Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ókori Görögország Kr.e. 500-323.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ókori Görögország Kr.e. 500-323."— Előadás másolata:

1 Az ókori Görögország Kr.e

2 Földrajzi fekvés Görögország a Földközi-tenger térségében található, méretre akkora mint Louisiana. Elég közel van Egyiptomhoz, a Perzsa Birodalomhoz (Törökországot is beleértve) és Rómához.

3 Görögország földrajza
Görögország hegyvidékes terület.  A görög közösségek nagyrészt önállóan fejlődtek, épp a hegyek miatt, amelyek elválasztották egymástól őket. Ennek eredményeként sokszor álltak harcban egymással.

4 A szükség több technikai újítást eredményezett
 Mivel a partmenti városok a tenger és a hegyek közé voltak beszorítva, kiváló hajósok lettek, amit aztán a kereskedelem és a harc (gyarmatosítás) szolgálatába állítottak.

5 Hiányból fakadó fejlesztések
Minden városnak szüksége volt friss vízre. A görög vízvezetékek városfalakon kívüli vízforráshoz vezettek, eleinte kővel, később égetett agyagcsövekkel bélelték ki őket. Az első vízvezeték asszír volt, de a legtöbb ókori társadalom használt hasonlót.

6 A teraszosodás mentette meg a vizet és a talajt hegyvidéken

7  Görög találmányok A görögök találták fel a dobókockát

8 A görögök voltak az első olimpikonok
A görögök voltak az első olimpikonok. Görög földön tudósok tanulmányozták azt, hogy milyen módon lehet jobb teljesítményt elérni klb. sportágakban.

9 Görög felfedezés A görögök találták fel a mai daru ősét.

10 Görög építészet A görögök találták fel a boltíveket és az oszlopokat.
Ez természetesen hozzájárult a matematika tudományának fejlődéséhez.

11 Görög építészet

12 Görög hadsereg Ez egy katapult, ami egyesek szerint szintén görög találmány. Akár 300 fontos súlyt is fel tudott hajítani a falakra és az épületekre.

13 Görög hadsereg Ez egy hoplita = nehézfegyverzetű gyalogos katona.
A hoplitáknak a fegyverzetüket maguknak kellett megvásárolniuk, nem a polisztól kapták, ezért csak bizonyos anyagi szint felett engedhették meg maguknak a városállam polgárai, hogy ilyen fegyverzetük legyen. A szegényebbek könnyűfegyverzetűek és evezősök lehettek.

14 Görög hadsereg Ez egy phalanx.
A hopliták zárt alakzatban harcoltak. Fegyverzetük egy nagy pajzs és 6-7 m hosszú lándzsa volt.

15 Lángszóró !!!!

16 A görög vallás politeista volt.

17 Államszervezet: Athénban jött létre a demokrácia.
Demokrácia: az a kormányzati forma, ahol az állampolgárok szavazás útján választják vezetőiket. Valójában Athénban közvetlen demokrácia volt, mert minden polgár személyesen vett részt a közügyek eldöntésében. Ennek gyakorlásához szükséges volt a népgyűlés intézménye. Athén lakosságának csak kb. 10%-a volt polgár. Az Egyesült Államokban képviseleti vagy parlamentáris demokrácia van.

18 Az athéni állam tíz kerületből állt, melyek 1 évre tagot küldtek az Ötszázak Tanácsába. A hivatalban fizetést kaptak. Feladatuk volt a népgyűlés elé kerülő törvényjavaslatok megvitatása, a határozatok végrehajtása. A hatalom valós birtokosa a népgyűlés volt, melynek tagja minden teljes korú athéni polgár kellett legyen. Ez hozta a törvényeket, választotta a tisztviselőket, döntött a háború és béke kérdésében. Nem lehetett polgár a nő, a betelepedett idegen és a rabszolga, valójában így kirekesztették őket a hatalomból, ezért a mai fogalmaink szerint nem tekintjük demokratikusnak az Athéni demokráciát.

19 Emlékezz! Ha úgy gondolod, hogy az USA sokkal jobb. . .
Néhány déli állam nem engedte szavazni az afroamerikaiakat 1960-as évekig (1965-ös Polgárjogi Törvény) A nők sem szavazhattak 1920-ig (19. sz. alkotmánykiegészítés) A 18. évüket betöltöttek csak az 1970-es évek végétől szavazhattak.

20 Politikai szempontból
Nem volt az egész Görögország területén demokrácia. A görög városállamok többsége monarchia volt, élén a királlyal vagy királynővel. Jobboldalt Periklész látható, aki 15 éven keresztül vezette Athént.

21 Spárta Spárta volt az az elszigetelt város, amely kulturális és politikai szempontból teljes mértékben különbözött Athéntól. Spárta oligarchia volt, vagyis a hatalmat maroknyi ember gyakorolta, aki nagy vagyonnal rendelkezett. A peloponnészoszi háborúban az oligarchikus Spárta győzött a demokratikus Athén felett.

22 Spárta A spártai társadalom a harc megszállottja volt.
A fiúkat 7 éves koruktól katonáknak nevelték. Azokat, akik valamilyen rendellenességgel születtek, kivitték a Taigetoszra (= családtervezés spártai módra).

23 Az athéniak Az athéniakat ezzel ellentétben arra ösztönözték, hogy olyan tevékenységekben jeleskedjenek, mint zene, filozófia, művészetek.

24 Nagy Sándor Alexandrosz nem görög volt, hanem makedón.
Zseniális hadvezér volt. Kedvenc könyve a Homérosz Iliásza volt.

25 Legyőzte a perzsákat és olyan hatalmas birodalmat hozott létre, amekkorát a világ még nem látott.

26 Mi történik, ha különböző kultúrák kölcsönhatásba kerülnek egymással?

27 Alexandrosz hódításai hozzájárultak a hellenisztikus kultúra terjedéséhez az egész makedón birodalom területén. A hellenizmus ma is büszkeséggel tölti el a görögöket. Ha politikai síkon a birodalom nem is maradt fenn tartósan, a művelődés terén Nagy Sándor álma valóra vált: a görög művészet és tudomány Egyiptom és Ázsia jelentős részén elterjedt.

28 A római Colosseum erőteljes hellenisztikus hatást mutat.

29 Milyen épületekre hatott a hellenizmus az USA-ban?

30 Lincoln emlékmű

31 Van valakinek kérdése a kvíz előtt?

32 Görög Kvíz 1. Mi a görögök politikai hozzájárulása az emberi társadalom fejlődéséhez (elsősorban az Egyesült Államokéhoz)? 2. Hogyan befolyásolta a földrajzi fekvés Görögország gazdasági és katonai fejlődését? 3. Hogyan terjedtek el a hellenisztikus eszmék Ázsiában? 4. Mondj egy példát arra, hogy mi tette szükségessé egy új eljárás (technlógia) bevezetését? 5. Mi a monarchia? 6. Mi az oligarchia?


Letölteni ppt "Az ókori Görögország Kr.e. 500-323."

Hasonló előadás


Google Hirdetések