Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák 9.-10. évfolyamos diákjai számára.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák 9.-10. évfolyamos diákjai számára."— Előadás másolata:

1 XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára Mátyás ifjúkora Trónra lépése és hatalmának biztosítása Házasságai és gyermekei Mátyás és a kultúra Török elleni harc Pénzügyi reformok Mátyás király halála és hagyatéka

2 „Mátyás, az igazságos” Mátyás ifjúkora Édesapja Hunyadi János a „törökverő”, Édesanyja Szilágyi Erzsébet . . . . . . Hunyadi Mátyás szülőháza Kolozsvár, – Bécs Vitéz János

3 „Mátyás, az igazságos” . . III.Frigyes .. .. .. .. . .. . . . .
Trónra lépése és hatalmának biztosítása . III.Frigyes .. .. .. .. . .. . . Mátyás - III. Frigyes bécsújhelyi megállapodás -- III. Frigyes elismeri Mátyást királynak -- 80 000 aranyforintért visszaadja a koronát, -- ha fiú utód nélkül hal meg Mátyás, akkor a magyar trón a Habsburgokra száll . . 1464. március 29-én koronázta magyar királlyá az esztergomi érsek Hunyadi Mátyást Székesfehérváron, ezzel a szokásjog szerint is legitimmé téve uralmát.

4 „Mátyás, az igazságos” Házasságai és gyermekei . . I. felesége Podjebrád Katalin ( ) cseh király lánya II. felesége Aragóniai Beatrix ( ) 1476-ban vette feleségül . . Fia Corvin János, Edelpeck Borbálától született, án

5 „Mátyás, az igazságos” Visegrádi királyi vár Mátyás korában .
Mátyás és a kultúra Visegrádi királyi vár Mátyás korában Herkules kút . . . . Uralkodása idején budai, illetve visegrádi udvara az európai reneszánsz egyik központjává vált.

6 „Mátyás, az igazságos” . . . . . . . Kenyérmezei csata
Török elleni harc . . . 1479. októberében a török feldúlja szász földet, de Báthori István és Kinizsi Pál október 13-án Kenyérmezőn hatalmas vereséget mért a törökre . . . . 1483-ban 7 éves békeszerződést kötött Mátyás a törökkel, ezzel biztosítva Magyarország békéjét és a nyugati hadjáratok sikereit Magyar Balázs és Kinizsi Pál Kenyérmezei csata

7 „Mátyás, az igazságos” . Pénzügyi Reform Adók mindenki számára
kötelező k lettek Adók ellenőrzését kivonja a rendi ellenőrzés aló . Aranyforint Ezüstpénz

8 „Mátyás, az igazságos” Köszönjük a figyelmet .
Mátyás király halála és hagyatéka . 1490. április 06-án Mátyás váratlanul meghalt A török fenyegetettség miatt olyan király kellett, aki a nyugati hódítások helyett a törökkel is sikeresen fel tudja venni a harcot 1490. július 15-én II. Ulászlót választották királlyá a Fekete Sereget feloszlatták Köszönjük a figyelmet . . .


Letölteni ppt "XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák 9.-10. évfolyamos diákjai számára."

Hasonló előadás


Google Hirdetések