Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Iskolánk névadója: Szent László király (1077-1095) Készítette: Szendrei Péter.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Iskolánk névadója: Szent László király (1077-1095) Készítette: Szendrei Péter."— Előadás másolata:

1 Iskolánk névadója: Szent László király (1077-1095) Készítette: Szendrei Péter

2 1040 körül született Lengyelországban apja Vazul fia, Béla (későbbi I. Béla királyunk) apja Vazul fia, Béla (későbbi I. Béla királyunk) anyja Richeza (vagy Adelhaid) nevű lengyel hercegnő anyja Richeza (vagy Adelhaid) nevű lengyel hercegnő nevének jelentése: ‘fenséges’ nevének jelentése: ‘fenséges’ apjával 1050 táján érkezhetett Magyar- országra apjával 1050 táján érkezhetett Magyar- országra

3 Harc a hatalomért A Vazul-fiak (I. András, majd I. Béla) szerezték meg az uralmat, majd A Vazul-fiak (I. András, majd I. Béla) szerezték meg az uralmat, majd András fia, Salamon (1063- 1074) és Béla fiai: András fia, Salamon (1063- 1074) és Béla fiai: I. Géza (1074-1077) és László egymással harcoltak a hatalomért. I. Géza (1074-1077) és László egymással harcoltak a hatalomért. Vazul AndrásBéla Salamon Géza László Salamon Géza László

4 Lovagszent 1068-ban Kerlésnél győzte le a betörő kun csapatokat: 1068-ban Kerlésnél győzte le a betörő kun csapatokat: a Képes Krónika iniciáléja ezt az eseményt mutatja a Képes Krónika iniciáléja ezt az eseményt mutatja nevezetes mondája híres küzdelme a kun vitézzel, megmentve egy keresztény leányt. nevezetes mondája híres küzdelme a kun vitézzel, megmentve egy keresztény leányt.

5 A hatalom megszerzése Bátyjával együtt a hercegséget megszerezték: László a nyitrai területeket birtokolta. Bátyjával együtt a hercegséget megszerezték: László a nyitrai területeket birtokolta. Többször harcoltak külső ellenség (bizánciak, kunok) ellen; Többször harcoltak külső ellenség (bizánciak, kunok) ellen; de megküzdöttek a velük leszámolni akaró Salamon- nal is: Mogyoródnál (1074) megverik Salamon seregét, aki a mosoni várba menekül. de megküzdöttek a velük leszámolni akaró Salamon- nal is: Mogyoródnál (1074) megverik Salamon seregét, aki a mosoni várba menekül.

6 Királysága 1077-ben bátyja, Géza váratlanul meghalt: ekkor lépett László a trónra. 1077-ben bátyja, Géza váratlanul meghalt: ekkor lépett László a trónra. Céljai voltak: Céljai voltak: kibékülni Salamonnal;kibékülni Salamonnal; szilárd hatalmat teremteni; szilárd hatalmat teremteni; megerősíteni a Szent István-i államrendet; megerősíteni a Szent István-i államrendet; megerősíteni a keresztény egyházat; megerősíteni a keresztény egyházat; növelni az ország területét. növelni az ország területét.

7 Az erős kezű király A feudális államrend megszilárdításáért kemény törvényeket hozott: A feudális államrend megszilárdításáért kemény törvényeket hozott: aki egy tyúk értékénél többet lopott, halállal bűnhődött, akár szolga, akár szabad, akár szegény, akár gazdag ember volt. aki egy tyúk értékénél többet lopott, halállal bűnhődött, akár szolga, akár szabad, akár szegény, akár gazdag ember volt. a királyi hatalmat az ország egész területére kiterjesztette. a királyi hatalmat az ország egész területére kiterjesztette.

8 Az egyház megerősítője Új püspökségeket hozott létre: Új püspökségeket hozott létre: Nagyváradon és Zágrábban Nagyváradon és Zágrábban Nagy birtokokat adományo- zott az egyháznak Nagy birtokokat adományo- zott az egyháznak Az egyházi szervezetet megerősítette (káptalanok, monostorok alapítása) Az egyházi szervezetet megerősítette (káptalanok, monostorok alapítása) A pápai felsőséget elismerte, de nem hagyta, hogy bele- szóljon az ország belügyeibe. A pápai felsőséget elismerte, de nem hagyta, hogy bele- szóljon az ország belügyeibe.

9 Az ország gyarapítója Újra meg kellett küzdenie a betörő kunokkal (a Pogáncs folyónál, 1091-ben); Újra meg kellett küzdenie a betörő kunokkal (a Pogáncs folyónál, 1091-ben); de meghódította Horvátországot és elfoglalta Bosznia északi részét is (1091); de meghódította Horvátországot és elfoglalta Bosznia északi részét is (1091); eredményesen harcolt Bizánccal és Haliccsal szemben is. eredményesen harcolt Bizánccal és Haliccsal szemben is. a német-római császárral szemben is megőrizte határainkat. a német-római császárral szemben is megőrizte határainkat.

10 Halála 1095-ben újra hadakozni indult, de a morva határ közelében beteg lett. 1095-ben újra hadakozni indult, de a morva határ közelében beteg lett. Halála előtt azt a Kálmánt (bátyja idősebb fiát) tette királlyá, akit azelőtt nem kedvelt, de az ország érdekeit nézte ekkor is, nem személyes ellenszenvét. Halála előtt azt a Kálmánt (bátyja idősebb fiát) tette királlyá, akit azelőtt nem kedvelt, de az ország érdekeit nézte ekkor is, nem személyes ellenszenvét. Előbb Somogyvárott, majd a nagyváradi székesegy- házban temették el. Előbb Somogyvárott, majd a nagyváradi székesegy- házban temették el.

11 „Elegantissimus rex” Hatalmas termetű, bátor és erős férfi volt: fejjel emelkedett ki a csatatéren harcolók közt: Hatalmas termetű, bátor és erős férfi volt: fejjel emelkedett ki a csatatéren harcolók közt: ezért vált a lovagok, királyok példaképévé; ezért vált a lovagok, királyok példaképévé; s avatta szentté III. Béla király 1192-ben. s avatta szentté III. Béla király 1192-ben. Őt tekintette példa- képének Nagy Lajos, Zsigmond, Hunyadi Mátyás és Jagelló Ulászló királyunk is. Őt tekintette példa- képének Nagy Lajos, Zsigmond, Hunyadi Mátyás és Jagelló Ulászló királyunk is.

12 A népi hős és példakép Alakját számtalan népmonda őrizte meg, például: Alakját számtalan népmonda őrizte meg, például: … a Tordai-hasadék, … a Szent László pénze, … a Szent László füve. az ország védelmezője, határaink őrzője, leg- kedveltebb szentjeink közé tartozik az ország védelmezője, határaink őrzője, leg- kedveltebb szentjeink közé tartozik


Letölteni ppt "Iskolánk névadója: Szent László király (1077-1095) Készítette: Szendrei Péter."

Hasonló előadás


Google Hirdetések