Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS."— Előadás másolata:

1 MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS

2 Magyarország a XV. században
Hazánkban megindult a városok fejlődése. A gazdasági előrelépésekkel együtt járt a népesség növekedése. Magyarország lakossága a XV. század végére már 3,5 – 4 millió főt számlált. A gyakori háborúzások miatt jobbágyokat több adó is terhelte, ilyen volt például a rendkívüli hadiadó.

3 Mátyás származása Hunyadi Mátyás Kolozsváron született 1443-ban. Édesapja a „törökverő” Hunyadi János, édesanyja Szilágyi Erzsébet.

4 Nevelője Mátyás nevelője a történeti hagyomány szerint Vitéz János volt, akinek azonban az egyházi, és a politikai pályája lehetetlenné tette azt, hogy ténylegesen is ő foglalkozzon a későbbi király nevelésével.

5 Uralkodásának kezdete
Mátyás több nyelven beszélt. Apját elkísérte hadjáratain. Műveltségét már fiatalon megszerezte január 24-én királlyá választották, a legenda szerint a Duna jegén. Valójában a választás a budai várban történt, koronázására csak 6 év múlva került sor.

6 Hivatalos neve I. Mátyás, de a köznyelv egyszerűen mint Mátyás királyt emlegeti. Neve latinul  Matthias Corvinus.

7 Miért lett igazságos? Mert a főurakat, a gazdagokat nagyobb tehervállalásra kényszerítette, igazságos adórendszert dolgozott ki. Többször is felkarolt jobbágysorban tengődő embereket, például Bakócz Tamást, akiből majdnem pápa lett.

8 hadserege Erős kézzel tartotta kézben a hatalmat.
Hadserege,a fekete sereg az első magyar állandó zsoldoshadsereg.

9 harcai Sikeres harcokat folytatott a törökök ellen. Nem csak a külső, hanem a belső ellenségekkel is sikerült leszámolnia.

10 Mátyás és a művészetek Mátyás támogatta a művészeteket. Tőle származik a következő mondás:„A tudatlan király olyan, mint a koronás szamár.” Igazi reneszánsz udvart valósított meg, melyben nagy szerepe volt feleségének, Beatrixnak.

11 Bibliotheca Corviniana
Ebben a korban Mátyás rendelkezett a világ második legnagyobb könyvtárával. Ez összesen corvinából állt, amelynek nagy része azonban sajnos később, a török hódítást követően elkallódott.

12 hírességek Udvarában híres művészek és történészek működtek, mint például: Galeotto Marzio, Janus Pannonius az első jelentős magyar költő, vagy épp Antonio Bonfini, aki a magyar történelmet írja le a kezdetektől az saját koráig. 

13 Építészet A budai várnegyedben nagy bővítés Mátyás idején nem volt, de nagy királyunk átépíttette a kor divatjának megfelelően.

14 Mátyás a visegrádi palotát is felújíttatta, a reneszánsz stílus jegyeit mutatja a Herkules kút.

15 Mátyás „hagyatéka” A magyar gyerekek már kiskorban megismerkedhetnek Mátyással a mesék által, iskolás korban-főként történelem és irodalom órákon -is előkerül Hunyadi Mátyás neve.

16 Arcképével az 1000 forintos bankjegyünk révén naponta találkozhatunk
Arcképével az 1000 forintos bankjegyünk révén naponta találkozhatunk. Számos épület szobor, festmény, készült általa-róla. Utcákat, tereket neveztek el Mátyásról-aki része lett mindennapjainknak.


Letölteni ppt "MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések