Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Árpád-kor Gyakorlás. Egészítsd ki a szöveget! Csak a hiányzó szót írd le a megfelelő betű mellé! A B C D E F G H.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Árpád-kor Gyakorlás. Egészítsd ki a szöveget! Csak a hiányzó szót írd le a megfelelő betű mellé! A B C D E F G H."— Előadás másolata:

1 Árpád-kor Gyakorlás

2 Egészítsd ki a szöveget! Csak a hiányzó szót írd le a megfelelő betű mellé! A B C D E F G H

3

4 A. Sarolt, az erdélyi törzsfő lánya volt a felesége. B. Gizellát, a bajor hercegnőt vette feleségül. C. Koronát kapott a pápától. D. Kiépítette a vármegyerendszert. E. Halála után fia lett a fejedelem. F. Hozzákezdett a magyarok keresztény hitre térítéséhez. G. Pénzt veretett. H. Uralkodása alatt kiépült az egyházi szervezet. I. Törvényeket hozott. J. Gyermekeit európai uralkodókkal házasította ki. K. Létrehozta az esztergomi érsekséget.

5

6 A. Meghódította Horvátországot. B. Elfoglalta Dalmáciát. C. Rendelkezései megerősítették az egyházat. D. Enyhítette a lopás büntetését. E. Műveltsége kivételesnek számított saját korában. F. Szigorú törvényeket hozott a tolvajlás és a kóborlás megszüntetéséért. G. Kezdeményezte I. István, Imre herceg és Gellért püspök szentté avatását. H. Eredetileg papnak szánták.

7 Készíts magyarázatot a 12. századi Európa térképéhez. Mely országokat jelölik a piros és kék színnel jelzett területek? Nevezd meg a két várost is. Mi a neve a kék téglalappal jelzett területnek?

8

9 Egészítsd ki a szöveget! Csak a hiányzó szót írd le a megfelelő betű mellé! 895-896 törzsenként zsákmányszerző nomád élelmiszert katonai meggyengült Augsburg

10 1. 2.

11 A. Sarolt, az erdélyi törzsfő lánya volt a felesége. B. Gizellát, a bajor hercegnőt vette feleségül. C. Koronát kapott a pápától. D. Kiépítette a vármegyerendszert. E. Halála után fia lett a fejedelem. F. Hozzákezdett a magyarok keresztény hitre térítéséhez. G. Pénzt veretett. H. Uralkodása alatt kiépült az egyházi szervezet. I. Törvényeket hozott. J. Gyermekeit európai uralkodókkal házasította ki. K. Létrehozta az esztergomi érsekséget. ABCDEFGHIJK

12 1 2 ;3 4 5 6 7

13 A. Meghódította Horvátországot. B. Elfoglalta Dalmáciát. C. Rendelkezései megerősítették az egyházat. D. Enyhítette a lopás büntetését. E. Műveltsége kivételesnek számított saját korában. F. Szigorú törvényeket hozott a tolvajlás és a kóborlás megszüntetéséért. G. Kezdeményezte I. István, Imre herceg és Gellért püspök szentté avatását. H. Eredetileg papnak szánták. AB CCD E F G H

14 Készíts magyarázatot a 12. századi Európa térképéhez. Mely országokat jelölik a piros és kék színnel jelzett területek? Nevezd meg a két várost is. Mi a neve a kék téglalappal jelzett területnek?

15 G É Z A P O G Á N Y O R S E O L Ó P A N N O N H A L M A T A K S O N Y K Á L M Á N V A Z U L A U G S B U R G ANONYMUS III. Béla király névtelen jegyzője


Letölteni ppt "Árpád-kor Gyakorlás. Egészítsd ki a szöveget! Csak a hiányzó szót írd le a megfelelő betű mellé! A B C D E F G H."

Hasonló előadás


Google Hirdetések