Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vikingek A vikingek skandináv származású hajósok és harcosok, akik a 8. és a 11. század között indultak rablóportyáikra vagy hódító hadjárataik-ra. A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vikingek A vikingek skandináv származású hajósok és harcosok, akik a 8. és a 11. század között indultak rablóportyáikra vagy hódító hadjárataik-ra. A."— Előadás másolata:

1 A vikingek A vikingek skandináv származású hajósok és harcosok, akik a 8. és a 11. század között indultak rablóportyáikra vagy hódító hadjárataik-ra. A viking szó nem adott nemzetet jelölt, hanem inkább egy bizonyos foglalkozást.

2 Nagy, alacsony, hosszúhajó-nak nevezett csónakokat használtak
Nagy, alacsony, hosszúhajó-nak nevezett csónakokat használtak. A karcsú, gyors járműveket egyetlen vitorla és evezők hajtották.

3 Az evezősök a hajó oldalára akasztották pajzsukat, hogy mögéjük húzódhassanak egy esetleges támadás esetén.

4

5

6

7

8

9 Odin főisten a háborút, a bátorságot és a bölcsességet jelképezte
Odin főisten a háborút, a bátorságot és a bölcsességet jelképezte. Odin látható a képen, a skandinávok félszemű főistene nyolclábú lován.

10

11 „Amikor egy vezető meghal, megkérdezik a feleségeit, szolgáit, hogy ki kísérné el a Valhallába az elhunytat. Szinte mindig találnak valakit, aki vállalkozik rá. Ekkor elővezetnek két kutyát, és két loved, amiket addig hajszolnak, amíg össze nem esnek. Ekkor kardokkal megölik őket, hogy szolgálják az elhunytat a másvilágon. Az elhunytat kísérő nő ekkor látogatást tesz a többi vezetőnél, ahol felajánlkozik. A vezetők, ha nem akarják megsérteni az elhunytat elfogadják az ajánlkozást. Ezután az elhunythoz vezetik, kétoldalról kötelet dobnak a nyakába, és kardot szúrnak az oldalába. Közben a törzs harcosai a kardjukkal a pajzsaikat verik, hogy ne hallatszon a halálhörgés. Ekkor a temetési hajóra vagy máglyára teszik az elhunyt mellé, és a hajót felgyújtják.”

12 De a vikingek legjelentősebb, legismertebb alkotásai a hajók, amelyek segítségével vakmerő hadjáratokat, felfedező utakat tettek. Hajóik voltak legféltettebb kincseik, legfőbb büszkeségeik, tekintélyük megalapozói.

13 Viking rúnakövek a Koppenhágai Nemzeti Múzeumban
Viking rúnakövek a Koppenhágai Nemzeti Múzeumban. A viking művészet külön ágát alkotják a vésett, faragott rúnakövek, amelyek szövegeket és képeket őriztek meg az utókor számára.

14 Az osebergi viking hajót egy sírban találták az Oseberg farmon Norvégiában, közel az Oslo-fjord partjához.

15 Brünhild egy gyönyörű viking nő volt, s a viking mitológia szerint a valkűrök, Odin hadisten női harcosai es hírvivői, közé tartozott.

16 A kép a vikingek vándorlását ábrázolja!

17 Bal oldalt egy vizbe fojtott viking megkövült maradványa látható, jobb oldalon egy viking harci sisakban.

18

19 Vikingek fegyverzete!

20 Arany viking pénz látható a képen


Letölteni ppt "A vikingek A vikingek skandináv származású hajósok és harcosok, akik a 8. és a 11. század között indultak rablóportyáikra vagy hódító hadjárataik-ra. A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések