Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A RÓMAI PANNÓNIA. Pannóniát Augustus császár Uralkodása alatt (Kr.e.31 – Kr.u.14.) Hódították meg A rómaiak Kb.Kr.e. 9. Körül.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A RÓMAI PANNÓNIA. Pannóniát Augustus császár Uralkodása alatt (Kr.e.31 – Kr.u.14.) Hódították meg A rómaiak Kb.Kr.e. 9. Körül."— Előadás másolata:

1 A RÓMAI PANNÓNIA

2

3

4 Pannóniát Augustus császár Uralkodása alatt (Kr.e.31 – Kr.u.14.) Hódították meg A rómaiak Kb.Kr.e. 9. Körül

5 Pannónia Fontosabb Települései A Császárság Idején

6  SIRMIUM  CARNUNTUM  SCARBANTIA  SAVARIA  ARRABONA  AQUINCUM  GORSIUM  SOPIANAE  MURSA  BRIGETIO  MITROVICA  DEUTSH-ALTENBURG  SOPRON  SZOMBATHELY  GYŐR  ÓBUDA  TÁC  PÉCS  ESZÉK  ÓSZŐNY

7 Pannónia Úthálózata

8 ALIMESALIMES

9 EGY RÓMAI ŐRTORONY

10 A provincia védelme A meghódított Pannóniában gyors fejlődésnek indultak a városok, így Sopianae is. A polgári lakosság biztonságára a limesen sorjázó erődök vigyáztak.

11 A LIMES (REKONSTRUKCIÓ)

12 A LÉGIÓK A HATÁRŐRVIDÉK, A LIMES VÉDELMÉT A RÓMAI KATONAI EGYSÉGEK, A LÉGIÓK KATONÁI BIZTOSÍTOTTÁK. EGY-EGY LÉGIÓ A SEGÍTŐ ALAKULATOKAL EGYÜTT KB. 6000 FŐBŐL ÁLLT.

13 EGY LÉGIÓS TÁBOR BEJÁRATA KAPUTORNYOKKAL

14 ILYEN LEHETETT EGY RÓMAI TÁBOR KAPUJA

15 A LÉGIÓK TÁBORAIT MÉRTANI SZABÁLYOSSÁGAL ÉPÍTETTÉK. ÍGY RIADÓ ESETÉN A KATONÁK NÉHÁNY PERC ALATT ELÉRTÉK A HARC KÉSZÜLTSÉGET.

16

17 EGY TÁBOR REKONSTRUKCIÓS RAJZA

18

19 Légi felvétel egy római légió táboráról

20 RÓMAI ERŐD-TOKOD

21

22 A LÉGIÓS TÁBOROK ALAPRAJZAI MINDENÜTT NAGY RENDEZETT- SÉGRŐL ÁRULKODNAK

23 A KATONAVÁROS AMPHITEÁTRUMA- AQUINCUM

24 A POLGÁRVÁROS - AQUINCUM

25 A légiók saját műhelyeikben állították elő szükséges iparcikkeiket, amelyeket saját azonosító jelükkel is elláttak. Tetőcserép egy pannóniai légió pecsétjével.

26 AQUAEDUCTUS

27 Dongaboltozatra épített, helyenként több emelet magas vízvezetéken juttatták el a vizet a hegyi forrásokból Pannónia városaiba és a katonai táborokba is.

28 VÍZVEZETÉKEK A RÓMAI KORBÓL

29 RÓMAI VÍZVEZETÉK

30 AZ AQUINCUMI VÍZVEZETÉK

31 A gyors, és biztonságos közlekedést a mérnökök által tervezett, kővel burkolt utak is segítették. A nagy gonddal kialakított úthálózat kedvező hatással volt a provincia kereskedelmére, és könnyebbé tette a terület katonai védelmét is.

32 A megtett utat mérföldkövek is jelezték

33 1 LÉGIÓ= 10 COHORS 1 COHORS= 6 CENTURIA 1 CENTURIA= 80 LÉGIÓS 1 CONTUBERNIUM= 10 LÉGIÓS LEGATUS TRIBUNUS CENTURIO A CENTURIA FELÉPÍTÉSE

34 A légiósok legveszélyesebb fegyverei a hajítódárdák voltak. A dárda ( pilum) átütötte az ellenség pajzsát, majd elgörbült, így nem lehetett visszadobni. LÉGIÓSOK FEGYVEREI A LÉGIÓSOK FEGYVEREI

35 A RÓMAIAK MÁSIK RETTEGETT FEGYVERE A RÖVID KARD, A GLADIUS VOLT

36

37 A RÓMAI KATONÁK VÉDŐ- FELSZERELÉSÉHEZ TARTOZOTT A NAGYMÉRETŰ, SZÖGLETES PAJZS IS.

38

39 A LÉGIÓSOK FELSZERELÉSE A KÉPEN LÁTHATÓ, PAJZSOKBÓL ALKOTOTT ÚN. „TEKNŐS” HADREND KIALAKÍTÁSÁHOZ NAGY FEGYELEM, ÉS SOK GYAKORLÁS KELLETT

40 A „TEKNŐS” HADREND

41 A LÉGIÓSOK FELSZERELÉSE A lovas katonák természetesen használtak sarkantyút is.

42

43 A rómaiak még nem ismerték a kengyelt, így a hátasló inkább a gyors helyváltoztatást biztosította a lovas alakulatok számára, mint a lovas hadviselést.

44 A katonák felszereléséhez tartozott a ruházatukra erősített páncél is.

45 A KATAPULT, RÓMA RETTEGETT FEGYVERE


Letölteni ppt "A RÓMAI PANNÓNIA. Pannóniát Augustus császár Uralkodása alatt (Kr.e.31 – Kr.u.14.) Hódították meg A rómaiak Kb.Kr.e. 9. Körül."

Hasonló előadás


Google Hirdetések