Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HABSBURG-MAGYAR ELLENTÉTEK KIÚJULÁSA. A KONFLIKTUS OKA: A HB-OK BÉKÉRE TÖREKSZENEK A TÖRÖKKEL, A RENDEK, PEDIG A TÖRÖK KIŰZÉSÉT SZERETNÉK. ZRÍNYI MIKLÓS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HABSBURG-MAGYAR ELLENTÉTEK KIÚJULÁSA. A KONFLIKTUS OKA: A HB-OK BÉKÉRE TÖREKSZENEK A TÖRÖKKEL, A RENDEK, PEDIG A TÖRÖK KIŰZÉSÉT SZERETNÉK. ZRÍNYI MIKLÓS."— Előadás másolata:

1 A HABSBURG-MAGYAR ELLENTÉTEK KIÚJULÁSA

2 A KONFLIKTUS OKA: A HB-OK BÉKÉRE TÖREKSZENEK A TÖRÖKKEL, A RENDEK, PEDIG A TÖRÖK KIŰZÉSÉT SZERETNÉK. ZRÍNYI MIKLÓS A TÖRÖK KIŰZÉSÉT AZ ERDÉLYI FEJEDELEM SEGÍTSÉGÉVEL SZERETNÉ. DE AZ ERDÉLYI FEJEDELEM II. RÁKÓCZI GYÖRGY LENGYEL KIRÁLY AKART LENNI, ÉS URALMA ALATT ERDÉLY MEGGYENGÜL. HALÁLA UTÁN AZ UTOLSÓ FEJEDELEM APAFI MIHÁLY LETT. ERDÉLYT A TÖRÖK ERŐSEBBEN MAGÁHOZ KÖTI. ZRÍNYI MIKLÓS TÖRÖKELLENES POLITIKÁT HIRDET. CÉL A TÖRÖK KIŰZÉSE. TÁMADÓ HÁBORÚT HIRDET A TÖRÖK ELLEN. SIKERES HADJÁRAT 1664-BEN ESZÉKNÉL. A HB-OK NEM TÁMOGATTÁK A TÖRÖK ELLENI HADJÁRATOT, ZRÍNYI HELYETT MONTECUCCOLI KERÜL A SEREG ÉLÉRE. A TÖRÖK ELÖRENYOMULÁSÁT SZENTGOTTHÁRDNÁL MEGÁLLÍTJA. ENNEK ELLENÉRE 1664-BEN VASVÁRON A HB-OK A TÖRÖKNEK KEDVEZŐ BÉKÉT ÍRTAK ALÁ.

3 A MAGYAR FŐNEMESEK SZERVEZKEDNEK A HB-OK ELLEN WESSELÉNYI-FÉLE ÖSSZEESKÜVÉS -WESSELÉNYI FERENC ZRÍNYI PÉTER -FRANGEPÁN FERENC A HB-OK LELEPLEZIK, ÉS RÉSZTVEVŐIT KIVÉGZIK KÖVETKEZMÉNY: I.LIPÓT FELSZÁMOLJA A RENDI ALKOTMÁNYT A THÖKÖLY FÉLE FELKELÉS KIROBBANÁSA M.O. 4 RÉSZRE SZAKADÁSA THÖKÖLI FEJEDELEMSÉGE


Letölteni ppt "A HABSBURG-MAGYAR ELLENTÉTEK KIÚJULÁSA. A KONFLIKTUS OKA: A HB-OK BÉKÉRE TÖREKSZENEK A TÖRÖKKEL, A RENDEK, PEDIG A TÖRÖK KIŰZÉSÉT SZERETNÉK. ZRÍNYI MIKLÓS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések