Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Iskolánk névadója: Szent László király

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Iskolánk névadója: Szent László király"— Előadás másolata:

1 Iskolánk névadója: Szent László király
( ) Készítette: Szendrei Péter

2 1040 körül született Lengyelországban
apja Vazul fia, Béla (későbbi I. Béla királyunk) anyja Richeza (vagy Adelhaid) nevű lengyel hercegnő nevének jelentése: ‘fenséges’ apjával 1050 táján érkezhetett Magyar-országra

3 Harc a hatalomért A Vazul-fiak (I. András, majd I. Béla) szerezték meg az uralmat, majd András fia, Salamon ( ) és Béla fiai: I. Géza ( ) és László egymással harcoltak a hatalomért. Vazul András Béla Salamon Géza László

4 Lovagszent 1068-ban Kerlésnél győzte le a betörő kun csapatokat:
a Képes Krónika iniciáléja ezt az eseményt mutatja nevezetes mondája híres küzdelme a kun vitézzel, megmentve egy keresztény leányt.

5 A hatalom megszerzése Bátyjával együtt a hercegséget megszerezték: László a nyitrai területeket birtokolta. Többször harcoltak külső ellenség (bizánciak, kunok) ellen; de megküzdöttek a velük leszámolni akaró Salamon-nal is: Mogyoródnál (1074) megverik Salamon seregét, aki a mosoni várba menekül.

6 Királysága 1077-ben bátyja, Géza váratlanul meghalt: ekkor lépett László a trónra. Céljai voltak: kibékülni Salamonnal; szilárd hatalmat teremteni; megerősíteni a Szent István-i államrendet; megerősíteni a keresztény egyházat; növelni az ország területét.

7 Az erős kezű király A feudális államrend megszilárdításáért kemény törvényeket hozott: aki egy tyúk értékénél többet lopott, halállal bűnhődött, akár szolga, akár szabad, akár szegény, akár gazdag ember volt. a királyi hatalmat az ország egész területére kiterjesztette.

8 Az egyház megerősítője
Új püspökségeket hozott létre: Nagyváradon és Zágrábban Nagy birtokokat adományo-zott az egyháznak Az egyházi szervezetet megerősítette (káptalanok, monostorok alapítása) A pápai felsőséget elismerte, de nem hagyta, hogy bele-szóljon az ország belügyeibe.

9 Az ország gyarapítója Újra meg kellett küzdenie a betörő kunokkal (a Pogáncs folyónál, 1091-ben); de meghódította Horvátországot és elfoglalta Bosznia északi részét is (1091); eredményesen harcolt Bizánccal és Haliccsal szemben is. a német-római császárral szemben is megőrizte határainkat.

10 Halála 1095-ben újra hadakozni indult, de a morva határ közelében beteg lett. Halála előtt azt a Kálmánt (bátyja idősebb fiát) tette királlyá, akit azelőtt nem kedvelt, de az ország érdekeit nézte ekkor is, nem személyes ellenszenvét. Előbb Somogyvárott, majd a nagyváradi székesegy-házban temették el.

11 „Elegantissimus rex” Hatalmas termetű, bátor és erős férfi volt: fejjel emelkedett ki a csatatéren harcolók közt: ezért vált a lovagok, királyok példaképévé; s avatta szentté III. Béla király 1192-ben. Őt tekintette példa-képének Nagy Lajos, Zsigmond, Hunyadi Mátyás és Jagelló Ulászló királyunk is.

12 A népi hős és példakép Alakját számtalan népmonda őrizte meg, például:
… a Tordai-hasadék, … a Szent László pénze, … a Szent László füve. az ország védelmezője, határaink őrzője, leg-kedveltebb szentjeink közé tartozik


Letölteni ppt "Iskolánk névadója: Szent László király"

Hasonló előadás


Google Hirdetések