Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÚJ REND MEGSZILÁRDULÁSA (Szent László és Könyves Kálmán)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÚJ REND MEGSZILÁRDULÁSA (Szent László és Könyves Kálmán)"— Előadás másolata:

1 AZ ÚJ REND MEGSZILÁRDULÁSA (Szent László és Könyves Kálmán)

2 (SZENT) LÁSZLÓ (1077-95) 1.Belpolitikája: kivezeti az országot a válságból a)békét kötött Salamonnal  helyreállította a belső rendet b)megerősítette a keresztény egyházat: birtokadományok László még hitt a boszorkányokban, és ha valakit rajtakaptak boszorkányságon, akkor azt máglyahalálra ítélték

3 Szigorúan büntette a nőrablást és a házasságtörést kimondta az egyházi személyek sértetlenségét: ha valaki bántalmazott egy papot, azt akár halálra is ítélhették László korában indultak meg a szentté avatások: – Szent István (államalapító királyunk) – Szent Gellért (vértanú püspök, akit Vata lázadásakor öltek meg  Gellérthegy) – Szent Imre (István király vadászbalesetben elhunyt fia)

4 c) szigorú törvényeket hozott a magántulajdon védelmére Ha valaki baromfinál nagyobb értékű holmit lopott, azt felakasztották Ha a lopott holmi értéke nem érte el egy baromfi árát, akkor „csak” megcsonkították a tolvajt (vakítás, kéz-, orrlevágás, a nyelv kitépése). gyanú esetén istenítélettel „tisztázták” az ügyet – víz alá merítés – tüzes vas próba, – forró vízbe nyúlással – esetleg párbaj Hit: az ártatlanok megússzák a próbát, a bűnösök nem.

5 2. Külpolitikája: védekezés: az Erdélybe be-betörő besenyőket (kunokat) kiűzte az országból,mondák: – Szent László legyőzi a lányrabló kun vitézt, – Szent László füve, – Szent László pénze, – A tordai hasadék hódítás: megszerezte Horvátországot  ez a tengeri kijárat miatt volt fontos (kereskedelem)

6 KÖNYVES KÁLMÁN (1095-1116) 1. Hatalomra kerülése: Szent László unokaöccse Korábban testvérét, Álmost akarták királlyá tenni, őt papnak szánták, ezért igen sokat olvasott és hitbuzgó is volt László azért jelölte királynak, mert neki nem volt fia, A jelölést Álmos zokon vette  többször is lázadt Kálmán ellen, végül Kálmán Álmost fiával, Bélával együtt megvakíttatta Kálmán az akkori Európa legműveltebb uralkodója volt  innét a Könyves előnév

7 2. Belpolitikája: Kálmán folytatja Szent László uralkodását,de: enyhít a tolvajok büntetésein, és a halálbüntetés helyett legtöbbször „csak” csonkítás járt vagy eladták a tettest rabszolgának már nem volt elegendő a puszta gyanú, hanem a vádat be is kellett bizonyítani. a boszorkányok közül a strigák (vérszívó lidércek) üldözését megtiltotta, mivel ilyenek nincsenek. A többi boszorkányban hitt! „De strigis, quae non sunt, nulla questio fiat!” = „A strigákról, akik nincsenek, szó se essék!”

8 3. Külpolitikája: Kálmán folytatta László hódításait: Megszerezte Dalmácia tengerpartját, nagyobb városok: – Spalato (ma Split), – Raguza (ma Dubrovnik) – Trau (ma Trogir) – Zára (ma Zadar). megpróbálta meghódítani Halicsot (Lodoméria, Galícia, Gácsország) is, ez a hadjárat azonban kudarcba fulladt.

9 III. Béla uralma (1172-1196) Bizánci segítséggel került hatalomra egy trónviszályos időszak után (Alexiosz néven egy ideig a bizánci trón örököse is volt) Megerősíti a királyi hatalmat Írásbeli ügyintézés terjedése : elrendelte, hogy minden elé kerülő ügyet foglaljanak írásba –Királyi kancellária fejlődése – hiteles helyek terjedése (káptalanok)

10 Regáléjogon szedett jövedelmek erősödése – Só kereskedelem vám ja (a só nemcsak ételízesítő, hanem tartósítószer is), – kamara haszna = pénzbeváltási illeték (minden évben új pénzt vertek, s a régi érméket felárral kellett az újakra beváltani) Külpolitika: jó kapcsolatok a nyugati országokkal (ellensúlyozni szerette volna az egyoldalú bizánci kapcsolatokat) Uralma alatt keletkeztek olyan jelentős írásos emlékeink, mint a Halotti beszéd és könyörgés vagy a Gesta Hungarorum Javaslatára avatták szentté László királyunkat Fiai, Imre és András halála után testvérharcot vívtak a hatalomért


Letölteni ppt "AZ ÚJ REND MEGSZILÁRDULÁSA (Szent László és Könyves Kálmán)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések