Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a. Bethlen Gábor 1580-1629  Erdélyi fejedelem:1613-1629  Magyar király:1620-1621  Bethlennek az akkori fejedelem elől.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a. Bethlen Gábor 1580-1629  Erdélyi fejedelem:1613-1629  Magyar király:1620-1621  Bethlennek az akkori fejedelem elől."— Előadás másolata:

1 Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a

2 Bethlen Gábor 1580-1629  Erdélyi fejedelem:1613-1629  Magyar király:1620-1621  Bethlennek az akkori fejedelem elől török földre kellett menekülnie. Később Bethlen a török had kíséretében visszatér Erdélybe. Az országgyűlésen megválasztották az új fejedelemnek. Bethlen korában élte Erdély a fénykorát.  Bethlennek kiváló nyelvtudása és tárgyalókészsége volt.

3 Erdély felvirágzása  Külföldről iparosokat és bányászokat hívott  Megtiltotta hogy az értékesebb árucikkeket kivigyék az országból (pl.:arany,só), ezekkel csak a Bethlen által megbízott emberek kereskedhettek. Ezekből a kereskedelmekből a kincstár gazdagodott.  A pénz egy másik részéből Gyulafehérváron építettek fejedelmi udvart. Bethlen semmivel sem volt különb a többi európai uralkodóktól.  A bevétel többi részén a hadseredet bővítette melyre később szüksége volt.

4 A harmincéves háború  1618-ban kitört a harmincéves háború a Habsburgok és a protestánsok között.  A háború Csehországban kezdődött.  Bethlen a Habsburgok ellen akart szövetséget kötni, hogy egyben legyen az Erdély fejedelme és Magyarország királya és így az egyesített ország kiűzze a törököt.  Bethlen csapatai folyamatos győzelmeket arattak így Magyarország északi része a kezébe került.  Bécs megszegte a bécsi-békét és üldözni kezdte a protestánsokat.  További országok keveredtek bele a csatába:Németország, Csehország, Franciaország, Svédország, Dánia és persze az erdélyi fejedelemség.

5  Ez az újkor legnagyobb csatája  Bethlennek továbbra se sikerül Magyarország trónjára, mert a Habsburgok ellenfelei nem tudták támogatni őt  Bethlen a hadjáratai során védelmezte a protestánsokat  Bethlen békét kötött, melyben megerősítették a bécsi békét és már Magyarországon se lehetett üldözni a protestánsokat. Továbbá 7 magyar vármegye a fejedelem birtokába került.  A fejedelem iskolákat,nyomdákat hozott létre.  A protestáns iskolákat kollégiumnak nevezték és ezekben a kollégiumban híres tanárok tanítottak.  Bethlen nem tűrte a katolikusok üldözését

6 I. Rákóczi György  Bethlen meghalt és a trónjára I. Rákóczi György (1630-1468) került.  György folytatta Bethlen munkáját és a protestánsokat is ugyanúgy védte.  Akkor indított a Habsburgok ellen háborút amikor a 30 éves csatában vereségeket szenvedett.  A béke ismét Erdélynek és a protestánsoknak kedvezményezett.

7 A fejedelemség hanyatlása  A következő fejedelem II. Rákóczi György (1648- 1660) tönkretette elődjei munkáját.  Háborút kezdeményezett Lengyelország ellen a török engedélye nélkül.  A szultán féltékenységből bosszúra szomjazott ezért a tatárokat és a szövetségeseit Erdély ellen küldte.  Leégették Erdély földjeit és kb.20 ezer foglyot ejtettek. A fejedelemség legfontosabb várát, Váradot is elfoglalták. A csatában meghalt a fejedelem is.

8 Élet az Erdélyi fejedelemségben  Ellentétben több nyugati országgal itt szokás volt a rendszeres fürdés,tisztálkodás. Ennek ellenére az emberek mégsem voltak egészségesebbek.  A főurak a gyermekek nevelésére igen nagy gondot fordítottak. Később otthon tanítatták őket, csak nagyobb korukban jártak iskolába.  A szegény családoknál sokszor előfordul hogy a gyerekek még a felnőttkort sem élik meg, és akik túlélik korán elkell menniük dolgozni.

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a. Bethlen Gábor 1580-1629  Erdélyi fejedelem:1613-1629  Magyar király:1620-1621  Bethlennek az akkori fejedelem elől."

Hasonló előadás


Google Hirdetések