Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hunyadi Mátyás uralkodása: éve született

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hunyadi Mátyás uralkodása: éve született"— Előadás másolata:

1 Hunyadi Mátyás 1443-1490 uralkodása:1458-1490 571 éve született
556 éve választották királlyá 32 évig uralkodott 47 évet élt.

2 SZÜLEI . Apja: Hunyadi János Anyja: Szilágyi Erzsébet 1409-1456
A híres törökverő , a középkori Magyar Királyság egyik legkiemelkedőbb hadvezére. Nevéhez fűződik az 1456-os nándorfehérvári diadal.

3 Vajdahunyad vára Romániában. A család erről a várról nevezte el magát.
A Városligetben felépítették a vár másolatát. Ma Mezőgazdasági Múzeum.

4 A nándorfehérvári vár ban apja világraszóló győzelmet aratott itt a törökök felett. Ezután 70 évig a törökök nem merték megtámadni hazánkat.

5 szülőháza Kolozsváron szobra Kolozsváron
Mátyás király Kolozsváron született 571 éve . Kolozsvár ma Romániában található.

6 Hunyadi Mátyás gyermekkora: - Kiváló tanítómesterei voltak
Hunyadi Mátyás gyermekkora: - Kiváló tanítómesterei voltak. ( Szánoki Gergely lengyel humanista, majd Vitéz János ) - Mátyást sokoldalú, érdeklődő emberré nevelték, tanították egyház- és államjogra, művészetekre és latinra. A magyar mellett németül és csehül is beszélt. - Mátyás műveltsége jóval meghaladta korának főuraiét.

7 Hunyadi Mátyás gyermekkora: - Életének személyes tragédiái megedzették: 13 éves korában meghalt az apja,14 éves korában megölték a bátyját ben V. László meghalt. Mátyást az országgyűlés királlyá választotta 15 évesen.

8 Mátyás uralkodása A középkori Magyar királyság.
- Hatalmának alapja a fős hadsereg volt. - A híres fekete sereg ebből főt tett ki. Tagjai zsoldos katonák voltak. Híres hadvezére: Kinizsi Pál. - Célja: az erős királyi hatalom visszaállítása. Az állam bevételeit kemény adózással biztosította.

9 Hunyadi Mátyás uralkodása: - A fekete sereg fenntartására évente rendkívüli hadiadót vetett ki. - A határokon behozott és kivitt árukra korona-vámot szedett. A kapuadó helyett füstpénzt kellett fizetni. - A kincstartóságot újjászervezte. Egy központi bíróság volt az országban. Maga is sokat ítélkezett. - Az országgyűlés határozatait nem vette figyelembe, emiatt főúri lázadás is kitört ellene. Ezt a lázadást kegyetlenül leverte.

10 A törökökkel: A csehekkel: Az osztrákokkal:
Kikkel háborúzott? A törökökkel: A csehekkel: Az osztrákokkal:

11 Hunyadi Mátyás uralkodása: - Jövedelmei: sóbányászat, ércbányászat, adók, vámjövedelmek voltak. - Kiváló politikusi képességei voltak. Hadseregével, bevételeivel, híveivel az elképzeléseit nagyszerűen meg tudta valósítani. - Mátyás aranyforintjain Szent István képe volt.

12 A reneszánsz elterjedése Magyarországon
Mátyás igazi reneszánsz ember volt. Előbbre valónak tartotta az élet szeretetét, a művészeteket, mint a háborút és a gyilkolást. A reneszánsz szó újjászületést jelent. Itáliából indult ki ez a művészeti irányzat A XV. sz.- ban. Az ókori kultúra újbóli felfedezését jelenti. Mátyás 1474-ben eljegyezte a nápolyi király lányát, Beatrixot. Ettől kezdve a királyi udvar elkápráztatta a külföldi követeket.

13 A reneszánsz elterjedése Magyarországon
Mátyás király kitűnően beszélt és olvasott olaszul és rajongott a reneszánsz vívmányaiért. Az itáliai mintára bevezetett közegészségügyi és oktatási intézmények, valamint az új jogrendszer Magyarország fejlődésére jelentős hatást gyakoroltak. Bőkezű pártfogása sok itáliai humanistát vonzott a budai és visegrádi királyi udvarba. (például Galeotto Marziót és Antonio Bonfini történetírót)

14 Hunyadi Mátyás uralkodása:
Mátyás támogatta a tudományokat is, mert mint mondotta: „A tudatlan király olyan,mint a koronás szamár.” Mátyás rendelkezett a világ második legnagyobb könyvtárával – ez összesen corvinából állt. amelyet csak a római pápák vatikáni könyvtára múlt felül.

15 Hunyadi Mátyás uralkodása:
Az egész világon hatodikként hazánkban is létesült nyomda. Hess András budai nyomdája 1473-ban.A leghíresebb műve:a Chronica Hungarorum, Magyarország története.

16 A reneszánsz elterjedése Magyarországon
Humanisták serkentették a királyt a reneszánsz építészet pártolására is.

17 Buda vára Mátyás király korában. A visegrádi vár –
Buda vára Mátyás király korában A visegrádi vár – Mátyás nyári palotája . Corvina / corvus= holló/Címere után szokták Hollós Mátyásnak, vagy Corvin Mátyásnak nevezni. Minden könyvében holló hirdette, hogy Mátyás könyvtárából való.

18 Mátyás uralkodása 2 felesége volt.
Az első Podjebrád Katalin, Második felesége Beatrix cseh királylány ben nápolyi királylány volt. Gyerekszülésben meghalt ben házasodtak össze. Gyermekük nem született. 1470-ben ismerkedett meg egy polgárleánnyal, Edelpeck Borbálával. Szerelmükből ben törvénytelen fia született, Corvin János.

19 Corvin János/ / Törvénytelen gyermeknek számított, ezért nem uralkodhatott. Pedig apja mindent megtett, hogy ő kövesse majd a trónon.31 évet élt. Pestisben halt meg.

20 Mátyás király öröksége
1490-ben halt meg Bécsben. A Szent István dómban ravatalozták fel. Székesfehérváron temették el. „Meghalt Mátyás, oda az igazság.” Magyarország legszebb templomát Mátyás királyról nevezték el. Mátyás korában építették a 60 m magas tornyát.

21 Mátyás király öröksége
Mátyás király kút a Budai Várpalotában. A Herkules kút Mátyás király visegrádi palotájából.

22 Mátyás király öröksége
Mátyás király arcképe az 1000Forintoson. Mátyás király szobra a Hősök terén..

23 Mátyás király öröksége
Róla írták a legtöbb mesét. Az egyik legnépszerűbb királyunk volt.


Letölteni ppt "Hunyadi Mátyás uralkodása: éve született"

Hasonló előadás


Google Hirdetések