Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tatárjárás 1241-1242. Halicsi fejedelemség Kun területek Lengyel királyság Német-római Császárság Szerb királyság Bolgár birodalom Vereckei hágó Muhi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tatárjárás 1241-1242. Halicsi fejedelemség Kun területek Lengyel királyság Német-római Császárság Szerb királyság Bolgár birodalom Vereckei hágó Muhi."— Előadás másolata:

1 Tatárjárás 1241-1242

2 Halicsi fejedelemség Kun területek Lengyel királyság Német-római Császárság Szerb királyság Bolgár birodalom Vereckei hágó Muhi Buda Trau Bécs Tatárjárás 1241-1242 Ögödej nagykán

3 A muhi csata (els ő támadás) Sajó

4 A muhi csata (második támadás) Sajó

5 A tatárjárás idején …………….. volt Magyarország királya. ……………….. barát hozta a fenyegető hírt a tatárokról. A mongol hadak főserege a …………… hágón át jutott hazánkba …………… kán vezetésével. A ………………… védelmet kértek a magyar királytól. A mongolok megjelenésekor pánik tört ki az országban és a magyarok megölték ………………., a kunok királyát. A ………….. csatában 1241.április 11-12-én a magyarok vereséget szenvedtek. A király a dalmáciai ……………. szigetén talált menedéket. A mongolok …………. tavaszán hirtelen kivonultak Magyarország területéről. A tatár pusztítástól csak a ……………… és a falakkal megerősített városok menekültek meg. IV. Béla leányát, ………………. Magyarország megmenekülése alkalmából felajánlotta Istennek és apácák nevelték fel. Egészítsd ki helyesen az alábbi mondatokat!

6 IV. Béla A tatárjárás idején IV. Béla volt Magyarország királya. Julianus Julianus barát hozta a fenyegető hírt a tatárokról. VereckeiBatu A mongol hadak főserege a Vereckei hágón át jutott hazánkba Batu kán vezetésével. kunok Kötönyt, A kunok védelmet kértek a magyar királytól. A mongolok megjelenésekor pánik tört ki az országban és a magyarok megölték Kötönyt, a kunok királyát. muhi A muhi csatában 1241. április 11-12-én a magyarok vereséget szenvedtek. Trau A király a dalmáciai Trau szigetén talált menedéket. 1242 A mongolok 1242 tavaszán hirtelen kivonultak Magyarország területéről. kővárak A tatár pusztítástól csak a kővárak és a falakkal megerősített városok menekültek meg. Margitot IV. Béla leányát, Margitot Magyarország megmenekülése alkalmából felajánlotta Istennek és apácák nevelték fel.Megoldás

7 http://www.tortenelemtanitas.hu/2011/02/tatarjaras-animalt- bemutato/ Tompos Anita munkája


Letölteni ppt "Tatárjárás 1241-1242. Halicsi fejedelemség Kun területek Lengyel királyság Német-római Császárság Szerb királyság Bolgár birodalom Vereckei hágó Muhi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések