NEMESSÉG (SERVIENSEK-MEGLÉVŐ JOGAIK ELVESZTÉSÉTŐL TARTANAK) 1213-ban Bánk bán, Péter ispán vezetésével  merénylet során megölték Gertrúd királynét.

16 BÁNK BÁN „Reginam occidere nolite timere bonum est si omnes consentiunt ego non contradico” Merániai János esztergomi érsek A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.

17 AZ ARANYBULLA 1222. adómentesség a servienseknek
bírói ítélet nélkül servienseket elítélni tilos nemes csak az ország védelmére köteles hadba vonulni egész vármegyét tilos adományozni megtiltja a pénzrontást és a mértéktelen birtokadományozást megtiltja az idegenek birtokviselését ellenállási záradék (király ellen való fellépés)

18 AZ ARANYBULLA UTÓÉLETE
1231. Aranybulla megújítása: bővült az egyház bírói szerepe és ellenállási joga, csökkent a kiváltságolt serviensek köre. 1232: Kehidai oklevél: a serviensek jogot kapnak helyi szinten érdekeik közös védelmére: a megye keretein belül (nemesi vármegye kezdete, alispán, szolgabírák). 1267: IV. Béla a tatárjárás után már nemesnek nevezi a servienseket is 1351: Nagy Lajos kimondja az egy, és ugyanazon nemesi szabadság elvét

19

20 AZ ARANYBULLA MÁSOLATA

21 A VÁLSÁG FOLYAMATA

22 A TÁRSADALOM ÁTALAKULÁSA

23

24 KÜLPOLITIKA


Letölteni ppt "MAGYARORSZÁG A SZÁZADBAN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések