Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hunyadi Mátyás 1443-1490 uralkodása:1458-1490 571 éve született 556 éve választották királlyá 32 évig uralkodott 47 évet élt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hunyadi Mátyás 1443-1490 uralkodása:1458-1490 571 éve született 556 éve választották királlyá 32 évig uralkodott 47 évet élt."— Előadás másolata:

1

2 Hunyadi Mátyás uralkodása: éve született 556 éve választották királlyá 32 évig uralkodott 47 évet élt.

3 SZÜLEI Apja: Hunyadi János Anyja: Szilágyi Erzsébet A híres törökverő, a középkori Magyar Királyság egyik legkiemelkedőbb hadvezére. Nevéhez fűződik az 1456-os nándorfehérvári diadal..

4 Vajdahunyad vára Romániában. A család erről a várról nevezte el magát. A Városligetben felépítették a vár másolatát. Ma Mezőgazdasági Múzeum.

5 A nándorfehérvári vár ban apja világraszóló győzelmet aratott itt a törökök felett. Ezután 70 évig a törökök nem merték megtámadni hazánkat.

6 szülőháza Kolozsváron szobra Kolozsváron Mátyás király Kolozsváron született 571 éve. Kolozsvár ma Romániában található.

7 Hunyadi Mátyás gyermekkora: - Kiváló tanítómesterei voltak. ( Szánoki Gergely lengyel humanista, majd Vitéz János ) - Mátyást sokoldalú, érdeklődő emberré nevelték, tanították egyház- és államjogra, művészetekre és latinra. A magyar mellett németül és csehül is beszélt. - Mátyás műveltsége jóval meghaladta korának főuraiét.

8 Hunyadi Mátyás gyermekkora: - É letének személyes tragédiái megedzették: 13 éves korában meghalt az apja,14 éves korában megölték a bátyját ben V. László meghalt. Mátyást az országgyűlés királlyá választotta 15 évesen.

9 - Hatalmának alapja a fős hadsereg volt. - A híres fekete sereg ebből főt tett ki. Tagjai zsoldos katonák voltak. Híres hadvezére: Kinizsi Pál. - Célja: az erős királyi hatalom visszaállítása. Az állam bevételeit kemény adózással biztosította. Mátyás uralkodása A középkori Magyar királyság.

10 Hunyadi Mátyás uralkodása: - A fekete sereg fenntartására évente rendkívüli hadiadót vetett ki. - A határokon behozott és kivitt árukra korona- vámot szedett. A kapuadó helyett füstpénzt kellett fizetni. - A kincstartóságot újjászervezte. Egy központi bíróság volt az országban. Maga is sokat ítélkezett. - Az országgyűlés határozatait nem vette figyelembe, emiatt főúri lázadás is kitört ellene. Ezt a lázadást kegyetlenül leverte.

11 Kikkel háborúzott? 1.A törökökkel: 2.A csehekkel: 3.Az osztrákokkal:

12 Hunyadi Mátyás uralkodása: - Jövedelmei: sóbányászat, ércbányászat, adók, vámjövedelmek voltak. - Kiváló politikusi képességei voltak. Hadseregével, bevételeivel, híveivel az elképzeléseit nagyszerűen meg tudta valósítani. - Mátyás aranyforintjain Szent István képe volt.

13 A reneszánsz elterjedése Magyarországon Mátyás igazi reneszánsz ember volt. Előbbre valónak tartotta az élet szeretetét, a művészeteket, mint a háborút és a gyilkolást. A reneszánsz szó újjászületést jelent. Itáliából indult ki ez a művészeti irányzat A XV. sz.- ban. Az ókori kultúra újbóli felfedezését jelenti. Mátyás 1474-ben eljegyezte a nápolyi király lányát, Beatrixot. Ettől kezdve a királyi udvar elkápráztatta a külföldi követeket.

14 A reneszánsz elterjedése Magyarországon Mátyás király kitűnően beszélt és olvasott olaszul és rajongott a reneszánsz vívmányaiért. Az itáliai mintára bevezetett közegészségügyi és oktatási intézmények, valamint az új jogrendszer Magyarország fejlődésére jelentős hatást gyakoroltak.Mátyás királyMagyarország Bőkezű pártfogása sok itáliai humanistát vonzott a budai ésbudai visegrádivisegrádi királyi udvarba. (például Galeotto Marziót ésGaleotto Marziót Antonio Bonfini történetírót)Antonio Bonfini

15 Hunyadi Mátyás uralkodása: Mátyás támogatta a tudományokat is, mert mint mondotta: „A tudatlan király olyan,mint a koronás szamár.” Mátyás rendelkezett a világ második legnagyobb könyvtárával – ez összesen corvinából állt. amelyet csak a római pápák vatikáni könyvtára múlt felül.római pápák vatikáni

16 Hunyadi Mátyás uralkodása: Az egész világon hatodikként hazánkban is létesült nyomda. Hess András budai nyomdája 1473-ban.A leghíresebb műve:a Chronica Hungarorum, Magyarország története.

17 A reneszánsz elterjedése Magyarországon Humanisták serkentették a királyt a reneszánsz építészet pártolására is.

18 Buda vára Mátyás király korában. A visegrádi vár – Mátyás nyári palotája. Corvina / corvus= holló/Címere után szokták Hollós Mátyásnak, vagy Corvin Mátyásnak nevezni. Minden könyvében holló hirdette, hogy Mátyás könyvtárából való.

19 Mátyás uralkodása 2 felesége volt. Az első Podjebrád Katalin, Második felesége Beatrix cseh királylány ben nápolyi királylány volt. Gyerekszülésben meghalt ben házasodtak össze. Gyermekük nem született ben ismerkedett meg egy polgárleánnyal, Edelpeck Borbálával. Szerelmükből 1473-ben törvénytelen fia született, Corvin János. Edelpeck BorbálávalCorvin János

20 Corvin János/ / Törvénytelen gyermeknek számított, ezért nem uralkodhatott. Pedig apja mindent megtett, hogy ő kövesse majd a trónon.31 évet élt. Pestisben halt meg.

21 Mátyás király öröksége 1490-ben halt meg Bécsben. A Szent István dómban ravatalozták fel. Székesfehérváron temették el. „Meghalt Mátyás, oda az igazság.” Magyarország legszebb templomát Mátyás királyról nevezték el. Mátyás korában építették a 60 m magas tornyát.

22 Mátyás király öröksége Mátyás király kút a Budai Várpalotában. A Herkules kút Mátyás király visegrádi palotájából.

23 Mátyás király öröksége Mátyás király arcképe az 1000Forintoson. Mátyás király szobra a Hősök terén..

24 Mátyás király öröksége Róla írták a legtöbb mesét. Az egyik legnépszerűbb királyunk volt.


Letölteni ppt "Hunyadi Mátyás 1443-1490 uralkodása:1458-1490 571 éve született 556 éve választották királlyá 32 évig uralkodott 47 évet élt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések